Witaj Społeczności,
Chciałbym zrobić spiralę z trajektorią.
W Solidworks wiem, jak wykonać spiralę "prostoliniową" (wstawienie, następnie krzywe, a następnie helisa/spirala), ale nie znalazłem sztuczki, aby zawiesić trajektorię.
W załączeniu znajduje się plik części (*sldprt)
Z góry dziękuję
FREDERIC
test_spirale.sldprt
1 polubienie
system
3 Kwiecień 2013 12:16
2
Witam
To bardzo fajne ćwiczenie...
Dam ci rozwiązanie. Ale ten ostatni jest daleki od bycia najlepszym i ma wady...
Ale jestem pewna, że rozwiązania spadną na mnie :-)
Moje rozwiązanie. Przejrzeć skany powierzchni, a następnie utworzyć szkic 3D, który opiera się na przecięciu powierzchni?
Zobacz załączony plik.
Daj spokój, to od każdego zależy, czy poradzi sobie znacznie lepiej niż ja :-)
test_spirale.sldprt
3 polubienia
system
3 Kwiecień 2013 12:21
3
Mały przegląd tego, co jest możliwe :-)
2 polubienia
Witam
Mam trochę problemów ze zrozumieniem i nie jestem pod ręką oprogramowaniem Solidworks. Ale mam wrażenie, że szukasz funkcji przeciągnięcia, w której potrzebujesz KRZYWEJ PROWADZĄCEJ (Twoja spirala) i zamkniętego PROFILU (na przykład okręgu reprezentującego przekrój sprężyny).
Skan omiata Twój profil w stosunku do Twojej krzywej.
mam nadzieję, że ci pomogłem lub sprecyzuj swoje pytanie za pomocą prostszego JPG
Bastien
frepo
3 Kwiecień 2013 15:14
5
Witam
Tak lynkoa.c.manager , możliwe jest zrobienie tego rodzaju rzeczy, ale uważaj na rozmiar plików po...!!
W przeciwnym razie pytanie jest jasne... Nie mogę więc udzielić precyzyjnej odpowiedzi.
Eric
system
3 Kwiecień 2013 15:33
6
Dlatego powiedziałem, że to rozwiązanie ma wady.
Jest ciężki i ma to negatywny wpływ na wydajność na przykład na dużych zespołach... Myślę, że tak jest zazwyczaj w przypadku pana Legendre'a.
Rzeczywiście, brakuje w nim trochę szczegółów, aby dać "dobre" rozwiązanie. Z pewnością rozsądnie byłoby sprecyzować zastosowanie.
Może inne sposoby nauki, czytając bezpłatny samouczek: http://www.lynkoa.com/tutos/h%C3%A9lices-complexes-avec-solidworks-2005
1 polubienie
Dziękuję za te wskazówki.
Następnym razem postaram się wyrazić jaśniej, obiecuję.
Umieściłem początek mojej potrzeby w pliku części SolidWorks, a powinienem był umieścić jpeg (patrz załączony przykład)
Jeśli chodzi o zastosowanie, na razie nie mogę powiedzieć nic więcej!!!!
spirale.jpg
Trochę się spóźniłem, ale dla mnie najłatwiejszym sposobem dopasowania obrazu jest to
Pojedyncza spirala + funkcja gięcia
spiraleflexion.jpg
7 polubień
Tjrs to samo rozwiązanie, ale z plikiem SW
spiralflexion.sldprt
8 polubień