Solidworks używa tylko 8 GB pamięci RAM

Witam

Kupiliśmy 3 laptopy Zbook z14 z 16 GB pamięci RAM od naszego dealera oprogramowania

W przypadku dużych montaży lub symulacji mówi mi o niewystarczającej ilości pamięci, ale pozostaje przy użyciu 8 GB pamięci RAM.

Wsparcie dla solidworks po prostu mówi mi, żebym zwiększył pamięć wirtualną...

Masz pomysł, aby wykorzystać całą pamięć RAM?

Z góry dziękuję

Witam 

Najpierw w menedżerze zadań ręcznie spróbuj ustawić wysoki priorytet, kliknij prawym przyciskiem myszy SLDWORKS.exe szczegółowo pod w10, a następnie "ustaw priorytet"

Witam, a priori Solidworks działa tylko w trybie wielordzeniowym dla Simulation i Photoview.

Zobacz post poniżej:

https://www.lynkoa.com/forum/solidworks/puissance-processeur-alloue-sw

1 polubienie

Uh.. Czy istnieje związek między wielordzeniowością a ilością pamięci RAM?

Problem polega na tym, że windows i solid umieszczają dużo informacji w cache, więc mamy np. 7 GB używanych w czasie rzeczywistym + prawie tyle samo w cache.

możemy zobaczyć te informacje w przypadku Win 10 na karcie wydajności menedżera zadań część pamięci.

Pozdrowienia.

mem.png
1 polubienie

Bądź jednak ostrożny, zwiększając pamięć wirtualną, wpływa to na wydajność komputera. Odczyt/zapis na dysku twardym. Zapewnij dysk SSD na ten wypadek, w przeciwnym razie trzeba będzie czekać.

Pozdrowienia

1 polubienie

Bądź ostrożny, ponieważ to wcale nie jest ten sam sposób pracy. Twój pb ten produkt w SWCad lub SWSimulation.

Historie o jednym sercu lub wielu sercach nie mają z tym nic wspólnego.

Klasa A+

1 polubienie

Problem pojawia się w solidworks w projekcie, a nie w symulacji.

Denerwuje mnie to, że nie miałem problemu z tym samym użytkowaniem na moim starym komputerze i że pojawia się on na tym nowym komputerze zakupionym u naszego sprzedawcy oprogramowania.

Myślę, że zwiększenie pamięci wirtualnej pomoże i ograniczy te wiadomości.

Poniżej znajduje się trochę czytania z tym, dlaczego, jeśli może ci to pomóc.

https://forums.cnetfrance.fr/topic/1356925-windows-10--augmenter-la-memoire-de-pagination-ou-memoire-virtuelle/

W końcu uważam, że 24/32 GB pamięci RAM w zależności od tego co robisz nie jest luksusem.

Nie polecam korzystania z Windows ready boost, działał całkiem nieźle, aż do dnia, w którym się z nim schrzaniłem i straciłem godziny pracy.

na moim poprzednim komputerze z 16 GB i W7 pamięci RAM nigdy nie miałem problemu... Prawdopodobnie pochodzi od W10, który chce nas zmusić do kupowania większej ilości pamięci