"Gruba powierzchnia" niemożliwa na kadłubie łodzi

Cze wszystkim

Kadłub łodzi wykonuję z Catia V5. Użyłem modułu Creative Shape Design do wykonania samego kadłuba. Mam problem przy "wyciskaniu" skorupy. Używam funkcji "grubej powierzchni" w projekcie części, aby ją wyciągnąć, ale otrzymuję kilka komunikatów o błędach:

1.La wartość bieżącego odsunięcia powoduje powstanie powierzchni lokalnie zdegenerowanej: elementu nie można zbudować.

2. Brak przesunięcia lokalnie martwych ostrych krawędzi.

Czy kiedykolwiek miałeś takie błędy? Czy masz może inną metodę aby mi doradzić aby "wycisnąć" tą "skorupę"?

Chcę potem zrobić montaż z silnikami.

pb_catia.png

Witaj tak, ten komunikat jest powszechny, gdy nie można przesunąć geometrii.
RQ: Funkcja grubej powierzchni osiąga normalne przesunięcie we wszystkich punktach powierzchni, więc dla otwartej części kadłuba krawędź nie będzie płaska.
Ze swojej strony pracowałbym na powierzchni 1/2 (symetria)
Zwróciłem uwagę na kilka punktów, które mogą denerwować CATIA. W kolorze fioletowym i niebieskim dwa przeciwstawne kierunki styczności, w kolorze czerwonym przejście płaskiego dna ma krawędź.

Dziękuję za tę wyczerpującą odpowiedź. Problem nie jest jeszcze rozwiązany, ale poszukam :) Czy użyłbyś narzędzia do grubej powierzchni do "wyciśnięcia" kadłuba?

Dziękuję.

Pracowałbym na powierzchni 1/2, zamykając ją na płaszczyźnie symetrii i na górze, a następnie pod wypełnieniem / symetrią / powłoką PartDesign, co implikuje, że powierzchnia jest (powłoką zewnętrzną).

2 polubienia

Pracowałbym na powierzchni 1/2, zamykając ją na płaszczyźnie symetrii i na górze, a następnie pod wypełnieniem / symetrią / powłoką PartDesign, co implikuje, że powierzchnia jest (powłoką zewnętrzną).

Nie mogę tego powiedzieć lepiej niż powyższa odpowiedź

Dobra robota Franck + 1

To wszystko, działa, dziękuję za cenne rady!