Solidworks: Rysowanie wielokrotne

Witam

Przede wszystkim najlepsze życzenia na ten rok 2015.

Niestety dla mnie, ten rok zaczyna się od kilku pułapek:D

Pracuję na oprogramowaniu SW 2014 Premium, a moim zadaniem jest przygotowanie map bazowych i innych grafik dla mojego biura projektowego.

Pracując również w programie AutoCAD, czasami produkujemy detale kilku części na tej samej desce kreślarskiej. W związku z tym zdecydowaliśmy się na wykonanie "głównego" kartusza z informacjami wspólnymi dla wszystkich części planu; oraz "latający" kartusz związany z detalem każdego egzemplarza, z którego widnieje reprezentacja detalu, oznaczenie, materiał, farba... (innymi słowy, 6 sztuk na planie > 1 nabój "główny" i 6 nabojów "latających").

W programie AutoCAD nie ma problemu z tworzeniem "latających" kartridży. W razie potrzeby skopiuj i zmodyfikuj wartość atrybutów bloku.

W oprogramowaniu nie wiem, jak to zrobić i nawet nie wiem, czy jest to możliwe, unikając tworzenia wszystkich atrybutów właściwości dla każdej części tej samej płytki.

Więc moje pytanie jest następujące: Czy możliwe jest w SW powiązanie "latającego" kartusza z widokiem części, której właściwości chcemy, aby przyjął (a nie z właściwościami pierwszego wstawionego widoku).

Rémi

Szczęśliwego Nowego Roku również dla Ciebie.

Osobiście myślę, że zrobiłbym blok "latającego kasety" z notatkami, które wskazują na właściwości części (właściwości części można bardzo szybko utworzyć za pomocą inteligentnych właściwości lub edytora właściwości niestandardowych).

Następnie wszystko, co musisz zrobić, to dodać ten blok do elementu detalu.

1 polubienie

Witam

Widzę tylko jedno rozwiązanie: ustawić nomenklatury związane z każdym widokiem (który będzie działał jak latający nabój). Ale szczegół będzie musiał zostać zidentyfikowany ręcznie.

@+

3 polubienia

Zrobiłbym jak Coyote.

Dodając bąbelek w celu identyfikacji części.

Zobacz zdjęcie (zrobione w pośpiechu...)

multivue.png

Witam

Niektórzy z moich kolegów nie czują się zbyt komfortowo z edytorem właściwości, więc użyję metody Coyote.

I może kiedyś poprowadzę szkolenie dla moich kolegów:D

Dziękuję za odpowiedzi ;)

Rémi