Witam Będąc nowicjuszem w parametrycznym 3D, proszę o doświadczenie w projekcie małego dozownika krokietów dla kotów. Właściwie chciałbym ulepszyć ten szablon do mojego użytku zarówno pod względem wyglądu , jak i funkcjonalności : https://wikifab.org/wiki/Pet-feeder_:_distributeur_de_croquettes_Arduino_imprim%C3%A9_en_3D Ale na razie utknąłem pomimo moich badań nad modelowaniem skorupy wokół systemu dystrybucji. Powłoka ta, której szkic można zobaczyć na planie1, powinna w rzeczywistości poprawić stabilność dozownika i ukryć pod spodem elektronikę. Moje pytanie brzmi, jak mogę przystąpić do modelowania mojej złożonej powierzchni między górną częścią rury równoległą do płaszczyzny1 a moim splajnem płaszczyzny1, pokrywając całość kopułą? Szczerze
Również dla kształtu kopuły istnieje funkcja wstawiania > >funkcja kopuły (lub dowolna forma) po zamknięciu szkicu i dodanie, po której jest funkcja "powłoki", która prawdopodobnie Ci się przyda,
Witam Jeśli chodzi o rewolucję, to jest to rozwiązanie, które nie działa po moich testach: górna część kopuły musi podążać za czerwoną linią: W przypadku kopuły i powłok staram się zrozumieć, jak działają te funkcje. Spróbuję z nim kilku rzeczy. A swobodny kształt nie ma powietrza dostępnego w mojej wersji solidworks! W każdym razie dziękuję za odpowiedzi!
Jeśli dobrze rozumiem Twoją wiadomość, celem jest ubranie koszulki dystrybutora w "body". Dla tego rodzaju realizacji myślę, że powierzchnia SolidWorks jest bardziej odpowiednia do definiowania złożonych kształtów niż wolumetryczna. Następnie oznacza to pogrubienie powierzchni, aby uzyskać dostęp do objętości.
Nie jestem pewien, czy wybrany przeze mnie kształt "temperówki" znajdzie uznanie w Waszych oczach, zwłaszcza, że ograniczyłem się do zdefiniowania koperty, nie udostępniając dostępu do "pudełka", ani jego podziału na kilka części, co będzie zależało od sposobu wykonania i montażu. Ale zastosowane podejście geometryczne może dać ci pewne wskazówki, w szczególności funkcję wygładzania, która tworzy ogólny kształt. Model zdefiniowany za pomocą SolidWorks 2018.
Witaj @m.blt Bardzo podoba mi się to rozwiązanie. Utworzyłem stos szkicu dla kształtu wygładzającego, ale ostatni szkic 19 (płaszczyzna 4) nie pasuje do funkcji, czy to z powodu znajdujących się w nim linii?
Koniec z temperówkami, zrób miejsce na szkic hełmu Dartha Vadera... ;o)
Kilka zaleceń dotyczących traktowania geometrii... - To właśnie górny szkic (19), składający się z okręgu i dwóch segmentów, powoduje odmowę skonstruowania powierzchni wygładzającej. Ogólnie rzecz biorąc, ta funkcja oczekuje kilku profili, wszystkich zamkniętych lub wszystkich otwartych. Sketch19 nie jest ani jednym, ani drugim, a po trochu jednym i drugim... - Patrząc na szkice 15, 17, 18 z prostym segmentem, wydaje się, że szukasz płaskiej powierzchni czołowej, zbiegającej się z końcem tubusu. Lepiej traktować to osobno, wygładzanie nie pozwoli ci łatwo wykonać zakrzywionych kształtów bocznych i pierwszego planu w jednym kroku. - W tym samym duchu proponuję potraktować jedną połowę powierzchni bocznej, a następnie uzupełnić ją symetrią.
Wskazówka dotycząca zarządzania splajnami: jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, zaznacz pole "Włącz uchwyty styczności i krzywizny splajnu" na stronie [Narzędzia], [Opcje], [Opcje systemu], rozgałęzienie [Szkic]. Umożliwia wyświetlanie tych uchwytów, które pomagają kształtować splajny, poprzez zabawę z orientacją stycznych i wartościami krzywizny w punktach trasy. To samo dotyczy wyświetlania wielokąta kontrolnego, znajdującego się tuż poniżej.
Oprócz profili składających się ze szkiców w celu zdefiniowania gładkiego można tworzyć krzywe prowadzące na podobnej zasadzie, które ograniczają kształty, które mają być przestrzegane w drugim wymiarze powierzchni.