Proszę o pomoc w modelowaniu tej części za pomocą solidworks i z góry dziękuję
witam musisz użyć skanowania
Witam, widziałbym bardziej realizację z blachy z tłoczeniem i składaniem
Redagować. Czy ta część nie byłaby uszkodzona?
Taka sama opinia jak @SEPM.gerald przez moduł z litej blachy + tłoczenie na kształt.
Myślę, że część jest nowa, ale ma to na celu jej odtworzenie :-).
Witam
Musisz przejść przez moduł blachy.
Najpierw wykonaj środkową część, następnie zagięte krawędzie, a następnie tłoczenie.
Dwa przykładowe filmy, pierwszy o gięciu, drugi o stemplowaniu.
http://youtu.be/53_L44DQNP0
http://youtu.be/jpiQewaM7sw
Mam nadzieję, że to pomoże.
Daj mi żeberka, a wyślę Ci to bez żadnych obaw ;)
Wymiary, grubość, narzędzie, które masz w warsztacie do gięcia.
Zrobię wam mały filmik, abyście mogli go lepiej zrozumieć i odtworzyć go później.
Czy jest to część, którą musisz odtworzyć, ponieważ została uszkodzona?
Widzę zagięcie na środku części (przez tłoczenie), czy to normalne?
Jeśli to zagięcie musi zostać ponownie wykonane w tłoczeniu, moduł blachy nie będzie w stanie tego zrobić.
Zobacz obraz
aaa.jpg
Jak said@bart wydaje mi się dziwne to zagięcie w środku.
Cóż, jest to bardziej skomplikowane niż się wydaje, ale oto w zasadzie, jak to wygląda.
Musiałem zagrać kilka sztuczek, aby zmusić Sw do zrobienia tego, co chciałem^^
piece1.png
A oto kawałek
Jak już mówiłem, musiałem trochę pomajsterkować, bo tego typu części są trochę ograniczone do wykonania z blachy.
Ale logicznie rzecz biorąc, dzięki dodanemu przeze mnie "rozwiń" możesz wyeksportować w formacie dxf i przebić go, aby później go wytłoczyć.
Otóż to =)
tolerie_1.sldprt
@bart to fałda, która podąża za krzywą, stanowi problem?
No tak jak zaprojektowałem, nic nie jest problemem, poza tym, że Sw robi co mu się podoba ^^
Problem polega na zagięciu, które zakreśliłem na czerwono, przecina część i miażdży tłoczenie.
Jeśli to jest naprawdę to, co musisz zaprojektować, jest to wykonalne, ale nie w blasze.
W przypadku bardziej skomplikowanych rozłożeń należy skorzystać z oprogramowania "Logopress". Działa z solidworks, ponieważ jest to ten sam producent.