[SolidWorks] Kadłub samolotu -> oddzielne podszewki i części wewnętrzne

Cze wszystkim

Projektuję Poteza 60, wykonałem kadłub z wykonanych szkiców, które udało mi się znaleźć (w tym plan sprzed 50 lat, zeskanowany w rozdzielczości 300x300... więc nie mówię ci o kłopotach :)

Więc na razie, nie martw się, naszkicowałem widok z boku, dodałem płaszczyzny widoku z przodu i z dołu, aby nadać mu kształt, następnie zrobiłem wygładzenie, które dało mi powierzchnie mojego kadłuba, zrobiłem symetrię, a następnie nałożyłem grubość 6 (do wewnątrz), co daje mi powierzchnie, które będą w Depronie:

Ale teraz chciałbym wziąć wewnętrzną powierzchnię, aby zrobić pełną objętość, którą mógłbym następnie wyciąć w celu zaprojektowania wzmocnień (robiąc to, miałbym pewność, że każda część będzie podążać za kształtem mojego kadłuba

Problem w tym, że w ogóle nie wiem, jak to zrobić, testuję rzeczy od 3 dni ale nic nie działa 

Poproszę trochę ołowiu? :-)

Witam

aby się tam dostać; Musisz tylko utworzyć płaszczyznę w środku kadłuba (jeśli jeszcze jej nie masz), a następnie utworzyć zespół ze swoim kadłubem i w zakładce Montaż tworzysz nowe części i wybierasz środkową płaszczyznę kadłuba;   Tam wybierasz wewnętrzne krawędzie kadłuba i wykonujesz wytłoczenie do następnej ściany po obu stronach i to wszystko...

exemple.zip
1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź, ale nie mogę tego zrobić (lub nie zrozumiałem, o co Ci chodzi)

Przy okazji pozwolę Wam rzucić okiem na mój kadłub, wydaje mi się, że zrobiłem to trochę przypadkowo (na górze spasowanie (symetrie), niektóre części nawet się nie pokrywają:(

W przeciwnym razie mógłbym zrobić coś odwrotnego? Utwórz moją  wewnętrzną część do wycięcia na wzmocnienia itp., i wyodrębnij objętość 6 mm na zewnątrz, aby utworzyć część "depron"

kadłub.sldprt

DSL Nie mogę otworzyć, ponieważ zrobiłem to z wersją po 2016 roku, czy mógłbyś zrobić krok pliku?

Tak, wysyłam ci to, w każdym razie dziękuję!

Kadłub.Krok

Tu znajduje się fragment wnętrza kadłuba

fuselage.zip
1 polubienie

Super!! Przeanalizuję to dziś wieczorem, aby zobaczyć, jak to zrobiłeś :)

Jeszcze raz dziękujemy!

Nie martw się, miłego wieczoru :-)

Witam

Przepraszam, że nie mogę wysłać Ci zmodyfikowanej części, ponieważ jestem w SW2019.

Oto wskazówka:

- Scal bryły woluminów z funkcją "Symmetry11"

- Przesuń swoje wewnętrzne powierzchnie o 0 mm (funkcja "Offset Surface")

- Zszyj te przesunięte powierzchnie

- Ukryj treść woluminu "Zagęścić7"

- Użyj funkcji "Wypełnienie powierzchni", aby zamknąć część kadłuba

- Użyj funkcji "Zagęścić", aby utworzyć objętość.

- Pokaż treść woluminu "Zagęścić7"

Masz wtedy 2 oddzielne ciała

Pozdrowienia

fuselage.png
2 polubienia

Ogromne podziękowania dla Ciebie! Nauczyło mnie to wielu rzeczy! (przepraszam za czas odpowiedzi, ale jestem w odkurzaczu i nie mam dużo sieci... a potem cieszę się też słońcem :)), teraz jest dobrze, jestem na miejscu!! :D

Zdecydowałem się zacząć od 0, ponieważ stwierdziłem, że logika mojej modalizacji nie odpowiada logice mojego przyszłego zgromadzenia

Zamierzam więc zrobić kawałek, wycinając deskę z balsy lub inną i starannie ułożę je w zespole (co w końcu wydaje się logiczne!)

Mam tylko ostatnie małe pytanie, dużo szukałem w sieci i szukałem w funkcjach, ale nie mogę tego znaleźć: Wykonałem planszę, która będzie stroną kadłuba z planem, a więc szkicem za każdym razem, gdy następowała zmiana kształtu w X lub Y i wygładziłem ją, to jest OK, ALE chciałbym w swoim montażu użyć kształtu dolnej krawędzi (w kolorze niebieskim) tej deski do wykonania kształtu deski, która przejdzie pod moją płaszczyzną

Robiąc to w ten sposób miałbym pewność, że jak to wszystko poskładam w całość, to będzie jak tata w mamie :-)

Z góry dziękuję za oświecenie, na wszelki wypadek załączam plik

EDIT: Korzystam z okazji, aby zapytać Cię, która technika jest najlepsza... pracować tylko z jednej strony i na końcu zrobić symetrię całego zespołu ? czy pracować bezpośrednio nad całością? Swoją drogą, czy istnieje "dynamiczna" symetria? abyśmy mogli zobaczyć wynik w czasie rzeczywistym?

fuselage_cote_gauche.sldprt

Witam

Jeśli chcesz poznać odpowiedzi na swoje dodatkowe pytania, radzę utworzyć kolejne pytanie. Ponieważ zamknąłeś pytanie, zatwierdzając swoją odpowiedź jako najlepszą (!)

Pozdrowienia

Uff, piekielna robota.

Metoda, której bym użył:
1 - W pomieszczeniu utwórz 1/2 wewnętrznej powłoki na powierzchni;
2 - włóż tę część do zespołu;
3 - Utwórz część w zespole, zwiąż ją przez zbieżność początku układu współrzędnych (+pole wyboru wyrównanie osi).

4 - Tworzenie boków
4a - utwórz część w zespole, zwiąż ją przez zbieżność początku układu współrzędnych (+pole wyboru wyrównanie osi);
4b - Edytuj ten utwór w kontekście;
4c - stwórz objętość, opierając się o powierzchnię (powierzchnia/pogrubienie);
4d - Wychodzenie z edycji w kontekście;
4. - otwórz część, wybierz płaszczyznę pasa rozdzielającego i utwórz wstawkę/część symetryczną (spowoduje to utworzenie części symetrycznej);
4f - Wstaw symetryczną część do zespołu, zwiąż ją przez początek układu współrzędnych.

5 - Tworzenie par
5a - utwórz część w zespole, zwiąż ją przez zbieżność początku układu współrzędnych (+pole wyboru wyrównanie osi);
5b - Edytuj ten utwór w kontekście;
5c - utworzyć płaszczyznę odniesienia w pewnej odległości od istniejącej płaszczyzny podstawowej wzdłuż osi samolotu;
5d - Na tym planie utwórz szkic połówki elementu, opierając się o powierzchnię (za pomocą krzywej przecięcia). Śledź tylko kontur zewnętrzny;
5. - Wyjdź z edycji w kontekście, otwórz pokój sam.
5f - Wyciągnij ten szkic z grubości płyty;
5g - symetryzacja funkcji;
5 godzin - wykonaj wewnętrzne nacięcia.

6 - Powtórz krok 5 tak często, jak to konieczne.

Tam masz kompletny i dynamiczny zespół z częściami, które możesz otworzyć niezależnie (należy pamiętać, że istnieje łącze: -> symbol na końcu nazwy funkcji w menedżerze funkcji), aby utworzyć rysunki, wyeksportować do cięcia NC.

Tak, przepraszam, zamierzam znowu napisać post

Miłego dnia

1 polubienie