Mam zespół, z którym bardzo dobrze sobie radzę za pomocą arkusza Excela dzięki rodzinom części. Zaczynam od wstępnego montażu ze wszystkimi moimi podstawowymi częściami, a mój montaż końcowy jest rysowany zgodnie z wprowadzonymi przeze mnie parametrami. Zawsze mogę usunąć części, których nie potrzebuję, za pomocą polecenia $ETAT@Piec<occurrence> ale chciałbym pójść o krok dalej, trwale usuwając je z FeatureManager. Chciałbym to zrobić, ponieważ mam 17 "specyficznych" części oprócz wszystkich innych moich komponentów i może być tylko jedna na zespół, więc nadal kończę z 16 częściami w stanie usuniętym, kiedy już ich nie potrzebuję.
Inną możliwością jest usunięcie ich wszystkich z początkowego złożenia i znalezienie polecenia, które wstawia nowy komponent do mojego złożenia, ale w tym przypadku musiałbyś również wygenerować wiązania (nie ma obaw o obliczenie współrzędnych części)
Czy jest taka możliwość? Nawet spoza rodziny części?
Jak @PL mówi, prawdopodobnie będziesz potrzebować maccro. W ogóle nie jestem ekspertem w języku maccro, ale jeśli zapiszesz każdą część w swojej rodzinie części osobno i użyjesz polecenia "Zamień komponent na..." ", powinien zapewnić Ci ograniczenia, których potrzebujesz.
Pozostaje tylko napisać konkretnego maccro, a tam nie mam żadnej możliwości Ci pomóc :-(
Dobrym początkiem dla makr może być obejrzenie tutoriali, które opublikowałem na Lynkoa, zwłaszcza zapisz, że skomentowałem każdą linijkę dla początkujących: