Witam
Czy podczas pracy nad dużym złożeniem (pod względem liczby części) lepiej jest pracować poprzez wstawianie części bezpośrednio do zespołu głównego, czy też lepiej jest wstawiać części do podzespołów, które są wstawiane do zespołu głównego?
Jeśli chodzi o "czy jest lepiej", to mówię o szybkości odbudowy, wydajności SW, wydajności.
Myślę, że metodologia "part in a sub-assembly in master assembly" jest najlepsza, ale dlaczego?
Dziękuję
Witam
W montażu głównym cały czas używam techniki podzespołów. W zależności od złożoności mogę mieć różne rodzaje kombinacji.
Główna zaleta dla mnie
- aby móc łatwo wprowadzać zmiany w podzbiorze bez robienia tego w "Meta master", ponieważ jest to bardzo powolne, jeśli masz tylko jeden bardzo duży plik
- Dzięki temu możliwe jest wykonywanie podzespołów MEP do montażu. Montaże są prostsze dla warsztatu, który jako pierwszy montuje podzespoły.
- Dzięki temu możliwe jest podwykonawstwo podzespołów, na przykład z jednej strony spawanych mechanicznie, a resztę gdzie indziej lub gdy nie chcę, aby podwykonawcy mieli wgląd w system. Korzystam z podwykonawców z całego świata lub z Francji.
- Podzbiory oferują również krótsze drzewa tworzenia, a zarządzanie ograniczeniami jest łatwiejsze, a przede wszystkim czasy odpowiedzi są szybsze w przypadku podzbiorów
- wreszcie rzeczą, do której Solidworks nigdy się nie przyzna , jest to, że kiedy umieścisz wszystko w dużym złożeniu i plik pójdzie nie tak, cóż, masz go w kąpieli, ponieważ ogólnie nie dostajesz niczego z powrotem. Z drugiej strony, jeśli pracujesz z N podzbiorami, możesz zacząć od wcześniejszej wersji swojego dużego asm i musisz zmienić tylko te podzbiory, które zostały zmodyfikowane.
- Podzespoły pozwalają lepiej zarządzać funkcją "elastyczności", ponieważ wykonuję dużo kinematyki z podzespołami, które poruszają się we wszystkich kierunkach.
- Czasy ładowania są krótsze, ponieważ są zrównoleglone.
Dlatego wykonuję wiele podzbiorów ASM zawartych w innych ASM-ach.
Pozdrowienia
2 polubienia
Witam
Tutaj pracujemy nad projektem pod kątem montażu i dostawy. Jeśli utwór ma być dostarczony samodzielnie, sam trafi do mistrza. Jeśli mamy do wykonania szereg operacji w fabryce, wykonujemy wszystkie niezbędne podzespoły . Gdy podzespoły są naprawdę duże, otwieramy je w lżejszy sposób.
Dziękuję za odpowiedzi.
Rzeczywiście, przyjąłem filozofię podmontażu w montażu głównym. Staram się jak najbardziej ograniczyć złożenia w podzespołach. W razie potrzeby tworzę nowy zespół, z wyjątkiem cylindrów, w przeciwnym razie jest to zbyt złożone.
Zauważyłem również, że jeśli chodzi o szybkość i czas rekonstrukcji, bardziej efektywne jest wykonanie symetrii, a następnie powtórzenia liniowego, niż powtórzenia liniowego, a następnie symetrii. Zauważyłem przyrost o około 5% pod względem czasu.
1 polubienie