Witam
Użycie jest poprawne w modelu.
Z drugiej strony, jeśli chodzi o zarządzanie kontaktami, musisz postawić współczynnik tarcia (w przeciwnym razie części nie mają powodu, aby nie poruszać się pod obciążeniem). Może dlatego stawiasz stop ;-)
Zarządzanie kontaktami w ogóle jest śmiałe, ale w tym przypadku działa dobrze (do tej pory zawsze definiowałem swoje kontakty, aby ograniczyć obliczenia, ale mogę przejrzeć swoje modele)
Z mojego doświadczenia wynika, że wyniki uzyskane przy symulowanym tarciu są dobre w porównaniu z obliczeniami teoretycznymi (na przykład na zboczach).
Jeśli chodzi o twoje obliczenia, powinieneś był również wymodelować większą część H, a nie ustalać całą część: w praktyce Twoje H jest uważane za nieskończenie sztywne, co nie jest (zwłaszcza biorąc pod uwagę stosunek grubości), a ponieważ twoja analiza zarządza kontaktem, otrzymasz bardzo różne wyniki (spróbuj na przykład zamodelować cały przekrój H i ustalić tylko przeciwną powierzchnię w twojej fiksacji: całkowite przemieszczenia powinny się prawie podwoić, a twoje lokalne ograniczenia również powinny się zmienić w mniejszym stopniu)
Moment obrotowy odpowiada początkowemu dokręceniu (możesz również włożyć wysiłek). W zależności od obliczeń śruba zostanie rozładowana lub obciążona, stąd różnica w możliwej wartości z jednej na drugą. Cała teoria jest wyjaśniona w pomocy, jak powiedział .PL
W praktyce obciążenie nie ma (lub ma na nie bardzo mały) wpływ, więc normalne jest, że wszystkie kończą się prawie taką samą wartością wysiłku / naprężenia.
Jeśli usuniesz naprężenie wstępne, siły są spowodowane naprężeniami/ściskaniem związanymi z przemieszczeniem części (śruba ma początkową długość, jeśli ta długość blokuje przemieszczenia, rozciągasz ją, aby utworzyć naprężenie w) = musisz zatem mieć bardzo różne wartości między górą a dołem (nie wykonywałem obliczeń): a priori wysokie napięcie u góry i dlatego, że część wokół belki ma tendencję do otwierania się u góry, a na pewno niewiele na dole (ponieważ na dole jest niewiele odkształceń).
Uwaga: Nie jestem pewien, ale uważam, że symulacja tworzy ujemne naprężenie, jeśli masz ściskanie (ujemną siłę), ponieważ uwzględnia wszystkie powierzchnie przyklejone do, podczas gdy w rzeczywistości w prawdziwym życiu nie będziesz miał żadnego wysiłku z luzem między śrubą a twoją częścią: Dziękuję za potwierdzenie tego dla tych, którzy mieli ten przypadek