Usuwanie podpowiedzi nadrzędnej

Aby stworzyć kinematykę mechanizmu, używam wielu układów osi. Kiedy sam tworzę cały model cyfrowy, tworzę geometrię na podstawie układów współrzędnych. Z drugiej strony, gdy chcę wykonać kinematykę w złożeniu, w którym mam tylko części jako martwe bryły, muszę dodać punkty odniesienia. Tym razem to już nie geometria jest budowana z moich układów osi, ale układy osi są zbudowane z elementów szkieletowych (pt, linia, płaszczyzna), do których po prostu dodaję martwą objętość.

Na przykład na poniższym przykładzie dodałem układy 3-osiowe. Te 3 testy porównawcze są zbudowane z:
- orientacje mojego bezwzględnego punktu odniesienia,
- dodano makiety z GSD utworzone z martwych woluminów. 

Z drugiej strony, kiedy skończę ustawiać moje przydatne wskazówki do przerywnika filmowego, chciałbym usunąć absolutną wskazówkę, której już nie używam. Bez sztuczek nie da się go usunąć, ponieważ moje prowadnice używane do kinematyki mają bezwzględny układ współrzędnych jako swój rodzic. Czy masz jakiś pomysł, aby usunąć te bezwzględne prowadnice nadrzędne przy jednoczesnym zachowaniu nowych prowadnic stworzonych do celów kinematycznych ?

Witam

Nie ma żadnej sztuczki, aby go usunąć, musisz odizolować wszystkie linki podrzędne.

To nieuchronnie będzie miało wpływ na twoją kinematykę, aby opanować pozycje, musisz być odniesiony w przestrzeni w odniesieniu do początku CATPart i kierunków (Plan XY; ZZ; ZX).

Bez tego nie ma pewności co do pozycji w przestrzeni.

Oczywiście można pracować od początku bez bezwzględnego punktu odniesienia (albo w Narzędzia / opcje / infrastruktura części / dokument części, albo usunąć go przed rozpoczęciem projektowania)

Jest to tylko wyświetlanie, ponieważ CATIA nadal będzie się do niego odwoływać do tworzenia elementów, ale nie jest już widoczny na wykresie.