Problem z rozłożonym widokiem, który nie odpowiada rzeczywistości

Dobry wieczór.

Ułożyłem plan zrobienia kosza do pracy i chciałem, aby został wycięty laserowo, a następnie wygięty, u profesjonalisty w tego typu rzeczach.

Mówi mi, że mój rozwinięty pogląd jest błędny...

Myślę, że to prawda, ale pomimo jego wyjaśnień, nie mogę się z tym pogodzić. 

Jego wyjaśnienia były.

Jeśli chcesz zrobić kwadrat o grubości 100*100 (boki zewnętrzne) 8, twoje obliczenia są następujące:

100+100-2* grubość, która daje nam 184 mm.

Udało mi się go rozpisać, jego kwadrat i mój rozłożony klej, umieszczając promień na 8 mm i współczynnik K na 0,28.

działa na kwadrat, ale chcę dwie fałdy, w kształcie litery "U", jeśli chcesz, więc obliczenie wynosiłoby 100 + 100 + 100-3* grubość??

Nie mogę...

Załączam plik koszyka, a następnie rysunek, ponieważ nie mogę umieścić dwóch plików.

Z góry dziękuję za pomoc.

Lucbirus (Lukbir)

koszyk.sldprt

oto poseł do Parlamentu Europejskiego.

Dziękuję

koszyk.slddrw

Witam

Musisz usunąć ±4* grubość (±2* grubość na fałdę), tam powinieneś się tam dostać.  (23-3)+(3-911-3)+(23-3)=945 w zasadzie, jeśli chcesz, to ± = po wewnętrznej stronie, więc w twoim przypadku 20+905+20=945, więc twój deweloper ma rację....

1 polubienie

W przypadku grubości 8 mm nie należy pracować ze współczynnikiem K

Spróbuj pracować z utratą zagnieceń.

Ta strata w zagięciu będzie równa 2/5 grubości.

Dla kąta 100x100 będziemy mieli 100- (e/3*2) +100 - (e/3*2)

lub 100-5,3+100-5,3 = 189,4

dla U jest tak samo, usuń 2/3 grubości na skrzydło

100+100+100-5,3-5,3-5,3-5,3 = 278,8

Do złożenia tego ciasta używam 100 V o promieniu 17mm

Podsumowując, postaw stratę na zakręcie = 2/3 z 8mm, więc strata na zakręcie = 5,332

EDIT: Dla przegranej w fold, jest to 2x 5,332. Tyle samo dla mnie.

2 polubienia

Witam AC Cobra 427.

Dziękuję za wyjaśnienia; Dziś wieczorem przejrzę moje plasn i może spróbuję wysłać je do korekty do folderu, tylko po to, aby zobaczyć, czy są warte i czy na przyszłość są uczciwe.

witaj Bartek.

Więc na początku zrozumiałem, ale twoje obliczenia, nie jestem zbyt duży.

Kiedy cofam twoje obliczenia:

Dla kąta 100x100 będziemy mieli 100- (e/3*2) +100 - (e/3*2)

lub 100-5,3+100-5,3 = 189,4

Czy możecie mi wytłumaczyć skąd bierze się owo "e/3*2"? Dziękuję za twoje wysiłki.

Klasa A+

Lucbirus (Lukbir)

Dla każdego skrzydła należy usunąć 2/3 grubości.

Aby usunąć 2/3 grubości, robię -(e/3*2) lub, jeśli wolisz, -2/3e

para_tole.png

Witam

Składanie, obszerny temat. Aby zrobić dobrą prasę, istnieje x zasad, których należy przestrzegać. Należy wziąć pod uwagę materiał, kierunek włókna, maszynę, klin, stempel, kąt gięcia, grubość ........ regułą jest suma wymiarów zewnętrznych + delta " L ". Delta " L " i w zależności od żyły, grubości, kąta gięcia, stempla. Aby je znaleźć, dołączam stół, który normalnie powinien być tym na twoim komputerze, ale tampis wystarczy.

Niech moc będzie z wami.

calcul_de_ld_pliage.xlsm
2 polubienia

ukradł coś do zabawy.

Niech Moc będzie z wami.

presse_plieuse_developpement_delta_l_dossier_ndeg1.pdf
1 polubienie

Dla Barta:

ah ok rozumiem lepiej, dziękuję bardzo.

Witaj OBI WAN

Wow, rzeczywiście jest się przy czym dobrze bawić i jeszcze lepiej zrozumieć. Jestem typem osoby, która lepiej przyswaja rysunki czy filmy niż zbyt długie teksty. Ale dzięki tym, którzy są w tle (tekstów) też.

Jest to jaśniejsze w moim umyśle, wiedząc, że zamierzam odłożyć te dokumenty na bok na moje przyszłe sprawy.

Zamierzam dziś wieczorem zrobić kilka aplikacji, jeśli będę miał czas, tylko po to, aby to wszystko przyswoić.

Dzięki wam jesteście świetni, ale wiedzieliście o tym, prawda?

Klasa A+

Lucbirus (Lukbir)

1 polubienie

Najlepiej byłoby, gdybyś powiedział nam, jaki typ maszyny do składania posiadasz, a także narzędzia.

To pozwoli Ci poprowadzić Cię jak najbardziej =)

Jeśli nie, to komu przysługuje prawo? =)

Więc folder mówi mi to:

Mówiąc prościej, gdy zginasz grubość z odpowiednią Ve, nie ma potrzeby wprowadzania poprawek.

Zawsze będziemy rozkładać wewnętrzne boki...

Przykład:

Do kwadratu zewnętrznego 100 x 100 o grubości 8 mm,

Weźmiemy Vé o wymiarach 8 mm x 8 = 64

A rozwinięta część będzie miała 100+100 – 2x grubość = 184 mm

Jeśli z jakiegokolwiek powodu używam innego EV, to od giętarki zależy, czy wprowadzi niezbędne zmiany

Wiem, że zasady składania są bardzo trudne i tak naprawdę zależy to od używanej składarki.

Czy odbywa się to wewnętrznie, czy jest zlecane na zewnątrz? Ze swojej strony części są zlecane podwykonawcom i w tym przypadku nie kładę rozłożonych moich części. To od foldera zależy, czy umieści potrzebne mu wymiary zgodnie ze swoim materiałem, ale dołączam krok moich części, aby nie musiał wszystkiego przerysowywać, jeśli musi zacząć od 3D.

Następnie, jeśli jest to zrobione wewnętrznie, powinieneś zobaczyć tablicę powiązaną z używaną maszyną do składania, jak wskazał Obi Wan. W solidworks można wskazać stratę zgięcia zamiast współczynnika zgięcia. Nigdy go nie używałem, ale zobaczmy, czy twój rozłożony następuje później prawidłowo.

3 polubienia

Jeśli będziemy podążać za logiką twojego folderu, prasa będzie miała około 267...

Jako folder wydaje mi się to dziwne, ale hej, nie mam w nim 20 lat doświadczenia =)

Chciałbym tylko odnieść się do tego, co powiedziała @nathalie-1, ma rację, jeśli odejmujesz, nie dawaj rozwoju, to jej problem. Jeśli dasz devellopè, angażujesz się w odpowiedzialność w przypadku złej części, powie, że to twoja wina, nie zapomnij , że zamówisz gotową część w sposób, w jaki to zrobisz, zależy od niego.

+1@nathalie

Niech moc będzie z tobą

Więc w zasadzie wracamy do tego, co napisałem w moim 1 poście. Zasadniczo musisz wziąć wewnętrzne żeberka...

Nie zgadzam się z tym.

Jeśli zastosujemy się do tej zasady, otrzymamy 100-8 + 100-16 + 100-8 = 268 mm

Zapłacę ci wiśniami, jeśli uda ci się zrobić U 100+100+100 z rozwiniętym 268. Chciałbym zobaczyć wynik.

Jesteśmy podwykonawcami w gięciu i odstraszam się, gdy klient daje mi fałszywą prasę. Najlepszym sposobem, aby mieć pewność co do rozłożonego, jest nadanie folderowi pożądanych wymiarów, aby mógł sam wykonać prasę lub bezpośrednio wykonać dobrą prasę =)

1 polubienie

Na 8mm zgadzam się, ale do 5mm to +- w żebrach wewnętrznych do 5 dziesiątych i te dziesięciny są śmieszne, bo jeśli blacha jest twardsza, będziesz miał mniejszy promień, więc zabraknie ci materiału, a jeśli będzie bardziej stopiony, będziesz miał większy promień i dodatkowy materiał.... Co więcej, tolerancje materiałowe są na poziomie chi... Ponieważ możesz być dostarczony w 3 mm lub 2.8 lub 3.2 i nadal mieści się w normie...

Tak, mam swoje cięcia i piage wykonane przez wyspecjalizowaną firmę, dlatego kierownik powiedział mi, że moje devellopés są podróbki. Wyobrażam sobie, że musi zwrócić pliki DXF przed podaniem tego w prod..

Co do reszty, rzeczywiście nie wyślę więcej programistów. Zobaczę, czy mu to przeszkadza, czy nie. Myślałem, że to niższy cytat, ponieważ nie ma nic do roboty... ale może nie.....

Zamierzam zobaczyć ten szczegół bezpośrednio z nim.

Ale to, co zamierzam robić od teraz, to wymiarować wewnętrzne, a nie już zewnętrzne żebra, dla wszystkiego, co jest gięciem blachy, jeśli to pomoże...

Uważam, że praca z blachą jest bardzo techniczna, gdy jej nie studiowaliśmy (na przykład w BTS CPI nie widzimy pojęć blachy). I mimo dobrej woli, czasem trzeba pozwolić specjalistom na zrobienie czegoś. Ze swojej strony, aby sprawdzić swój rozwój, nauczyłem się obliczać swoje wymiary na poziomie włókna neutralnego, z drugiej strony w tym czasie trzeba znać promień gięcia.

Pracowałem dla firmy, w której zajmowaliśmy się krojeniem i składaniem we własnym zakresie... Oczywiście miałem to szczęście, że pracowałem tylko na bardzo cienkiej blasze i tylko na jednej giętarce. Ale nie zawsze tak jest i w zależności od maszyny lub Vé, z których korzystasz, Twoje kursy nie są takie same.

Uważam, że za dobrze wykonaną pracę lepiej zapłacić trochę więcej podwykonawcy (i nie sądzę, żeby brał dużo więcej, bo zrobi to tylko raz z Twojej strony), niż spędzać godziny na szukaniu odpowiednich wymiarów do jej opracowania. A potem, jeśli musi poprawić dxf, to w swojej wycenie koniecznie podaje na to niewielki margines. Podczas wyceny nie zapomnij również ustawić minimalnego promienia gięcia. .

2 polubienia

Oczywiście gięcie na cienkiej blasze i grubej blasze to nie to samo.

Posiadamy 2 falcerki, jedną z prasą i jedną z fartuchem.

Gięmy od 0,63 mm do 10mm.

Stosuję metodę K-factor dla blach do 4mm. Powyżej tej grubości stosuję ubytek zagnieceń.

To, czy dasz stronę wewnętrzną, czy zewnętrzną, nic nie zmienia dla Twojego podwykonawcy, o ile jest to wskazane "wewnątrz lub na zewnątrz", sam obliczy opracowane zgodnie ze swoim oprzyrządowaniem