Symulacja Solidworks

Dzień dobry wszystkim,

Moje pytanie dotyczy rozumienia łącznika "" na symulacji.

Rzeczywiście, stworzyłem oprawę z czterema ze stali nierdzewnej M12 A2, wszystkie działają w napięciu.

W jaki sposób wykonywane są obliczenia wytrzymałości. Na przykład, jeśli zastosuję moment dokręcania 74 Nm, otrzymam siły w osi 31405 N i jeśli usunę ten moment obrotowy, siła wzrośnie do 16053 N.

W jaki sposób oprogramowanie wykorzystuje dostarczone mu dane.

Dziękuję za odpowiedzi.

Witam

Czy zapoznałeś się z tematem pomocy dotyczącym w programie Simulation?

Jest już całkiem kompletny:

http://help.solidworks.com/2014/French/SolidWorks/cworks/c_bolt_connectors.htm?id=9051573db1f342c89faf59fd9af4a068#Pg0

A w szczególności ta strona:

http://help.solidworks.com/2012/french/SolidWorks/cworks/Connector_-_Bolt.htm

1 polubienie

Witam

Niekoniecznie będę w stanie Ci pomóc z samym narzędziem, ale zjawisko, które opisujesz, niekoniecznie wydaje się niespójne.

Ile wysiłku wkładasz w swój montaż? Czy masz taką samą siłę na wszystkich?

Mój wysiłek to 2036 N. nie, wysiłki nie są takie same na każdej.

Przeczytałem pomoce, ale chciałbym zrozumieć na przykładzie liczbowym różne znalezione wysiłki, a także coef. bezpieczeństwa niż obliczenia symulacyjne.

Dziękuję

W załączeniu znajduje się mój gabinet.

ancrage_essai.sldprt

Nie mam dostępnego oprogramowania, ale jeśli nie masz dużej dźwigni, ten wynik jest rzeczywiście zaskakujący.

Po przyłożeniu momentu dokręcania są poddawane temu napięciu wstępnemu, o ile siła rozciągająca jest mniejsza (co a priori ma miejsce).

Usuwając moment dokręcania, siła powinna zostać rozłożona między podążającymi za ramieniem dźwigni.

Zobacz ten samouczek http://www.lynkoa.com/tutos/3d/solidworks-simulation-la-gestion-des-contacts

Witam

Użycie jest poprawne w modelu.

Z drugiej strony, jeśli chodzi o zarządzanie kontaktami, musisz postawić współczynnik tarcia (w przeciwnym razie części nie mają powodu, aby nie poruszać się pod obciążeniem). Może dlatego stawiasz stop ;-)

Zarządzanie kontaktami w ogóle jest śmiałe, ale w tym przypadku działa dobrze (do tej pory zawsze definiowałem swoje kontakty, aby ograniczyć obliczenia, ale mogę przejrzeć swoje modele)

Z mojego doświadczenia wynika, że wyniki uzyskane przy symulowanym tarciu są dobre w porównaniu z obliczeniami teoretycznymi (na przykład na zboczach).

Jeśli chodzi o twoje obliczenia, powinieneś był również wymodelować większą część H, a nie ustalać całą część: w praktyce Twoje H jest uważane za nieskończenie sztywne, co nie jest (zwłaszcza biorąc pod uwagę stosunek grubości), a ponieważ twoja analiza zarządza kontaktem, otrzymasz bardzo różne wyniki (spróbuj na przykład zamodelować cały przekrój H i ustalić tylko przeciwną powierzchnię w twojej fiksacji: całkowite przemieszczenia powinny się prawie podwoić, a twoje lokalne ograniczenia również powinny się zmienić w mniejszym stopniu)

Moment obrotowy odpowiada początkowemu dokręceniu (możesz również włożyć wysiłek). W zależności od obliczeń śruba zostanie rozładowana lub obciążona, stąd różnica w możliwej wartości z jednej na drugą. Cała teoria jest wyjaśniona w pomocy, jak powiedział .PL

W praktyce obciążenie nie ma (lub ma na nie bardzo mały) wpływ, więc normalne jest, że wszystkie kończą się prawie taką samą wartością wysiłku / naprężenia.

Jeśli usuniesz naprężenie wstępne, siły są spowodowane naprężeniami/ściskaniem związanymi z przemieszczeniem części (śruba ma początkową długość, jeśli ta długość blokuje przemieszczenia, rozciągasz ją, aby utworzyć naprężenie w) = musisz zatem mieć bardzo różne wartości między górą a dołem (nie wykonywałem obliczeń): a priori wysokie napięcie u góry i dlatego, że część wokół belki ma tendencję do otwierania się u góry, a na pewno niewiele na dole (ponieważ na dole jest niewiele odkształceń).

Uwaga: Nie jestem pewien, ale uważam, że symulacja tworzy ujemne naprężenie, jeśli masz ściskanie (ujemną siłę), ponieważ uwzględnia wszystkie powierzchnie przyklejone do, podczas gdy w rzeczywistości w prawdziwym życiu nie będziesz miał żadnego wysiłku z luzem między śrubą a twoją częścią: Dziękuję za potwierdzenie tego dla tych, którzy mieli ten przypadek

1 polubienie

Dziękuję wszystkim za te wyjaśnienia.

Przyjrzę się temu teraz bliżej.

Jeszcze raz dziękuję.

Philippe

1 polubienie