Problemy z siecią

Witam próbuję zrobić symulację obliczeniową, ale mam problem z tą częścią, siatka zawodzi, ktoś mógłby mi z góry wyjaśnić dziękuję.   

piecefinale_iso.sldprt

Witam

Czy mógłbyś zrobić sitodruk pokoju i siatki, abyśmy WSZYSCY mogli lepiej zrozumieć. Nie wszyscy mieliśmy tę samą wersję Solidworks.

1 polubienie

Witam Państwa,

Jakie są twoje ustawienia siatki?

Masz blachę falistą na środku pokoju i musi być bardzo ciężka, aby się zasiać. Ponadto ma grubość 0,3 mm, więc dla tego arkusza wymagany jest rozmiar oczek wynoszący maksymalnie 0,15 mm.

- Czy ta blacha falista jest niezbędna w obliczeniach elementów skończonych? W przeciwnym razie usuń go do obliczeń, zaoszczędzisz dużo czasu!

- Czy Twój utwór jest symetryczny? Jeśli tak, usuń połowę modelu, dzięki czemu będziesz mieć o połowę mniej siatki, a obliczenia będą dwa razy szybsze.

- Użyj kontrolki siatki, aby mieć kilka rozmiarów oczek między arkuszem tektury falistej a resztą pomieszczenia.

- Jaki jest komunikat o błędzie?

filaire.jpg
2 polubienia

bardzo dziękuję za odpowiedź, dzięki czemu mogę usunąć blachę falistą C niezbędną do symulacji "to pochłaniacz promieniowania słonecznego)

Część jest sumryczna

Komunikaty o błędach: nie można zasiać  ciał (extridu bump 10...)

filaire.jpg

bardzo dziękuję za odpowiedź, dzięki czemu mogę usunąć blachę falistą C niezbędną do symulacji "to pochłaniacz promieniowania słonecznego)

Część jest sumryczna

Komunikaty o błędach: nie można zasiać  ciał (extridu bump 10...)

filaire.jpg

Czy ta blacha falista przyczynia się do sztywności mechanicznej? Czy chcesz zdefiniować wysiłki, którym się poddaje?

Spróbuj wypracować kształt między połączeniem z blachą falistą a obudową. Masz bardzo mały ostry kąt (z pewnością nierealistyczny), który może kolidować z siatką.

1 polubienie

Ok, spróbuję.Napotkałem trudności na poziomie rysowania, ponieważ to mój pierwszy raz, kiedy pracuję z solidworks

Bardziej interesuje mnie wysiłek mechaniczny, który mam wykonać w swojej pracy, polega na wykonaniu symulacji termicznej tego kolektora, powietrze dostanie się na poziomie otworu w środku, następnie nagrzeje się od promieniowania słonecznego i obróci blachę falistą na górze, a następnie posortuje z otworem na dole czujnika 

Witam

Spróbuj powiększyć siatkę, a jeśli to nie zadziała, spróbuj połączyć wszystkie elementy ze sobą. ( to może tylko pomóc )
Powodzenia

pomimo twoich wyjaśnień nie bardzo rozumiem zasadę

zdefiniował nieprzezroczyste ściany, szklane ściany, kierunek powietrza między wylotem

Rozmiar Twojego projektu

itd....

1 polubienie

Masz ścianki tak cienkie, że siatka ma trudności z podziałem.

Jeśli bezpieczna kontrola siatki nie działa. Używa siatki mieszanej. Blacha falista zasługiwałaby na to, aby uznać ją za "skorupę", a resztę trzymasz w "objętości"