Dla wartości zgodnie z Twoimi potrzebami. Następnie naszkicuj 3D i kliknij na helisę w menedżerze funkcji oraz na konwertuj elementy (patrz obrazek poniżej), a teraz możesz wybrać skanowanie zgodnie ze swoim profilem.
Czy to jest to? 1 °) chcesz mieć płaski kształt, który odkształci się pod naciskiem 2°) zdeformowana spirala, która stałaby się płaska pod wpływem nacisku, w kierunku przeciwnym do odkształcenia.
Będziesz musiał ułatwić spłaszczanie, jeśli zrobisz to za pomocą modułu z blachy.
Powinieneś określić, co chcesz zrobić właśnie dlatego, że istnieje inne rozwiązanie.
Kształt jest dość złożony, ponieważ w pozycji "wciśniętej" (=zamontowanej) podkładka środkowa jest dociskana do innej części, a więc ograniczona // do podstawowej płaszczyzny arkusza.
Rzeczywiście, może to być łatwiejsze dzięki modułowi blachy.
Witam Jeśli w twoim kształcie są dwie pozycje, jedna "wciśnięta", a druga "wciśnięta", prawdopodobnie powinieneś przejść do jednej konfiguracji zespołu z konfiguracją "wciśniętą" z aktywnym // wiązaniem // (i skonfigurowanym kształtem "wciśnięty"), a w drugiej konfiguracji "nie wciśnięty" to ograniczenie nie będzie aktywne (a kształt skonfigurowany "nie wciśnięty"). W ten sposób będziesz mógł kontrolować oba stany w wolnym czasie. Jeśli chodzi o moduł blaszany to wątpię, aby był przydatny w Twoim przypadku, ponieważ jest to kształt 3D. Moduł blachy obsługuje tylko proste gięcia wykonane za pomocą giętarki. Zawsze pozostajemy przy kształtach rozwijanych (stąd konfiguracja po rozłożeniu jest automatycznie wyliczana na końcu drzewa)
Tak, moduł blaszany jest w tym przypadku wykluczony. Można go użyć tylko wtedy, gdy promień zakresu jest stały, a krzywa spiralna jest krzywą o zmiennym promieniu.
Przy odrobinie hakowania możesz ominąć moduł z blachy. Rozwiązanie zostało podane przez Pierre'a nieco wcześniej. Użyj konfiguracji i ukryj/pokaż je, w zależności od tego, co chcesz pokazać. Zobacz mój przykład. Tak rozumiem to, co zostało powiedziane. Babbel.SLDPRT ( 384.3 KB) To nadal hack, ale może pomóc.
Przepraszam Soring, twój przykład nie jest hackiem, ale dobrym rozwiązaniem. Kiedy nie chce przejść przez drzwi, okno czasami działa. Po prostu pozwoliłem sobie na uzupełnienie go trochę inną możliwością. W załączonym pliku (SW2019) dodałem konfigurację " Stone " z dwiema podkonfiguracjami, które są zróżnicowane przez kąt stożka podtrzymującego zdeformowaną sprężynę. Aby ustawienie było bardziej przyjazne dla użytkownika, utworzyłem zmienną globalną, która jest skonfigurowana. W przypadku spłaszczonego kształtu kąt wynosi 90°, a w przypadku kształtu sprasowanego wystarczy umieścić żądany kąt w edytorze równań. Oczywiście, korzystając z funkcji tangens, można było sterować wysokością, a nie kątem. Użyłem również funkcji zagęszczania, której wolałbym uniknąć, korzystając z opcji cienkiego wytłaczania, ale nie jest ona oferowana w przypadku wytłaczania na podstawie szkicu 3D.
Tak, użyłem zamiatania linii, aby uzyskać stożkową lub spiralną helisę na powierzchni. Analogicznie do modułu blachy przyjąłem, że długość po rozłożeniu jest długością środkowej powierzchni arkusza. Tak więc, aby uzyskać blachę pogrubiłem w obu kierunkach. Aby być bliższym rzeczywistości, przekrój skośny musiałby być prostopadły do śmigła