Problemy z wyświetlaniem części w przezroczystości

Witam

W Solidworks 2018 mam problem z wyświetlaniem części w przezroczystości. Gdy tylko wybiorę część w złożeniu, aby uczynić ją przezroczystą, jej wyświetlanie nie zmienia się, ale jeśli próbuję wybrać powierzchnię, reaguje ona jak klasyczna część przezroczystości i pozwala mi wybrać pierwszą część dostępną za nią.

Czy masz jakieś informacje na temat tego problemu? Z góry dziękuję.

Rémi

Witam

Takie zachowanie jest normalne, jeśli chcesz wybrać przezroczystą część, musisz przełączyć wyświetlanie na model krawędziowy i wybrać krawędź.

Pozdrowienia.

HM

3 polubienia

Lub prościej, aby wybrać przezroczystą twarz, kliknij shift + zaznaczona twarz (pozwala to uniknąć przechodzenia przez przezroczystość)

6 polubień

Witam

Nie zrozumiałeś mojego problemu, część, która ma być w stanie przezroczystości, nie jest, ale zachowuje się tak, gdy próbuję ją wybrać.

Witam

Czy jesteś na bieżąco z kartą graficzną i czy masz najnowszą wersję Solidworks 2018 (sp5, jeśli jesteś w trakcie konserwacji, a w przeciwnym razie sp4)?

Może to tylko mały błąd graficzny.

1 polubienie

Czy część jest częścią podzespołu?

Jeśli tak, najlepiej zarządzać przezroczystością z poziomu menedżera funkcji.

Witaj Rémi,

Napotykam ten sam problem z częścią, która staje się przezroczysta, ale zachowuje się jak taka, ale pozostaje nieprzezroczysta.

Czy rozwiązałeś swój problem?