Obecnie odbywam staż w firmie zajmującej się drukiem 3D i bardzo chciałabym zrobić zapiekankę 3D origami na solidworks, aby móc ją później wydrukować. Aby to zrobić, zdefiniowałem wszystkie płaszczyzny, które miały mi się przydać, wykonałem szkic trójkątów z wymiarami, następnie wykonałem wstawianie >powierzchni > planem, gdy zobaczyłem powierzchnie mojej zapiekanki, zrobiłem dzianinę, a następnie pogrubienie tak, aby moja zapiekanka miała grubość 2 mm. Na początku miałam problemy z dzianiną i grubością, nie mogłam wybrać wszystkich powierzchni, musiałam wziąć jedną po drugiej, aby uzyskać wyniki. Jednak kiedy skończyłem to robić, zauważyłem, że powierzchnie, kiedyś o grubości 2 mm, przecinały się, co oznaczało, że w niektórych momentach miałem naprawdę kiepskie geometrie z jakimiś kolcami (nie wiem, czy wiesz, co mam na myśli).
Chciałem wiedzieć, czy istnieje sposób, aby tego uniknąć, aby zapobiec krzyżowaniu się raz "wyciągniętych" powierzchni, zamiast zatrzymywać się na końcu drugiej objętości.
W przeciwnym razie może inna metoda na zrobienie tego origami, którą biorę
Witam, nie wiem, jak nazywa się to polecenie w Solidworks, ale musisz złożyć wszystkie powierzchnie przed użyciem polecenia pogrubienia, jeśli pogrubiasz jedną po drugiej, rzeczywiście nieprostopadłe połączenia powierzchni nie są dobre
Franck.Ceroux ma rację co do połączeń powierzchniowych, ale w swoim przypadku nie będziesz w stanie zszyć wszystkich powierzchni, więc musisz się załamać. (Przetestowałem to, to niemożliwe)
Myślę, że powinieneś pracować 3 razy z powierzchniami, które są symetryczne, plus "prawa" strona patrz załączony film, przepraszam, ale nie mogłem przenieść modelu do Ciebie, ponieważ jestem w 2015 roku.
Po ukończeniu model zawiera tylko jeden wolumin.
Na koniec możesz zrobić dzielenie, jak pokazuję ci na filmie, jeśli chcesz trochę zmienić wynik.