Witam
Chciałbym wziąć kąpiel płynną i przepuścić płyn przez rurkę zanurzoną w tej kąpieli. Problem polega na tym, że kiedy tworzę subdomenę płynu dla kąpieli, chce ona warunków brzegowych. Jak to zrobić?
Z góry dziękuję.
Witam
Chciałbym wziąć kąpiel płynną i przepuścić płyn przez rurkę zanurzoną w tej kąpieli. Problem polega na tym, że kiedy tworzę subdomenę płynu dla kąpieli, chce ona warunków brzegowych. Jak to zrobić?
Z góry dziękuję.
Witam
Twoje pytanie jest związane z symulacją przepływu, prawda?
Czy mógłbyś trochę określić, co już umieściłeś jako parametry, aby ułatwić możliwą odpowiedź.
Pozdrowienia
P.S. ;-) Określ również, którą wersję usługi Flow posiadasz.
Witam
Tak, jest w Flow Simulation 2019.
Ustawiłem przepływ objętościowy na wlocie 0,15l/min i ciśnienie powietrza na wylocie. Do kąpieli nie włożyłem niczego w stanie. Problem polega na tym, że sprawia, że obliczenia robią wszystko. Wydaje mi się, że jest to prosta konfiguracja.
Witam @flefustec
Jeśli dobrze rozumiem Twoją intencję, to jest to symulacja wymiany ciepła między płynem zawartym w rurce a wanną. Innymi słowy, przejściowa analiza termiczna.
Proszę podać wszystkie szczegóły, bo nawet gdybym nie mógł Ci pomóc, to da to wskazówkę osobie, która zna się na FlowSimulation. Możliwe, że warunki na granicy muszą być kwestią termostatu lub wartości maksymalnej (górna granica temperatury)
Symulacja nie jest banalna (ani intuicyjna, jak powiedziałby jeden z moich kolegów na tym forum), więc równie dobrze możesz być precyzyjny co do tych intencji, a zwłaszcza co do już użytych parametrów ;-)
Pozdrowienia
@Zozo_mp Witam,
Dokładnie! W rzeczywistości nie jest to kąpiel. Jest to żywica przewodząca ciepło. A woda glikolowa przepływa przez kanały , aby schłodzić elementy. Typowo jak tesla model S. Chciałbym zobaczyć nagrzewanie się elementów (które nie są wyświetlane w moim modelu) wiedząc, że są one chłodzone (glikol, woda i żywica przewodząca ciepło do rozprowadzania chłodzenia)
Nie wiem, czy wyraziłem się jasno.
W rzeczywistości chciałbym stworzyć płyn, który przechodzi przez kanały i jest zanurzony w "kąpieli" z żywicy. Powiedziałem, że jest to płynny podzbiór, ale jest całkiem solidny...
Witam
Nie jestem już w stanie ci pomóc, przykro mi!
Poza tym specjalistów od symulacji przepływu SW nie ma tu legionu, proponuję spróbować na amerykańskim forum SolidWorks gdzie jest więcej ekspertów
Pozdrowienia