Kosmiczny pilot pro, powraca

Witam

W tej chwili dużo mówi się o Space Pilot Pro i po tym, jak miałem go w ręku w Axemble, nie mogę naprawdę zrozumieć zalet w porównaniu z tradycyjną klawiaturą/myszką.

Pozwólcie, że wyjaśnię, nie uważam, że nawigacja 3D jest bardzo prosta, ale myślę, że jest to nawyk, jednak w porównaniu z myszką, która jest bardzo precyzyjna, po co zmieniać?

Używam wielu skrótów klawiaturowych, które są w porządku. Fakt korzystania ze Space Pilota zastępuje klawiaturę mojej lewej ręki i przenosimy skróty do tego narzędzia, ale czy naprawdę jest ono łatwiejsze niż klawiatura (a przede wszystkim, czy używałem jej poprawnie...).  

Jeśli ktoś z Was ma jakieś uwagi na temat switcha, czy to dopiero zaczyna, czy eksperymentuje, chciałbym dowiedzieć się trochę więcej na ten temat :)

PS: Proszę publikować tylko referencje, a nie linki wyjaśniające, nie o to chodzi.

2 polubienia

Witam

Używam tego Spacepilote Pro od kilku lat, a zainteresowania są wielorakie.

Prawdą jest, że uporanie się z nim wymaga trochę cierpliwości, aby opanować gesty, ale szybko staje się niezbędne:

Praca oburęczna (klasyczna mysz staje się tylko narzędziem wskazującym) + konfigurowalne skróty zawsze pod ręką.

Moim zdaniem jest to świetne narzędzie, które pozwala nabrać prędkości.

Miłego dnia.

1 polubienie

Witam

Miałem podobne odczucia do José: skróty klawiaturowe są bardzo praktyczne, próbowałem przenieść je do myszy 3D, ale nie uzależniłem się, stwierdzając, że manipulacje zoomem i tłumaczeniem są znacznie bardziej praktyczne w przypadku klasycznej myszy, zwłaszcza gdy jesteś już do tego przyzwyczajony!

Znalazłem się z kosmicznym pilotem po lewej stronie klawiatury w jednej ręce, a myszką po drugiej, ponieważ nadal trzeba było wskazać, jak mówi @a-hincelin.

Pożyczyłem go kilku kolegom, którzy są mniejszymi fanami skrótów klawiaturowych, ale oni też nie byli przekonani!

Używam pilota kosmicznego pro od ponad 10 lat - nie znalazłem zdjęcia - ale pierwsza generacja była przezroczysta niebieska, myślę, że były tylko 2 lub 3 przyciski, a firma 3D connexion nie była jeszcze częścią grupy LOGITEC. W trakcie tworzenia wersji modele poczyniły znaczne postępy w zakresie ergonomii.

Każdy z projektantów ma taki (prostsi eksploratorzy kosmosu) i są zwolennicy tacy jak ja, ale są też osoby, które nie widzą w nim żadnego zainteresowania: więc dla nich pozostaje on obiektem dekoracyjnym!!

Tak jak powiedziałeś, to kwestia przyzwyczajenia: musisz się zmusić - przywiązać rękę do kosmicznej myszy!!! - przez jeden tydzień (minimum)..... Nie mogę się już bez tego obejść:

• Ruchy (powiększanie i obracanie) są szybsze i bardziej precyzyjne niż za pomocą myszy.
  •  Jestem przekonany, że Space Pilot ogranicza zmęczenie mięśni (to nie prawa ręka przybliża radełkiem i redukujesz ruchy myszki).

My Space Pilot Pro (stara wersja) posiada mnogość konfigurowalnych funkcji (które mogą zastąpić skróty klawiaturowe). Nie będąc fanem skrótów klawiaturowych, a raczej menu SolidWorks, nie zoptymalizowałem konfiguracji "bestii", ale to błąd, jest do zyskania na komforcie użytkowania i wydajności (ale przyznaję to trudne do zmierzenia!!): kto mówi, że wydajność mówi oszczędność czasu, Oszczędność czasu to pieniądze........

5 polubień

Witam

Miałem ten typ myszy w starej pracy. Rzeczywiście, na początku ma się wrażenie, że potrzebna jest licencja pilota, aby móc z niej korzystać... (co szybko zniechęciło jednego z moich kolegów)

Kiedy bestia została oswojona, zauważyłem, że zainteresowanie tworzeniem części szybko się ogranicza, ponieważ nadal jest duża część danych wejściowych klawiatury. Kilka dobrych skrótów klawiaturowych może być zatem równie skutecznych, jak żonglowanie między 2.

Z drugiej strony do pracy na montażach, gdzie głównie podróżujemy, jest świetny! A im większy montaż z częstymi zmianami skali, tym więcej z niego korzystasz.

Tak więc dla mnie zainteresowanie jego posiadaniem zależy głównie od rodzaju planowanej aktywności.

Dziękujemy za te pierwsze opinie.

Oczywiście są to 2 szkoły.

Wydawało mi się, że gdzieś przeczytałem, że 3D Connexion ma możliwość "wypożyczenia" Space Pilots 3D, aby zorientować się przed ewentualnym zakupem.

Czy ktoś może potwierdzić, a jeszcze lepiej, czy ktoś już to zrobił?

Jeszcze raz dziękuję

Jeśli jesteś klientem Axemble w sprawie konserwacji SolidWorks, możesz złożyć wniosek za pośrednictwem myCADstore .

Dziękuję

Jestem klientem, przyjrzę się temu bliżej:)

Cze wszystkim

Używam myszy kosmicznej (ich imię) od CATIAV4

Pierwsza wersja była miękka (tak / nie) i rotacyjna, ewoluowała wraz z najnowszymi wersjami.

Szczerze mówiąc, obchodzenie się z nim jest bolesne, trzeba się zmusić.

Z drugiej strony, po masteringu, oszczędność czasu nie jest bez znaczenia, od 15 do 30% po przetestowaniu na tworzeniu kostki

Projektuję skomplikowane zespoły:

Narzędzia do tłoczenia (pojazd)

Narzędzia do odlewania ciśnieniowego i grawitacyjne (bloki silników)

Zaoszczędzony czas polega na tym, że mysz nie porusza się, ponieważ przesuwam tylko części i zespół za pomocą myszy kosmicznej.

Drugi ratunek polega na tym, że nie używasz klawiatury

Ctrl + P  , a następnie enter można wykonać za pomocą naciśnięcia przycisku

macro.png
1 polubienie

Przykład CATIAV5:

ALT + E Q Warstwa widoku                 

ALT + E F Warstwa tła                   

Specjalne                  klejenie ALT + E L

Część                                        ALT + F lewa C P

GSD                                        ALT + F Lewy O G

Produkt                                 ALT + F Lewy C A

Rysunek                                ALT + F w lewo C D            

Zapisz wszystkie                          ALT+F T

ALT + Kieszeń                                   I M O

Promień                                    ALT + I P O

Rewolucja                            ALT + I M R

ALT + I P C fazowanie                            

Szkic                              ALT + I  P D

Szkic                                ALT + I Q E

Wytłaczanie                             ALT + I ME

Dodatek                       ALT + I P S

Środkowy                                 ALT + A C

Właściwość                            ALT+INPUT

Zmienianie widoku                  CTRL+TAB

Wstecz                                   Ctrl + Z

AKTUALIZACJA                                CTRL + U

Zapisz                                   CTRL+S

Kopiuj                                   CTRL+C

Wklej                                    CTRL + V

Drukuj                              CTRL + P DANE WEJŚCIOWE

Zatwierdź                                   WPIS

Esc                                    Esc Esc

macro.png

Używam pilota kosmicznego od 4 lat, po prostu nie do pomyślenia jest dla mnie praca bez niego!

To niezawodna konstrukcja, moja ma dużo godzin lotu i RAS.

Nie miałem żadnych problemów z ogarnięciem się z tym, stało się to bardzo szybko i naturalnie. Fakt, że miałem go od początków w CAD, ma z tym wiele wspólnego, myślę, że nie miałem głęboko zakorzenionych nawyków.

Koledzy próbowali tego, niektórym z nich się nie podobało, ponieważ trudniej było się przystosować.

Kiedy masz go dobrze w dłoni, jest magiczny, masz wrażenie, że trzymasz go w dłoni. Obracaj, przesuwaj, powiększaj... Wszystko to odbywa się bez zastanowienia.