Solidworks (Solidworks)

Witam 

Pracuję w Solidworks 2013 i staram się wykonać w złożeniu styczność między kulą a wyciągniętą powierzchnią z drzagi, która nie jest okręgiem, ale zamkniętą krzywą (modelowanie kontaktu punktowego). Jednak oprogramowanie odmawia wygenerowania ograniczenia. Czy ktoś mógłby mi pomóc?

Dziękuję!!

Witam

Coś jak w załączonym przykładzie? (SW2013)

Używam szkiców do tworzenia wiązań. Umieszczam 2 względnie bliskie sobie punkty umieszczone na łuku śledzącym kulę, a każdy z nich ograniczam na splajnie generującym ścieżkę (można również użyć powierzchni bezpośrednio. Pozwala śledzić powierzchnię w 2D. Aby mieć to samo w 3 wymiarach, potrzebujesz 3 punktów. Powoduje bardzo niewielkie zakłócenia, które można skorygować, jeśli są naprawdę denerwujące.

To prosty sposób na wykonanie zadania.

assembly3.sldasm
4 polubienia

Nie wszystko rozumiałam!

Piłka i powierzchnia to dwa różne elementy, które składam, jak przykład na zdjęciu.

capture.png

Ach, ze zdjęciem twojego przypadku jest to jaśniejsze!

W rezultacie to, co zilustrowałem, jest powtarzalne, tak jak jest, jeśli zawsze masz ten sam kąt między normalną lewej powierzchni a twoim narzędziem, w tym kulą. Jeśli nie, musisz znaleźć inny podstęp (chyba, że ktoś ma lepszy pomysł).

Nie jestem pewien, aby było jaśniej. Jeśli nadal nie jest dobrze, pokaż nam, czego oczekujesz w zakresie umiejscowienia narzędzia w kilku punktach, aby lepiej zrozumieć potrzebę.

Czy przyjrzałeś się bliżej mojemu przykładowi sldasm?

1 polubienie

W przeciwnym razie taki pomysł. Czy wypróbowałeś złożone ograniczenia ze ścieżką krzywki? Jeśli nie działa tak, jak jest, możesz spróbować utworzyć kropkę na końcu kuli, aby nawiązać bardziej oczywisty kontakt z oprogramowaniem.

W ogóle nie wiem, czy to by zadziałało w Twoim przypadku, ale czasami wyciąga mnie z trudnej sytuacji... A czasem nie chce tego robić w prostej sytuacji. Krótko mówiąc, radości z CAD ^^ (Sprawia, że myślę, że kubek umiera powoli :( )

3 polubienia

Lub rozwiązanie takie jak to:

Robisz cylinder na swojej kuli (bardzo lekki i który może być tylko w konfiguracji części, aby nie przeszkadzać na poziomie płaszczyzny, a nawet wytłoczonej powierzchni). Ten cylinder możesz sprostować do lewej powierzchni (która w twoim przypadku jest splajnem wyciągniętym w jednym kierunku). Popchnąłem rzecz, umieszczając punkt  na narzędziu tak, aby kąt między narzędziem a normalną powierzchni był zawsze taki sam.

Co myślisz?

assembly2.sldasm (zestaw montażowy2.sldasm)