Witam
Przychodzę do Ciebie, ponieważ potrzebuję informacji na temat solidworks MBD. Nasza firma zastanawia się nad przydatnością tego modułu. Dla informacji, wykonujemy 60% obróbki blacharskiej, w 35% spawanej mechanicznie i 5% obróbki skrawaniem. Dużo robimy w naszym warsztacie, ale także jako podwykonawca. Obejrzałem i przeczytałem wszystkie tutoriale w sieci i osobiście mam swoje wyobrażenie o MBD. To, czego szukam, to referencje od osób korzystających z MBD, aby poznać + i – przed skontaktowaniem się ze sprzedawcą.
Dziękuję i niech moc będzie z wami.
Witam
Nie jestem pewien, czy otrzymasz tutaj wiele opinii na temat tego produktu! Może uda Ci się spróbować szczęścia na oficjalnym forum SolidWorks, jeśli angielski nie stanowi problemu!
@PL,
powiedzmy, że po 2 lub 3 piwach mówię bardzo dobrze po angielsku i jak jestem na granicy z Belgią na piwo to jest najlepsze.
Nie żartuję, daję radę, ale nic więcej, i tak zamierzam spróbować szczęścia.
Niech Moc będzie z wami.
6 polubień
Zobacz już ten film:
https://www.youtube.com/watch?v=yLLpb2pRI_0
A na oficjalnym forum, oto tematy, które już o tym mówią:
https://www.google.com/search?q=solidworks%20mdb&oq=solidworks%20mdb&sourceid=chrome&from=coli&gws_rd=ssl#q=solidworks+mbd+forum+site:forum.solidworks.com
@PL spojrzałem na Twoje linki i dziękuję, a to potwierdza moją myśl, że wyrażę to później, aby nie wpływać na innych mówców.
Jeśli osoba ze społeczności lynkoa korzysta z MBD , czy zgodzi się, żebym dał mu blachę, a on zrobił mi dokument MBD.
Dziękuję.
Niech moc będzie z wami.
2 polubienia
Osobiście uważam, że MBD może być przydatne w czystej obróbce skrawaniem (ponieważ teraz mechanicy pracują bezpośrednio w CAD/CAM).
Z drugiej strony do prac blacharskich i metaloplastyki spawanej mechanicznie uważam, że jest przeciętnie (chyba, że to nie blacha tylko cięcie/wykrawanie).
Po użyciu tego rodzaju oprogramowania zależy wiele od osób, które masz wcześniej. Jeśli są naprawdę chętni i zainteresowani nowymi technologiami, może być w porządku, jeśli jesteś otoczony przez przyszłych emerytów, którzy mają trudności z otwarciem swojej skrzynki e-mail. To tyle dla coachingu.
Potem, na poziomie faceta przed swoją maszyną, może być jeszcze trudniej się przebić (bo nagle nie ma już papierowej podpory lub przedrukowujesz swój pdf 3d i zainteresowanie zaczyna być ograniczone w porównaniu do starego dobrego planu)
4 polubienia
Witam
Zamierzam zakończyć ten post o MBD. Mój wniosek, niewiele osób go używa, biorąc pod uwagę niewielką liczbę odpowiedzi na post w ciągu kilku sekund, myślę, że podobnie jak @froussel , może to być dobre dla części obrabianych, ale dla prac z blachą jest całkowicie nieodpowiednie. Ponadto prawdą jest, że Twój podwykonawca musi być wyposażony, ponieważ koniec z papierowymi planami. Tak więc wniosek, który dam mojemu kierownictwu, jest taki, że należy zrezygnować z tej drogi, ponieważ nie jest ona dostosowana do naszej działalności.
Dziękujemy za udział i niech moc będzie z wami.
1 polubienie