Symulacja konstrukcji blachowej SolidWorks

Witam

Chciałbym wiedzieć, czy w przypadku symulacji solidworks SolidWorks bierze pod uwagę spoiny między każdą częścią?

Posiadam blachę o powierzchni 2 m2 z kątownikami jako zbrojeniem. Spoiny nie są pokazane, ale kątowniki i blacha są wykonane w tym samym kawałku.

Vincent

Witaj vincent.fabre_l,
Nie jestem profesjonalistą w tym temacie, ale do symulacji dla blachy SolidWorks nie obsługuje spoin. Aby wykonać symulację, musi to być pojedyncza część jednoczęściowa, tzn. zespół musi uczynić ją częścią (Wyizoluj swoją część, aby zasymulować). To po pierwsze.
byłoby miło poznać swoją wersję oprogramowania z małym zrzutem ekranu swojego pokoju do symulacji...
Oto ten link, który myślę, że pozwoli Ci dowiedzieć się trochę więcej o symulacji.

https://www.lynkoa.com/en/formations/solidworks-simulation-standard

… Ciąg dalszy nastąpi, @+.
AR

2 polubienia

Witaj @vincent.fabre_1

Potwierdzam to, co mówi nasz kolega @A_R (którego pozdrawiam mimochodem), ale dodam, że brane jest pod uwagę tylko zgrzewanie punktowe
Konwencjonalne spoiny TIG, MIG i argonowe nie są brane pod uwagę.

Ponadto, wszelkie szwy spawalnicze obecne w SolidWorks ASM nie są przesyłane do Symulacji, która jest innym oprogramowaniem.

Jest to debata, którą toczymy regularnie i krótko mówiąc, musimy wziąć pod uwagę, że liczby są współzależne. (blacha i kątownik)

Po wykonaniu symulacji w tych warunkach można łatwo tworzyć scenariusze, które odpowiadają symulacji bez arkuszy i innym z arkuszami.

Ponadto musisz zapoznać się z wykresami spoin, które podają rezystancję w zależności od długości itp.

Ale jak @A_R mówi, bez pełnego ASM trudno powiedzieć więcej. Rzeczywiście, jak znajomość efektu usztywnienia spowodowanego blachą. Jeśli blacha naprawdę sztywnieje, będziesz musiał postępować inaczej.

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam

Nie jestem ekspertem w symulacji, ale oto mały samouczek, który stworzyłem, aby przekształcić twój zespół w część, ale ta część utrzymuje połączenie z zespołem, więc jeśli zmodyfikujesz zespół, część będzie podążać.
https://www.lynkoa.com/contenu/créer-une-pièce-partir-dun-assemblage-pour-facilter-les-simulations

2 polubienia

Witaj ZOZO_mp,
Dziękujemy za potwierdzenie.
Jedno pytanie, więc w przypadku zespołu spawanego mechanicznie lub innych, jeśli chcemy, aby w symulacji były szwy spawalnicze, to czy nie powinny one być fizycznie odwzorowane (narysować je w 3d)?
To tylko pytanie...
Ciąg dalszy nastąpi, dzięki więcej.
AR

Witam

Tak, zgadza się. Idealnie byłoby, gdyby między częściami/korpusami znajdowały się małe szczeliny powietrzne, tak aby części były łączone tylko za pomocą spawów.
Jeśli część jest narysowana w ten sposób, możesz uzyskać bardzo realistyczną symulację.
Dużą wadą tego jest to, że spędzisz więcej czasu na rysowaniu części do obliczeń niż na części produkcyjnej, ponieważ będziesz musiał realistycznie narysować wszystkie spoiny.

1 polubienie

Dobry wieczór @ All

Wziąłem złącze typu koralik lutowniczy i udzielam kilku wyjaśnień

Ten typ łącznika działa tylko w przypadku blachy lub powierzchni. Tak więc w przypadku ram spawanych mechanicznie cóż, są to suchary.

Zrobiłem symulację testową z dwoma arkuszami metalu i cóż, wyniki niewiele dają, a przynajmniej nic o solidności spawów (patrz załączony film).

Wracam do tego, co zaleciłem wcześniej, a mianowicie do rozumowania z wykresami spoin w taki sam sposób, jak powinno się to robić w przypadku połączeń śrubowych.
Dlatego w ogóle nie podzielam rozwiązania naszego (preferowanego) @froussel bo nie przyniesie ono nic znaczącego w porównaniu z metodą kontaktów solidarnych czy bez penetracji.

Dla zabawy oto symulator chitit wykonany ze złączami " koralików lutowniczych "
Przesunąłem trochę granicę, ale tylko po to, żeby pojawiły się spawy i ich rola w symulacji.
Należy pamiętać, że nie mówi to nic o samej spoinie , ale wskazuje na zachowanie części w miejscu spoiny

EDIT: Przerobiłem symulację, aby lepiej odpowiadała na początkowe pytanie

3 polubienia