Ponownie zadaję pytanie, ponieważ kontynuuję poszukiwania oprogramowania do projektowania, nie mając jeszcze oprogramowania.
Znajomy powiedział mi o ANSYS, więc zadzwoniłem do firmy dystrybucyjnej, która opowiedziała mi o SolidEdge ST10, który byłby równie dobry jak SolidWorks lub nawet lepszy i że nie ma już problemu z konwersją pliku SE do SW i odwrotnie....
Mam więc do wyboru SolidWorks lub SolidEdge, a dla symulacji: ANSYS lub SoildWorks Simulation.
W czasie, gdy używałem 2, SW i SE, był prawie identyczny (poza kilkoma szczegółami, zwłaszcza na rysunku).
Jeśli chodzi o obliczenia, Ansys jest pełnoprawnym wydawcą oprogramowania obliczeniowego. Siemens mógł zawrzeć umowę na integrację z SE, ale jestem zaskoczony, ponieważ podobnie jak w przypadku SW istnieje SE Simulation (http://www.digicad.fr/versions-de-solid-edge)...
Mam wrażenie, że dystrybutor Ansys, który miałeś, to też dystrybutor SE...
W przypadku "cudownych" konwersji między 2 programami należy zachować ostrożność, aby działało to dobrze, często trzeba mieć oba programy na maszynie.
Dziękuję, brzmi to bardzo interesująco, ale to, co mnie przeraża, to komunikacja z innymi firmami, wszystkie pracują z SW....
Właśnie dostałem wycenę SolidEdge, to imponujący stosunek ekonomiczny w porównaniu do wersji SW > 7k€ HT Premium z zaawansowaną symulacją i optymalizacją w stosunku do standardu SW + SW Simulation Pro: 16k€ HT.... Nie licząc szkoleń ani jednej, ani drugiej strony, szybko dochodzimy do prawie 10 tys. € bez VAT
Ekonomicznie OneShape jest jeszcze bardziej bezkonkurencyjny, ponieważ oczywiście w przypadku SolidEdge lub SW utknąłeś od 1,5 do 2 tys. € HT rocznie w pomocy technicznej... Pierwszy rok jest z pewnością przydatny do zapoznania się z bignou.
Ale w przyszłym roku będę musiał zaprojektować jeden od A do Z : narysować ciebie i spawanego mechanika, ale jest 20 ton nacisku poziomego, a zatem symulować siły i różne problemy, które mogą wystąpić na modelu, więc symulacja i optymalizacja.