Solidworks Thermal + symulacja statyczna

Witam wszystkich.

Mam problem z Solidworks Simulation.  

Chciałbym przeprowadzić badanie statyczne, dodając dane dotyczące temperatury obliczone w badaniu termicznym. Postępowałem więc tak:

- Przeprowadziłem badanie termiczne mojego montażu: tutaj wszystko poszło dobrze, spójne wyniki.....

- Następnie wykonuję badanie statyczne lub importuję dane dotyczące temperatury z badania termicznego, a kiedy uruchamiam, mówi mi: STOP: Nie można interpolować temperatur węzłowych

Próbowałem więc wielu rzeczy, aby rozwiązać problem (usunąć złącza, zdalne uziemienia, ....) nic nie pomaga. Myślałem, że jest to problem z siatką, ale nie można go skopiować ze względu na różne rodzaje kontaktów między badaniami.

Krótko mówiąc, jestem zagubiony, jeśli masz jakieś wskazówki. 

capture.png
4 polubienia

Cześć @ TontonVelu

Będę śledził tego syna z zainteresowaniem jest grupa na forum

http://www.lynkoa.com/groupes/solidworks-simulation

Szukam również wszelkich informacji tuto cours na temat symulacji SW

@+ ;-)

Witam

Zrzut ekranu z właściwościami projektu, aby zobaczyć swoje ustawienia.

@+

Oto ustawienia badania statycznego (te z badania thmic są standardowe w reżimie trwałej ondulacji) 

1.jpg

Ponownie

Spróbuj uruchomić badanie w FFEPlus, ale wątpię, że to wystarczy.

Kopię... Nigdy nie dostałem tej wiadomości...

@+

Przychodzi mi do głowy sztuczka, czy używasz tej samej siatki?

A priori nie, bo mówisz o innym kontakcie, a więc o niemożności skopiowania siatki.

Myślę, że problem polega na tym, że musimy mieć tę samą siatkę w obu badaniach, a więc te same kontakty.

Powiedz nam, czy to działa w takim przypadku.

@+

4 polubienia

Całkowicie zgadzasz się z @coyote absolutnie konieczne jest, aby siatki były identyczne, aby uzyskać wyniki

Pozdrowienia

Bastien

Witam, w przypadku bezpośredniego slovera wynik jest taki sam.

Jeśli chodzi o siatkę, to na prostych elementach fakt posiadania podobnej siatki pod względem termicznym i statycznym nie sprawia żadnych problemów, ale pracuję nad montażem. 

Badania termiczne nie dopuszczają styków typu "no penetration", których mam w liczbie w swoim badaniu statycznym, a oczywiście siatka zależy od styków. 

Nie sądzę więc, żebym mógł mieć taką samą siatkę w tych dwóch badaniach. 

Jedna rzecz, którą zauważyłem:

Jeśli tworzę siatkę termicznie i kopiuję siatkę statycznie, daje mi to błąd interpolacji węzła t°.

Jeśli zrobię odwrotnie, zazębiam się w statyce (z odpowiednimi stykami) i kopiuję do badania termicznego, daje mi to fałszywe wyniki, tak jakby wszystkie moje styki typu "bez penetracji" nie pozostawiały ciepła (jak styk "izolowany")

W rezultacie jestem trochę zagubiony

Ok, wygląda na to, że znalazłem sztuczkę.

W badaniach termicznych konieczne jest wykonanie styków typu "opór cieplny" o wartości 0 na przykład dla każdego styku typu bez penetracji. Próbowałem 1 kontaktu i wyniki są dobrze dostosowane do badania statycznego po skopiowaniu siatki.

Zbieram moje około stu kontaktów i skontaktuję się z Tobą, aby informować Cię na bieżąco.

Wracam zweryfikowany mój napiwek, działa dobrze. W rzeczywistości wystarczy zwrócić szczególną uwagę na kontakty, oto procedura: 

- Zazębiamy badanie termiczne, umieszczając styki w zestawie typu "opór cieplny", w którym chcemy "brak penetracji" w statyce, pozostawiając cały kontakt na stałe.

- Skopiować siatkę do badania statycznego i dodać wyniki badania termicznego przy obciążeniu.

To powinno minąć. 

Dziękuję za przyjrzenie się mojemu problemowi. 

Witam

Otóż mam ten sam problem i nie udało mi się z niego wybrnąć:)

W rzeczywistości musisz uważać na kontakty.

Styki typu "bez penetracji" w statyce muszą odpowiadać stykom typu "opór cieplny" w badaniu termicznym