SOLIDWORKS - Uwagi dotyczące gięcia w M.E.P

Cze wszystkim

Jeśli chodzi o rysunek arkusza blachy w "Stanie rozwiniętym", jak dodać niestandardową notatkę w "Notatkach składanych"?

Obecnie używam następujących informacji: <kierunek-gięcia> <kąt-gięcia> 

Chcę zastąpić R <promień gięcia> nową automatyczną notatką niestandardową.

Ta nowa spersonalizowana notatka zostanie zaczerpnięta z mojego szablonu blachy. W mojej potrzebie chciałbym skorzystać z numeru szablonu odpowiadającego grubości blachy i użytemu oprzyrządowaniu - patrz załączony obrazek).

Masz pomysł?

Dziękuję.

01.jpg

Domyślne opisy gięcia są zdefiniowane w pliku "bendnoteformat.txt" znajdującym się w folderze "C:\Program Files\SolidWorks Corp\SolidWorks\lang\english".

Z drugiej strony, jak pobrać wartość parametru dobre pytanie.

1 polubienie

Używam formularza właściwości niestandardowej, aby wypełnić to ustawienie.

Umieściłem V z 16 lub 32 itd. Dla każdego z moich kawałków w kartridżu.

1 polubienie

Po kilku bezowocnych poszukiwaniach w sieci myślę, że nie udało się stworzyć kolejnej notatki...  

@stefbeno Jeśli chodzi o plik, wiedziałem o tym. Dziękuję i tak :)

@Bart W tej chwili moje plany produkcyjne mają tylko grubość i promień. Fakt postawienia używanego vee pozwala mi uzasadnić się do obliczenia rozłożonego. Mądrzejsze niż podawanie promienia, nawet jeśli zależy to od pojazdu... Krótko mówiąc, przerabianie linii w formularzu nie bardzo do mnie przemawia, robi jeszcze jedną rzecz do zrobienia i jest sprzeczne z moją obecną polityką ograniczania zadań CAD (nawet tych najprostszych)... :D

1 polubienie

Jedynym rozwiązaniem, jakie znalazłem, aby wyświetlić EV na MEP, było utworzenie niestandardowej właściwości przy użyciu inteligentnych właściwości.

Zasadniczo utworzyłem niestandardową właściwość "Promień gięcia" (z właściwością dokumentu, do którego się odwołujesz),  która pobiera wartość promienia gięcia, a następnie niestandardową właściwość Vé, która definiuje Vé zgodnie z promieniem gięcia Vé=(IFF($Rayon=1.3|8|IFF($Rayon=2|12|błąd)

Jest to dla mnie jedyny znaleziony sposób na wyświetlenie mojego EV w MEP.

Nawet jeśli jest to okrężna droga, z drugiej strony, jeśli znajdziesz sposób na stworzenie spersonalizowanej notatki w składanych notatkach, jestem pierwszym takerem!

1 polubienie

Cze wszystkim 

@sbadenis, pytanie trochę nie na temat, ale raczej interesujące dla mnie :) . Do czego służy wartość "err" w twoim równaniu? Vé=(IFF($Rayon=1.3|8|IFF($Rayon=2|12|błądzić)

Dziękuję!

Jest to po prostu zrobione, ponieważ jeśli ktoś wybierze promień gięcia dla grubości blachy, która nie jest możliwa, to na planie adnotacja na płaszczyźnie "ep.xmm Vé de x" jest zastępowana inną adnotacją "Błąd Ve" i nagle wiemy, że prasa nie jest dobra, ponieważ parametry wybrane w części są błędne. Ta adnotacja jest nadal zależna od innego FRFI.

Umieściliśmy to, ponieważ pomimo tabeli szablonów zdarza się, że niektórzy ludzie wymuszają promień gięcia bez zwracania uwagi i nagle rozwój blachy był całkowicie błędny, ponieważ żadna wartość nie została wprowadzona w tabeli strat w zagięciu Excela.

2 polubienia

Świetnie, dzięki za informację!

@sbadenis Nie znalazłem obecnie żadnej innej metody... Studiuję inne rozwiązania niż smartproperties (tam, gdzie pracuję, tego nie mają). Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

Witam;

Czy próbowałeś zintegrować to równanie bezpośrednio ze stołem do gięcia?

Zadaję pytanie, bo nie mogę tego zrobić.

Łatwo byłoby użyć równania "Sbadenisa", ponieważ wszystkie przydatne informacje są już zawarte w tej tabeli.