Spirala napędzana trajektorią

Witaj Społeczności,

Chciałbym zrobić spiralę z trajektorią.

W Solidworks wiem, jak wykonać spiralę "prostoliniową" (wstawienie, następnie krzywe, a następnie helisa/spirala), ale nie znalazłem sztuczki, aby zawiesić trajektorię.

W załączeniu znajduje się plik części (*sldprt)

Z góry dziękuję

FREDERIC

test_spirale.sldprt
1 polubienie

Witam

To bardzo fajne ćwiczenie...

Dam ci rozwiązanie. Ale ten ostatni jest daleki od bycia najlepszym i ma wady...

Ale jestem pewna, że rozwiązania spadną na mnie :-)

Moje rozwiązanie. Przejrzeć skany powierzchni, a następnie utworzyć szkic 3D, który opiera się na przecięciu powierzchni?

Zobacz załączony plik.

Daj spokój, to od każdego zależy, czy poradzi sobie znacznie lepiej niż ja :-)

test_spirale.sldprt
3 polubienia

Mały przegląd tego, co jest możliwe :-)

2 polubienia

Witam

Mam trochę problemów ze zrozumieniem i nie jestem pod ręką oprogramowaniem Solidworks. Ale mam wrażenie, że szukasz funkcji przeciągnięcia, w której potrzebujesz KRZYWEJ PROWADZĄCEJ (Twoja spirala) i zamkniętego PROFILU (na przykład okręgu reprezentującego przekrój sprężyny). 

Skan omiata Twój profil w stosunku do Twojej krzywej.

mam nadzieję, że ci pomogłem lub sprecyzuj swoje pytanie za pomocą prostszego JPG

Bastien

Witam

Tak lynkoa.c.manager, możliwe jest zrobienie tego rodzaju rzeczy, ale uważaj na rozmiar plików po...!!

W przeciwnym razie pytanie jest jasne... Nie mogę więc udzielić precyzyjnej odpowiedzi.

Eric

Dlatego powiedziałem, że to rozwiązanie ma wady.

Jest ciężki i ma to negatywny wpływ na wydajność na przykład na dużych zespołach... Myślę, że tak jest zazwyczaj w przypadku pana Legendre'a.

Rzeczywiście, brakuje w nim trochę szczegółów, aby dać "dobre" rozwiązanie. Z pewnością rozsądnie byłoby sprecyzować zastosowanie.

Może inne sposoby nauki, czytając bezpłatny samouczek: http://www.lynkoa.com/tutos/h%C3%A9lices-complexes-avec-solidworks-2005

1 polubienie

Dziękuję za te wskazówki.

Następnym razem postaram się wyrazić jaśniej, obiecuję.

Umieściłem początek mojej potrzeby w pliku części SolidWorks, a powinienem był umieścić jpeg (patrz załączony przykład)

Jeśli chodzi o zastosowanie, na razie nie mogę powiedzieć nic więcej!!!!

spirale.jpg

Trochę się spóźniłem, ale dla mnie najłatwiejszym sposobem dopasowania obrazu jest to

Pojedyncza spirala + funkcja gięcia

spiraleflexion.jpg
7 polubień

Tjrs to samo rozwiązanie, ale z plikiem SW

spiralflexion.sldprt
8 polubień