SOLIDWORKS: Starannie oddzielić 2 linie?

Witam

Ogólnie rzecz biorąc, nie mogę oddzielić 2 linii połączonych końcem.
Nie widać żadnego związku zbiegów okoliczności, a zatem niemożliwe jest dla mnie zerwanie ich więzi. 

Tam, gdzie mam duży problem, to konstrukcje spawane mechanicznie.

Aby oddzielić te 2 linie, przeciąłem koniec jednej z 2 linii, ale nagle tracę wszystkie parametry związane z tą linią: zdefiniowany profil, orientację profilu, punkt wstawienia.... A w dużym kadrze szybko robi się horror.

Czy istnieje sposób, aby je czysto rozdzielić?

Pozdrowienia

capture.jpg

Witam

O ile mi wiadomo, nie ma rozwiązania!

Tworzysz blok jednej z 2 linii i będziesz miał związek koincydencji

1.jpg
8 polubień

Dziękuję Thierry, twój zwód działa doskonale. Szkoda, że tak podstawowa rzecz wymaga zwody

Innym rozwiązaniem jest narysowanie dodatkowej linii szkicu i przedłużenie jednej z 2 linii do wcześniej utworzonej linii i magia nie ma już problemu!

I działa nawet ze szkicem 3D.

1 polubienie

@sbadenis

Niezależnie od tego, czy wydłużam, czy tnę, tracę wszystkie parametry związane z tą linią: zdefiniowany profil, orientację profilu, punkt wstawienia

Cze wszystkim 

Jest funkcja: odłącz segment przez przeciągnięcie, nie ma potrzeby stosowania bloku ani limitu!

@+

Dziękuję Coyote,

Takie rozwiązanie wprawdzie pozwala na rozdzielenie segmentów (tylko w 2D), ale niestety tracone są również mechanicznie spawane parametry przemieszczonego elementu.

Technika polegająca na generowaniu bloku poprzez przesuwanie/wydłużanie/zmniejszanie linii do zmodyfikowanej, a następnie poprzez przebijanie tego bloku nie powoduje utraty parametrów.