Solidworks simulation 2014 element belki + element objętości

Witam

Mam do czynienia z problemem w Solidworks Simulation 2014, który jest następujący.

Reprezentowałem unoszenie uszu na ramie wykonanej z belki spawanej mechanicznie, a symulacja SW nie daje mi spójnej symulacji, gdy ciągnę za ucho.

Wyjaśniam, nawiązuję kontakt między wiązką a uchem, przykładam siłę do wnętrza otworu ucha 6000N i symulacja mówi mi, że mam przemieszczenie 8mm, co nie jest możliwe.

Jedynym rozwiązaniem, jakie znalazłem, jest włożenie płytki między ucho a wiązkę, aby móc mieć większy wycisk na belce i to działa, ponieważ spotykam się ze spójnymi wynikami.

Umieściłem zdjęcie w PJ, aby lepiej zilustrować moje wyjaśnienia.

U mnie mam wrażenie, że odcisk na belce słuchowej jest za mały, żeby SW mógł nawiązać kontakt między 2.

Czy masz pomysł, jak usunąć te płytki pośrednie i uzyskać spójny wynik?

Dziękuję

simulation_chassis.jpg

Witam

Czasami funkcja sumatora jest wymagana na końcu projektu spawanego mechanicznie, aby uzyskać spójne wyniki w SolidWorks Simulation.

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_DVE_FEAT_COMBINE_BODIES.htm

1 polubienie

Witam

Nie radzę łączyć w tym przypadku, ponieważ jesteś na mieszanej siatce belki i objętości.

Myślę, że problem wynika z definicji twoich kontaktów między sobą, czy mógłbyś zrobić nam zrzut ekranu lub wysłać nam plik?

@+

1 polubienie

Wszystko zależy od właściwości Twoich kontaktów między uszami a wiązką.

Witam

Nie wiem, jaki jest rozmiar całego modelu, ale biorąc pod uwagę to, co jest na zrzucie ekranu, nie zawracałbym sobie głowy i nie liczyłbym wszystkiego w objętości (a przynajmniej pierwszej belki, na której przyspawane są uszy). Biorąc pod uwagę moc obliczeniową nowoczesnych komputerów PC, tego rodzaju model powinien zmielić się w kilka sekund/minut (najdłuższa to siatka).

Moim zdaniem solidworks musi też mieć dość złe zarządzanie belką, która pasuje do innej: element belki to linia prosta o ciągłym przekroju: jeśli model ma belkę z otworem, solidworks nie powinien być w stanie poprawnie obliczyć w miejscu otworu).

Podsumowując, belki są dobre, ale tylko na bardzo długich odcinkach i bardzo daleko od nieciągłości, które chcemy szczegółowo zaobserwować (jak spawanie, otwory..)