Witam, szukam rozwiązania, aby ulepszyć nasze modele części.
Projektujemy elementy typu "blacha perforowana". Otwory są w pełni odwzorowane na potrzeby planów produkcyjnych dla tych części. Ale w przypadku zespołów, w których te części są ponownie montowane, używamy "uproszczonej" konfiguracji. Szczegółowa reprezentacja jest zdecydowanie zbyt zachłanna.
W związku z tym wymaga rygoru, aby zarządzać nim w konfiguracji, ponieważ przy zmianie właściwości w jednej konfiguracji (np. numeru znacznika części) trzeba pomyśleć o zrobieniu tego na drugiej konfiguracji. Stąd kilka niepowodzeń. Wiedząc, że korzystamy z właściwości "powiązane z konfiguracją", część może zawierać kilka konfiguracji reprezentujących różne numery referencyjne.
Czy istnieje sposób na "powiązanie" pewnych właściwości między konfiguracjami w celu zmodyfikowania ich tylko raz na jednej z dwóch konfiguracji ?
Czy dla tych, którzy projektują części w uproszczonych wersjach, macie inne metody pracy?
Testowaliśmy również za pomocą stanu wyświetlania, który pozwalał przełączać się między stanem uproszczonym a stanem szczegółowym. Pozostaje to jednak zasobożerne, fakt "ukrywania" ciał jest tylko wizualny.
Dziękuję.
1 polubienie
Witam
Interesują mnie też odpowiedzi.
Swoją drogą, czy zauważyłeś, że wartość masy zmienia się w zależności od stanu złożonego lub rozłożonego (?)
Ponadto chciałbym pobrać właściwości masy według kilku konfiguracji i stanów powiązanych wyświetlaczy.
przykład: Config "Default" => Rysuję 1 rurkę o długości = 6m
następnie Config 1 => długo=3,5 m z otworami, Config2 => długo=2,00 m z nacięciami kątowymi, Config3....
Próbowałem już dostosować za pomocą 1. panelu właściwości (bezpośrednio w pokojach, a nie w Menedżerze właściwości) różne konfiguracje, ale zajmuje to tylko jedną konfigurację na raz...
Krótko mówiąc, uważam pytanie za bardzo interesujące i podobnie jak Drix49, prawdą jest (w jego ostatnim zdaniu), że stany wyświetlania rozjaśniają tylko część wizualną, a nie rozmiar pliku.
Dziękuję i przepraszam za skorzystanie z tego postu w celu poruszenia kolejnego problemu... -;)
Witam
Nie testowałem tego, ale pomysł, dlaczego nie zrobić rodziny części??? Ponieważ w programie Excel możesz umieścić równości między komórkami.
Niech moc będzie z tobą
4 polubienia
Witam
Zgadzam się z @ OBI WAN,.
Z drugiej strony korzystanie z rodziny części może być dość bolesne, ponieważ najmniejsza czynność w tabeli excela zajmuje dużo czasu na rekonstrukcję :-(
1 polubienie
Witam, dziękuję za odpowiedzi.
Nie brałem pod uwagę rodziny części pod kątem "ciężkości" obsługi, ale to naprawdę pomysł! W przypadku markera nie ma obaw, jest to wartość "darmowa", ale historia wagi (zmienna SW) to coś innego :(.
Dla wersji szczegółowej jest to waga obliczona przez SW, a dla wersji uproszczonej musi to być wartość obliczonej masy pierwszej konfiguracji, to się komplikuje ! Używamy SmartProperties, a ten ostatni automatycznie zamienia wartość masy na zmienną SolidWorks, jeśli zrestartujemy Smart w niewłaściwej konfiguracji.
Przetestowałem w następujący sposób:
- W konfiguracji "szczegółowej" należy zachować zmienną masy ("SW-Mass@... ")
- W konfiguracji "uproszczonej" zamień tę zmienną na zwykły tekst (np. "56")
Pod rodziną części następnie dla konfiguracji "szczegółowej" w kolumnie $PROPRIETE@Mass" znajdziemy wartość masy obliczoną przez SW, wystarczy wstawić wartość równą tej komórce dla wartości konfiguracji "uproszczonej".
działa podczas aktualizacji , ale dodaje krok poprzez rodzinę części (do której nie jesteśmy przyzwyczajeni) i staje się przestarzały, jeśli użyjemy Smarproperties w uproszczonej konfiguracji (RAZ zmiennej masy). Erf nie jest łatwo!
Rodzina części ułatwia pracę, pozostaje to możliwe w solidworks poprzez włączanie/wyłączanie funkcji zgodnie z konfiguracją lub modyfikację wartości zgodnie z konfiguracjami.
Uważam, że rodzina części jest łatwiejsza w użyciu. Z drugiej strony może być ciężki w zależności od rozmiaru pliku, polecam zamknięcie wszystkich otwartych exceli przed otwarciem rodziny.
Dla właściwości masy... Myślę, że nadal nie da się tym zarządzać, zwłaszcza jeśli twoje uproszczone/szczegółowe są różne konfiguracje, a nie stany wyświetlania. Myślę, że najlepszą rzeczą do zrobienia jest wprowadzenie stałej wartości we właściwości "weight det" i wypełnienie każdej modyfikacji/tworzenia konfiguracji. W przeciwnym razie za każdym razem, gdy otworzysz smarta w trybie uproszczonym, będzie to błąd.
3 polubienia
Cześć, Dlaczego nie wypełnisz żądanych właściwości tylko w zakładce "Dostosuj"
i usuń wszystkie zmienne w zakładce "specyficzne dla konfiguracji"
Zwykle, jeśli w konfiguracji nie ma zmiennej, szuka jej w "dostosuj"
W ten sposób wszystkie konfiguracje mają tę samą zmienną, wypełniając ją tylko raz
@+
Cześć, dobry pomysł! Właśnie przetestowałem.
To osobliwe, pobieranie właściwości jest wykonane dobrze, jeśli nie ma żadnych właściwości w zakładce "specyficzne dla konfiguracji". Z drugiej strony, bardzo zdradliwą rzeczą jest ta właściwość masy: będzie ona zależała od ostatniej konfiguracji aktywowanej podczas nagrywania.
Do tego stopnia, że wskazana waga może być całkowicie błędna! :(
Witam
Jest to kłopotliwe, ale jeśli przejdziesz przez Excel, możesz również wymusić masę części tak, aby była równa wartości rzeczywistej części (mała formuła w tabeli Excela).
Nie testowałem, ale z pewnością musi być możliwe, aby właściwość masy była obliczana automatycznie (dla części rzeczywistej) lub wymuszona (dla części odciążonej) w zależności od konfiguracji.
1 polubienie
W przypadku podłoża musisz dodać nazwę swojej konfiguracji w wierszu ziemi na karcie "Dostosuj"
Przed
"SW-Mass@NOMDEPIECE.SLDPRT"
Po
"SW-Mass@@Default@NOMDEPIECE.SLDPRT"
Z pewnością możliwe jest zrobienie makra, które zastępuje wszystkie $PRP wszystkich konfiguracji + zakładkę "Dostosuj" masą "bieżącej" konfiguracji
Zrobiłem już coś takiego, jeśli uda Ci się uzyskać aktualną konfigurację w sConfigName
Mam to jako zmienną linię wtryskową
swModel.AddCustomInfo3 All, "Mass", swCustomInfoText, Chr(34) + "SW-Mass" + "@@" + sConfigName + "@" + sFileName + Chr(34) + "kg"
To zawsze jest operacja do wykonania, ale stawiasz się na swoim configu co jest w porządku, klikasz na makro i presto, wszystko jest OK ;)
Dziękujemy za wszystkie opinie.
Proponowane rozwiązanie rodziny części działa. Minus: trochę się natrudziłem, aby to osiągnąć, a na pytania użytkowników (stracę więcej niż jedno!) nie zachowałem tego.
Działa rozwiązanie polegające na użyciu właściwości dokumentu, a nie właściwości konfiguracji. Poprzez niewielką zmianę zmiennej odzyskiwanej masy, aby wybrać żądaną konfigurację. Jedynym problemem jest to, że ta zmienna jest resetowana za każdym razem, gdy uruchamiany jest SmartProperties. :(
Po prostu muszę wypróbować makro!
Witam
Czy próbowałeś wykorzystać właściwości konstrukcji spawanych?
Jeremy.