{Solidworks} Automatyczne drukowanie podczas uruchamiania części/planu/złożenia

Witam wszystkich, korzystam z Solidworks 2024 w SP1.0, pod Windows 10.

Od 2 dni, gdy tylko uruchomię plan, część lub zespół z eksploratora plików, drukuje się on automatycznie.

Bardziej precyzyjny proces polega na tym, że solidwoks otwiera się, następnie rozpoczyna się drukowanie, a następnie mam swobodny dostęp do mojej części. Jeśli anuluję drukowanie, solidworks zostanie zamknięty lub ulegnie awarii.

Czy ktoś z Was kiedykolwiek spotkał się z problemem/znalazł rozwiązanie?

Pozdrowienia

Od razu udzielę prostej odpowiedzi: Jesteś na Soldworks 2024, SP1.0

Nigdy nie bierz mniej niż SP4.0 :slight_smile:

4 polubienia

Witam
Nic nie znaleziono na poziomie tego typu problemu w 2024 SP1 (SP2 EV nie wspomina o korekcie tego rodzaju problemu).
Na twoich komputerach musi być coś jeszcze, co generuje takie zachowanie, ponieważ o ile mi wiadomo, w oprogramowaniu natywnie nie ma takiego parametru.

1 polubienie

Witam;

Kiedy mówisz o uruchomieniu planu z eksploratora, czy jest to dwukrotne kliknięcie, czy przeciągnij i upuść?
Czy pracujesz z serwerem do przechowywania plików Solidworks?
Czy dotyczy to tylko plików *.sld?
Co się stanie, jeśli domyślnie zadeklarujesz inną drukarkę? (Dlaczego nie drukarka PDF)
jeśli używasz przeciągania i upuszczania, rób to na pasku tytułu Solidworks, a nie w przestrzeni 3D.
Czy jest to wynik aktualizacji systemu Windows?

Pozdrowienia.

3 polubienia

Witam
Jaka jest różnica między tymi 2 metodami?

1 polubienie

Technicznie rzecz biorąc, nie ma dużej różnicy, gdy wszystko działa normalnie, po prostu pozwala to nie tworzyć części pochodnych lub przypadkowo dodawać nowy element w złożeniu.
W przypadku @Valentin_BACLER określi to, czy jest to problem raczej zorientowany na Solidworks (Makro podczas otwierania?), czy problem z systemem Windows (plik skryptu; partia;nietoperz...?)
Pozdrowienia.

3 polubienia

Witam wszystkich, dziękuję za wiadomości, problem wydawał się pochodzić od solidworks, ponieważ po całkowitej reinstalacji nie mam już tego problemu

Dziękuję wszystkim

V.BACLER

Witam;

Po bitwie...
Natknąłem się (nie robiąc sobie zbytniej krzywdy) na ten artykuł ze strony " Javelin-tech ", który porusza ten temat.

… Podsumowując, problem wynika ze skojarzenia plików Solidworks.
Nadal będzie to łatwiejsze niż ponowna instalacja Solidworks...

Pozdrowienia.

7 polubień