Cze wszystkim
Próbuję zasymulować przenikanie powietrza przez uproszczoną część profilu za pomocą Solidworks Flow Simulation.
Staram się odzyskać siły przyłożone do ostatniego w przepływie powietrza z prędkością 20m/s. To z kolei pozwala mi obliczyć SCx kształtu.
Otrzymuję zaskakujące wyniki... Plik (Solidworks 2014) jest w formacie PJ.
Testowana geometria:
Używam asystenta do ustawienia przepływu powietrza na 20m/s zgodnie z Z:
Bilans:
Jak możemy wytłumaczyć ten wysiłek 1,45N po X?
Ponieważ symulacja jest symetryczna, nie powinna istnieć. Problem pozostaje, jeśli dopracuję siatkę.
Masz pojęcie, w czym tkwi problem?
Z góry dziękuję za pomoc.
cobra_simplifie.sldprt
Dobry wieczór
Załączyłeś zrzuty ekranu, które są prawie nieczytelne.
Musisz umieścić wszystkie swoje obrazy w pliku ZIP.
Dla swojej wartości w X musisz spojrzeć na to, jak twój obiekt jest ustalony w stosunku do przepływu (kąta lub nie), ponieważ biorąc pod uwagę twój kształt, możesz mieć efekt intrados.
Pozdrowienia
Dziękujemy za Twoją opinię.
Dziwne dla zrzutów ekranu, w domu są widoczne.
Włożyłem je z powrotem do komputera.
Obiekt jest dobrze ustawiony w osi przepływu, nie ma problemu z tą stroną.
pb_solidworks_flow_simulation.zip
Dobry wieczór
Miałem też na myśli totalnie ograniczony!
Jaki rodzaj połączenia został zainstalowany, aby naprawić swój pokój?
Jaki jest rozmiar obszaru, w którym powinieneś wykonać symulację (rozmiar pudełka, w którym będzie odbywał się przepływ), a zwłaszcza jak wyśrodkowana jest twoja część w tym prostokątnym równoległościanie.
Pozdrowienia
Dziękujemy za Twoją opinię!
>>>Miałem też na myśli totalnie ograniczony!
Twoja odpowiedź stanowi dla mnie wyzwanie, myślałem, że geometria pozostała niezmienna podczas symulacji płynów. Czyż tak nie jest?
>>>Jaki rodzaj połączenia zainstalowałeś, aby naprawić swój pokój?
Na razie żadnych.
>>>Jaka jest wielkość obszaru, na którym należy przeprowadzić symulację?
Jest to obszar automatycznie utworzony przez Solidworks, patrz wymiary poniżej i w PJ.
Właśnie przetestowałem mnożąc każdy wymiar tego obszaru przez 2: nadal mam pasożytniczą siłę 1N według X.
dimensions.zip
W obliczeniach zawsze jest współczynnik X, właśnie podałeś nam wartość! Bvo! #meilleurréponse
Dobry wieczór @ eric9.benoit
Ile dysz włożyłeś? Mam wrażenie, że umieścił Pan tylko kilka.
Czy możesz zrobić zrzut ekranu przepływu dyszy z widoku z góry.
Pozdrowienia
Dobry wieczór wszystkim
Twój problem wzbudził moją ciekawość, więc przetestowałem Twój model !
Myślę, że problemem jest sieć. Próbowałem z ponad 1 milionem ściegów (116 000 w twoich obliczeniach) i tam siła podążająca za X wynosi 0,16 N
Przy 2 milionach oczek X = 0,08 N
Z mojego doświadczenia wynika, że siatkowanie jest bardzo ważne przy przepływie, nie wahaj się wykonać kilku obliczeń, coraz bardziej zazębionych siatki, aż wyniki się ustabilizują.
A w odniesieniu do uwagi Zozo_mp , w przepływie nie ma znaczenia, jak stała jest część (swobodna, stała lub z ograniczeniami). Nie ma to żadnego wpływu.
1 polubienie
Witam @ Nibblerg
Dziękuję za informacje na temat mocowania części, a zwłaszcza na temat rozdrobnienia siatki.
Mam wrażenie, że dyskretyzacja nie jest taka sama między symulacją a symulacją przepływu.
Miłego tygodnia
Pozdrowienia
>>>Czy możesz zrobić zrzut ekranu przepływu dyszy z widoku z góry.
Nie ma problemu, przepływ jest bardzo jednorodny.
>>>Myślę, że problemem jest sieć. Próbowałem z ponad 1 milionem ściegów (116 000 w twoich obliczeniach) i tam siła podążająca za X wynosi 0,16 N. Przy 2 milionach oczek X = 0,08 N
Świetnie, dzięki za te informacje, spróbuję!
Bardzo Wam obojgu dziękuję!
1 polubienie
Przetestowałem, rzeczywiście mocno dopracowuje siatkę, następująca siła X maleje. Dziękuję!!!!
Z drugiej strony, ustawiając siatkę na najdrobniejsze, mam tylko około 500 000 oczek.
Jak określić jeszcze drobniejszą siatkę?
Aby uzyskać drobniejsze oczko:
Tabela, którą mi pokazujesz, to "siatka globalna", będzie działać na całym polu obliczeń, w niej możesz odznaczyć "parametry automatyczne" i będziesz mógł ręcznie zdefiniować liczbę oczek w każdym kierunku XYZ
Następnie, aby pójść jeszcze dalej, możesz stworzyć "lokalną siatkę", wybierając na przykład swój pokój. A tam będziesz mógł drobno zasiać komórki płynu blisko konturu swojej części.
Opcji parametrów siatki jest naprawdę wiele , trudno je wszystkie wytłumaczyć!
1 polubienie