Czy w Catia V5 znasz rozwiązanie pozwalające uzyskać współrzędne w tabeli wszystkich środków ciężkości wszystkich produktów obecnych w zespole?

Czy w Catia V5 znasz rozwiązanie pozwalające uzyskać współrzędne w tabeli wszystkich środków ciężkości wszystkich produktów obecnych w zespole ?

Witam

Jedną z możliwości jest przeprowadzenie pomiarów bezwładności na poziomie montażu (zachowanie pomiarów)

następnie tworzymy tabelę Excela z tych pomiarów

Tak Franck, to może być rozwiązanie, ale nie mogę wyeksportować wszystkich pomiarów bezwładności do Excela.

Czy masz manipulację, aby to zrobić? Proszę

Witam, gdy masz już wszystkie pomiary pod zespołem głowy (radzę dostosować funkcję pomiaru, aby zachować tylko współrzędne środka ciężkości i zmienić nazwę każdego miernika, aby łatwo je zidentyfikować).

Należy uruchomić polecenie tabeli parametryzacji (Utwórz tabelę parametryzacji z parametrami z bieżącego modelu).

Gdy pojawi się okno wyboru, wystarczy wskazać myszką na wykresie pod węzłem pomiaru parametry (Gx; Gy; Gz)  jeden po drugim (jeśli zmienisz nazwę, jest łatwiej, jest filtr według typu (zmieniono nazwę parametrów).

Witam

Musisz do tego użyć makra. I o ile się nie mylę, licencja podstawowa na to nie pozwala.

@+

Dziękuję Franck, wymaga to trochę pracy (zmiana nazwy..), ale otrzymujemy tabelę ze wszystkimi środkami ciężkości.

Jak powiedziałem, jest to możliwe, ale ma to wadę :

Musisz przerobić tabelę Excela, jeśli zmieni się geometria pojedynczego komponentu, pomiary zostaną zaktualizowane, ale nie tabela (normalne zachowanie, to tabela ma sterować).

W skali makro tak (to nie jest moja specjalizacja). makro nadal będzie musiało modyfikować plik Excel za każdym razem, gdy zmieni się geometria.

Do nagrywania lub tworzenia makra nie jest konieczne posiadanie określonej licencji.

Domyślnie CATIA ma edytor VBA , a dostępne interfejsy API znajdują się w DOCV5

Niektóre interfejsy API nie są darmowe, wymagają określonego modułu CAA (chyba).