Witam
Spotykam się z naprawdę dziwnym przypadkiem równań w Solidworks 2018 SP5. Być może bawiłem się tym wszystkim we wszystkich kierunkach, ale to, co zawracają moje równania, pozostawia mnie bez słowa i więcej niż sceptycznego...
Zwracam się do ciebie, bo może będziesz miał wytłumaczenie, dlaczego nie robię tego, co trzeba...
Na załączonym przeze mnie obrazku zobaczysz , że przeprowadziłem 2 testy z dwiema zmiennymi globalnymi uzyskanymi w różny sposób: "diametre_bulbe", której wartość 301 uzyskuje się przy użyciu wymiaru ze szkicu (linie od 16 do 19) oraz "diametre_bulbe_mesure", której wartość również 301 jest tym razem uzyskiwana bezpośrednio za pomocą narzędzia pomiarowego w równaniach.
Chodzi o to, aby użyć jednej z tych zmiennych globalnych (tej, która będzie działać poprawnie ;-) ), aby móc kontrolować, czy usunąć funkcje powtarzania.
Zobaczysz w liniach obrazu, który załączam, że wykonuję różne testy, ale wyniki są niesamowite:
- Na podstawie wierszy 17 i 21 możemy wywnioskować, że "diametre_bulbe" i "diametre_bulbe_mesure" są większe lub równe 300,999999999
- Z linii 18 i 22 możemy wywnioskować, że "diametre_bulbe" i "diametre_bulbe_mesure" są mniejsze niż 301,00000001
- Z liniami 19 i 23 możemy wywnioskować, że "diametre_bulbe" i "diametre_bulbe_mesure" nie wydają się równać 301...
Myślałem, że to problem z jednostkami, ale kiedy przeprowadziłem kilka testów, nie wydaje się, aby był powiązany.
Mam nadzieję, że moje powyższe wyjaśnienia związane z załączonym obrazem pozwolą mi zrozumieć moje obawy...
Mając nadzieję, że ktoś z Was będzie w stanie naprowadzić mnie na trop, wytłumaczyć mi... lub wesprzyj mnie w bólu, który odczuwam w obliczu tej więcej niż ciekawej niespójności ;-)
Cédric.T
incoherence_valeur_variable_globale.png