Solidworks Flow Simulation: Odzyskiwanie sił działających na obiekt

Cze wszystkim

Próbuję zasymulować przenikanie powietrza przez uproszczoną część profilu za pomocą Solidworks Flow Simulation.

Staram się odzyskać siły przyłożone do ostatniego w przepływie powietrza z prędkością 20m/s. To z kolei pozwala mi obliczyć SCx kształtu.

Otrzymuję zaskakujące wyniki... Plik (Solidworks 2014) jest w formacie PJ.

Testowana geometria:

Używam asystenta do ustawienia przepływu powietrza na 20m/s zgodnie z Z:

Bilans:

Jak możemy wytłumaczyć ten wysiłek 1,45N po X?

Ponieważ symulacja jest symetryczna, nie powinna istnieć. Problem pozostaje, jeśli dopracuję siatkę.

Masz pojęcie, w czym tkwi problem?

Z góry dziękuję za pomoc.

cobra_simplifie.sldprt

Dobry wieczór

Załączyłeś zrzuty ekranu, które są prawie nieczytelne.

Musisz umieścić wszystkie swoje obrazy w pliku ZIP.

Dla swojej wartości w X musisz spojrzeć na to, jak twój obiekt jest ustalony w stosunku do przepływu (kąta lub nie), ponieważ biorąc pod uwagę twój kształt, możesz mieć efekt intrados.

Pozdrowienia

Dziękujemy za Twoją opinię.

Dziwne dla zrzutów ekranu, w domu są widoczne.

Włożyłem je z powrotem do komputera.

Obiekt jest dobrze ustawiony w osi przepływu, nie ma problemu z tą stroną.

pb_solidworks_flow_simulation.zip

Dobry wieczór

Miałem też na myśli totalnie ograniczony!

Jaki rodzaj połączenia został zainstalowany, aby naprawić swój pokój?

Jaki jest rozmiar obszaru, w którym powinieneś wykonać symulację (rozmiar pudełka, w którym będzie odbywał się przepływ), a zwłaszcza jak wyśrodkowana jest twoja część w tym prostokątnym równoległościanie.

Pozdrowienia

Dziękujemy za Twoją opinię!

>>>Miałem też na myśli totalnie ograniczony!

Twoja odpowiedź stanowi dla mnie wyzwanie, myślałem, że geometria pozostała niezmienna podczas symulacji płynów. Czyż tak nie jest?

>>>Jaki rodzaj połączenia zainstalowałeś, aby naprawić swój pokój?

Na razie żadnych. 

>>>Jaka jest wielkość obszaru, na którym należy przeprowadzić symulację?

Jest to obszar automatycznie utworzony przez Solidworks, patrz wymiary poniżej i w PJ.

Właśnie przetestowałem mnożąc każdy wymiar tego obszaru przez 2: nadal mam pasożytniczą siłę 1N według X.

dimensions.zip

W obliczeniach zawsze jest współczynnik X, właśnie podałeś nam wartość! Bvo! #meilleurréponse

Dobry wieczór @ eric9.benoit

Ile dysz włożyłeś? Mam wrażenie, że umieścił Pan tylko kilka.

Czy możesz zrobić zrzut ekranu przepływu dyszy z widoku z góry.

Pozdrowienia

Dobry wieczór wszystkim

Twój problem wzbudził moją ciekawość, więc przetestowałem Twój model !

Myślę, że problemem jest sieć. Próbowałem z ponad 1 milionem ściegów (116 000 w twoich obliczeniach) i tam siła podążająca za X wynosi 0,16 N

Przy 2 milionach oczek X = 0,08 N

Z mojego doświadczenia wynika, że siatkowanie jest bardzo ważne przy przepływie, nie wahaj się wykonać kilku obliczeń, coraz bardziej zazębionych siatki, aż wyniki się ustabilizują.

A w odniesieniu do uwagi Zozo_mp  , w przepływie nie ma znaczenia, jak stała jest część (swobodna, stała lub z ograniczeniami). Nie ma to  żadnego wpływu.

1 polubienie

Witam @ Nibblerg

Dziękuję za informacje na temat mocowania części, a zwłaszcza na temat rozdrobnienia siatki.
Mam wrażenie, że dyskretyzacja nie jest taka sama między symulacją a symulacją przepływu.

Miłego tygodnia

Pozdrowienia

>>>Czy możesz zrobić zrzut ekranu przepływu dyszy z widoku z góry.

Nie ma problemu, przepływ jest bardzo jednorodny.

>>>Myślę, że problemem jest sieć. Próbowałem z ponad 1 milionem ściegów (116 000 w twoich obliczeniach) i tam siła podążająca za X wynosi 0,16 N. Przy 2 milionach oczek X = 0,08 N

Świetnie, dzięki za te informacje, spróbuję!

Bardzo Wam obojgu dziękuję!

1 polubienie

Przetestowałem, rzeczywiście mocno dopracowuje siatkę, następująca siła X maleje. Dziękuję!!!!

Z drugiej strony, ustawiając siatkę na najdrobniejsze, mam tylko około 500 000 oczek.

Jak określić jeszcze drobniejszą siatkę?

Aby uzyskać drobniejsze oczko:

Tabela, którą mi pokazujesz, to "siatka globalna", będzie działać na całym polu obliczeń, w niej możesz odznaczyć "parametry automatyczne" i będziesz mógł ręcznie zdefiniować liczbę oczek w każdym kierunku XYZ

Następnie, aby pójść jeszcze dalej, możesz stworzyć "lokalną siatkę", wybierając na przykład swój pokój. A tam będziesz mógł drobno zasiać komórki płynu blisko konturu swojej części.

Opcji parametrów siatki jest naprawdę wiele , trudno je wszystkie wytłumaczyć! 

1 polubienie