Styl linii i parametry bąbelkowe osi

Witam

1°/ Na rysunku nie mogę uzyskać nowego stylu linii (AXES2) osi centrujących i linii konstrukcyjnych. Pojawi się domyślny styl linii.

Utworzyłem nowy styl linii (AXES2), który przypisałem do mojej warstwy M-AXE.

W oknie Właściwości dokumentu - Linie konstrukcyjne/Osie centrujące wybrana jest moja warstwa M-AXE .

W jaki sposób mogę zastosować nowy styl linii do osi centrujących i linii konstrukcyjnych?

Załączam mój plik.

2°/ Nadal na rysunku, gdy wstawiam numer pozycji i wprowadzam parametry: Okrąg / Wyznaczanie trasy zdefiniowane przez użytkownika, moja linia nie dotyka okręgu. Czy jest to błąd SolidWorks? Czy możliwe jest pobranie bloku numeru pozycji SolidWorks i zmodyfikowanie go tak, aby obrys i okrąg pokrywały się?

Z góry dzięki,

Mylène Venet

test.slddrw

1°/ po otwarciu planu, a nie mając wyboru, mam pasek narzędzi "Warstwa" z napisem "Zgodnie ze standardem"

Gdy tworzę oś, ładnie wpasowuje się ona w odpowiednią warstwę, a także przyjmuje kolor (różowy)

Następnie, jeśli ma to przenieść te, które już znajdują się na płaszczyźnie, musisz zaznaczyć je wszystkie i przypisać im nową warstwę.

Aby sprawdzić również na każdym komputerze niezależnie, "domyślnie" narzędzia "Kolor linii", jeśli ma "wybrany" kolor, reguła warstwy nie będzie działać.

2°/ Ustawiając szerokość dymka na x znaków, kreska jest połączona, to poprzez przekazanie jej do "zdefiniowanej" powoduje przesunięcie.

Należy go zgłosić jako "błąd" na infolinię, aby można go było zgłosić do SW.

3 polubienia

Witam

Punkt 1: działa tak, jak powinno, gdy kładę siekiery, te idą bezpośrednio w odpowiednią warstwę.

Punkt 2: Zmień rozmiar bąbelka zdefiniowany przez użytkownika na inny wybór, na obrazie powyżej dolny bąbelek znajduje się na przykład na 2 znakach.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

1°/ We właściwościach warstwy mój nowy styl linii (AXES2) jest wybrany w mojej warstwie M-AXE (patrz zdjęcie - lewa część).

Jednak gdy wstawiam nową oś, wstawia oś ze starym stylem linii (Mieszany).

2°/ Moim celem jest posiadanie bąbelka w kształcie koła i o średnicy 8mm (zwykle z 2 lub 3 znakami).

W Opcjach / Właściwościach dokumentu / Adnotacjach / Bąbelkach mam Pojedynczy bąbelek: Okrąg / Rozmiar niestandardowy 8,0000 mm / Dopełnienie 0,0000 mm.

Podczas wstawiania dymka z "X znakami" mój dymek nigdy nie ma 8 mm (patrz zdjęcie - prawa część).

Dla 2 znaków: bańka 8,9 mm. Dla 3 znaków: bańka 12,5 mm.

Pozdrowienia

image.png

Rozmiar dymków zwiększa się wraz z liczbą znaków

Nie ma wyboru, przepraszam ;-(

http://help.solidworks.com/2017/French/SolidWorks/sldworks/c_Balloon_Styles_and_Sizes.htm?id=4af0f794042f49158c206a84200d4472#Pg0&ProductType=&ProductName=

Talia

W najlepszym razie1 postać
 2 postacie 3 postacie
 4 postacie5 znaków

@+ ;-) 

3 polubienia

Witam

Zgadzam się z gt22, teraz jeśli wymiar bąbelka na 8mm jest tak ważny, możesz albo mieć linię strzałki, która nie dotyka bąbelka (problem, na który zwracasz uwagę), albo bawić się wysokością czcionki, wydaje mi się, że 2 znaki o rozmiarze czcionki 2,6mm powinny bardzo zbliżyć Cię do bąbelka na 8mm, do sprawdzenia.

Pozdrowienia

4 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi.

1°/ W przypadku osi nadal nie rozwiązałem mojego problemu: nadal otrzymuję mój stary styl linii, gdy wstawiam nową oś centrującą.

2°/ W przypadku bańki pozostanę przy parametrze "2 znaki", średnica jest bliska 8 mm. A pociągnięcie zbiegnie się z okręgiem.

Pozdrowienia

Implementowanie domyślnych ustawień warstwy dokumentu

Ustawienia warstwy na poziomie dokumentu można zastosować do każdego wymiaru, opisu, tabeli i typu etykiety w widoku szczegółowym.

1.  Utwórz warstwy dla rysunku w SolidWorks.

2. Kliknij przycisk Opcje  (pasek narzędzi Standardowy).

3. Wybierz szczegół, taki jak Wymiary > Fazowanie , na karcie Właściwości dokumentu .

4. W obszarze Warstwa wybierz warstwę szczegółów.
  5. W razie potrzeby przypisz warstwy do innych szczegółów, wybierając je z drzewa nawigacji po lewej stronie karty Właściwości dokumentu .

6.  Kliknij przycisk OK.

7. Wybierz opcję Jako standardowa z listy wyboru warstwy  (pasek narzędzi Warstwa).

Lista wyboru Warstwa zawiera wszystkie utworzone warstwy, a także opcje Brak, Standardowy  i Format. 

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/t_Layers_PerStandard.htm

@+ ;-)

1 polubienie

Czy to jest to, o czym mówisz about@gt22? (patrz zdjęcie)

Linia konstrukcyjna i oś centrująca znajdują się rzeczywiście na warstwie osi M...

Pozdrowienia

capture_1.png

Wygląda na to, że

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/Sldworks/HIDD_Layers.htm

Spróbuj przetestować ;-)

@+

1 polubienie

Witam

Na rzucie, który wysłałeś w swoim pytaniu, dodając widoki części, osie centrujące i linie konstrukcyjne utworzone przez narzędzia:

Przejdź od razu do warstwy o nazwie "M_AXE".

W przypadku linii bryłowych lub konstrukcyjnych utworzonych za pomocą narzędzia:

Przechodzą one do aktywnej warstwy w momencie wywołania funkcji lub do -none-, jeśli jest to "Zgodnie ze standardem", która jest aktywna na liście warstw.

Wynik testu:

I wydaje mi się, że w Solidworks nie ma możliwości ustawienia domyślnej warstwy dla linii tworzonych za pomocą tego narzędzia .

Jestem na SW2017.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam wszystkich ,

Dziękuję za odpowiedzi, ale nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu.

Posiadam:

- Właściwości dokumentu> Styl linii> AXES2 (kod wyglądu: A,1.5,-0,25,0.25,-0.25)

- Właściwości dokumentu> Linie konstrukcyjne/Osie centrujące > warstwy M-AXE

- Warstwy M-AXE > Style AXES2

Wszystkie ustawienia są w porządku.

Ale kiedy wstawiam oś centrującą (za pomocą narzędzia Oś centrująca), nie jest rysowany mój styl AXES2, ale styl MIESZANY.

OSIE 2: A,1,5,-0,25,0,25,-0,25

MIESZANE: A,1,25,-0,25,0,25,-0,25

Dlaczego mój styl AXES2 nie jest brany pod uwagę?

Pozdrowienia

1 polubienie

Dzień dobry panu.
Mam ten sam problem i to naprawdę ból głowy, nie da się też automatycznie przypisać pociągnięć osi do ujęcia.
Czy znalazłeś rozwiązanie?
Z góry dziękuję
Pozdrowienia

1 polubienie