Symulacja Solidworks xpress, tworzenie siatki

Witam

Wykonałem wierconą blachę o grubości 10 mm na solidworks i chciałem to przetestować za pomocą Simulation Xpress.

Wpisałem więc swoje wartości i rozpocząłem obliczenia.

Mój współczynnik bezpieczeństwa wynosił wtedy 1,26, więc moja część była OK.

Próbowałem jednak zmienić siatkę z normalnej (drobnej i grubej) na drobną. Teraz mój współczynnik wynosi 0,73... Więc to już nie jest dobre.

Moje pytanie więc: co należy wprowadzić jako wartość siatki?!

Brakowało mi 2 palców do zatwierdzenia mojej roli, ale w końcu mam dużą wątpliwość...

Dziękuję!

Siatka wpływa na dokładność obliczeń.

Więc jeśli chcesz czegoś konkretnego, ustaw swoją siatkę na najdrobniejsze

1 polubienie

Tak, okej, ale nie sądziłem, że tak dużo gra!

Więc w zasadzie, jeśli pozostanę na "środkowej" siatce, moje obliczenia są błędne?

A jeśli zależy mi tylko na poprawnych obliczeniach, powinienem zawsze ustawiać siatkę na najdokładniejszą?

Jeśli tak, to kto zaryzykowałby fałszywe wyniki?!

Gruba siatka sprawia, że obliczenia są lżejsze.

Na przykład w złożeniu, w którym znajdują się części podlegające ograniczeniom siły lub innym oraz inne elementy, które nie grają lub nie mogą grać w symulacji.

W drobnej siatce dostosowujesz części, które będą poddawane działaniu siły zginającej lub innej, a resztę, która nie będzie się poruszać lub prawie nie będzie się poruszać, w grubej siatce.

2 polubienia

Znalazłem ci mały samouczek, który może ci pomóc w zrozumieniu.

Zajrzyj TUTAJ

2 polubienia

To prawda, że jest to dość niepokojąca różnica w wartości.

Ponadto skłaniałbym się ku myśleniu odwrotnemu: im większa siatka, tym bardziej naprężenia są skoncentrowane na węzłach, a zatem część stawia mniejszy opór.

Witam

Potrzebowalibyśmy pewnych dodatkowych informacji, aby mieć naprawdę pewność (na przykład pogląd na wynik), ale nie jest nielogiczne posiadanie tego typu zjawiska.

Może to być sprzeczne z intuicją, ale w obszarach, w których odkształcenia są duże, im drobniejsza siatka, tym wyższe będą obliczone naprężenia.

W rzeczywistości należy zrozumieć, że rachunek elementów skończonych określa przemieszczenia, a następnie dedukuje naprężenia (za pomocą modułu Younga). Jeśli jednak element jest mniejszy, jego odkształcenie może być większe niż w przypadku "wygładzenia" go na większej powierzchni. Obliczone naprężenie będzie wtedy lokalnie większe.

W obszarach, w których odkształcenia są regularne, różnica w siatce prawie nic nie zmieni w wyniku, ponieważ średnie odkształcenia będą równoważne. Wystarczy zatem grubsza siatka.

To, o co prosimy inżynierów obliczeniowych, to właśnie to, aby wiedzieli, jak stwierdzić, czy zjawisko to jest znaczące, czy można je pominąć.

Aby zorientować się, możesz spróbować zmienić wyświetlacz (pod warunkiem, że możesz to zrobić za pomocą SW Xpress) tak, aby obszary, w których naprężenie przekracza wynik pierwszego obliczenia, były wyświetlane na czerwono. Jeśli zasięg obszaru nie różni się zbytnio, powinieneś być w stanie uznać, że nie jest on znaczący. Jeśli nie, może to oznaczać, że twoja początkowa siatka była naprawdę zbyt gruba.

3 polubienia

Kolega z "rachunku różniczkowego" wytłumaczył mi, że tak naprawdę w najmniejszym wymiarze są co najmniej 3 oczka ale w przypadku blachy posiadanie 10 w grubości nie wnosiło nic znaczącego w precyzji, ale z drugiej strony czas obliczeń wydłuża się wykładniczo.

Od tego czasu, gdy oceniam część arkusza blachy, rozpoczynam obliczenia od parametrów domyślnych i ostatecznie (często siatka ulega awarii dla blachy) modyfikuję, przyjmując minimalną wartość siatki odpowiadającą 1/3 lub 1/4 grubości i zachowuję maksymalną wartość domyślną.

Trzeba też zwrócić uwagę na układ maksymalnego naprężenia, czasami jest to po prostu siatka, która pokazuje dużą wartość (często w pobliżu otworu, cięcia), która nie jest znacząca (w wartości bezwzględnej). W tym miejscu pojawia się eksperyment z "rachunkiem różniczkowym".

Jeśli możesz, wyślij zdjęcie swojego pokoju z ograniczeniami.

Dygresja: osobiście nie weryfikowałbym krytycznej części za pomocą Xpress. Używam go tylko po to, aby uzyskać rząd wielkości naprężeń/odkształceń i przetestować wpływ modyfikacji projektu.

2 polubienia