Chciałbym przeprowadzić badanie statyczne, dodając dane dotyczące temperatury obliczone w badaniu termicznym. Postępowałem więc tak:
- Przeprowadziłem badanie termiczne mojego montażu: tutaj wszystko poszło dobrze, spójne wyniki.....
- Następnie wykonuję badanie statyczne lub importuję dane dotyczące temperatury z badania termicznego, a kiedy uruchamiam, mówi mi: STOP: Nie można interpolować temperatur węzłowych
Próbowałem więc wielu rzeczy, aby rozwiązać problem (usunąć złącza, zdalne uziemienia, ....) nic nie pomaga. Myślałem, że jest to problem z siatką, ale nie można go skopiować ze względu na różne rodzaje kontaktów między badaniami.
Krótko mówiąc, jestem zagubiony, jeśli masz jakieś wskazówki.
Witam, w przypadku bezpośredniego slovera wynik jest taki sam.
Jeśli chodzi o siatkę, to na prostych elementach fakt posiadania podobnej siatki pod względem termicznym i statycznym nie sprawia żadnych problemów, ale pracuję nad montażem.
Badania termiczne nie dopuszczają styków typu "no penetration", których mam w liczbie w swoim badaniu statycznym, a oczywiście siatka zależy od styków.
Nie sądzę więc, żebym mógł mieć taką samą siatkę w tych dwóch badaniach.
Jedna rzecz, którą zauważyłem:
Jeśli tworzę siatkę termicznie i kopiuję siatkę statycznie, daje mi to błąd interpolacji węzła t°.
Jeśli zrobię odwrotnie, zazębiam się w statyce (z odpowiednimi stykami) i kopiuję do badania termicznego, daje mi to fałszywe wyniki, tak jakby wszystkie moje styki typu "bez penetracji" nie pozostawiały ciepła (jak styk "izolowany")
W badaniach termicznych konieczne jest wykonanie styków typu "opór cieplny" o wartości 0 na przykład dla każdego styku typu bez penetracji. Próbowałem 1 kontaktu i wyniki są dobrze dostosowane do badania statycznego po skopiowaniu siatki.
Zbieram moje około stu kontaktów i skontaktuję się z Tobą, aby informować Cię na bieżąco.
Wracam zweryfikowany mój napiwek, działa dobrze. W rzeczywistości wystarczy zwrócić szczególną uwagę na kontakty, oto procedura:
- Zazębiamy badanie termiczne, umieszczając styki w zestawie typu "opór cieplny", w którym chcemy "brak penetracji" w statyce, pozostawiając cały kontakt na stałe.
- Skopiować siatkę do badania statycznego i dodać wyniki badania termicznego przy obciążeniu.