Miałem pewne problemy z instalacją SolidWorks 2014 SP2 na mojej stacji roboczej i po kilku próbach ostatnia była tą właściwą.
Z drugiej strony we wszystkich paskach narzędzi brakuje mi ikon!
Na przykład na załączonym zrzucie ekranu widzimy, że ikony szkicu jest bardzo mało.
Ikony "nowy" "otwarty" i "dodatki" dodałem ręcznie, ale nie mam dostępu do małego trójkąta, który pozwala je rozwinąć (np. uzyskać dostęp do dodatków).
Teraz muszę przyznać, że się suszę!
Otrzymałem ustawienia z innej stacji roboczej, która również ma SW2014 SP2 i działa dobrze, ale nie przyniosło to żadnego efektu. Zmieniłem również nazwę folderu rejestru, również bez efektu!
Miałem ten sam problem i musiałem ponownie skonfigurować moje paski narzędzi (co nie zajmuje dużo czasu). Jak powiedział GT22: Opcje (mała strzałka po prawej stronie ikony), dostosuj, wydaj, a następnie przeciągnij wybrane ikony na pasek narzędzi lub kliknij prawym przyciskiem myszy pasek narzędzi, dostosuj i tak samo...
Możesz dodać ikony za pomocą "niestandardowego/paska skrótów/rozwijanego paska narzędzi" dla narzędzi z opcjami (łuk styczny, łuk 3-punktowy)
Ale na początku instalacja nie jest wykonywana poprawnie (zła dezinstalacja, ponowna instalacja itp.), co może powodować wiele problemów. Zwłaszcza z tym dość kapryśnym oprogramowaniem...
Więc radzę ci wszystko odinstalować, przejść ccleaner i dobrze zainstalować wszystko ponownie.
Jeśli nie chcesz wszystkiego przerabiać, możesz spróbować naprawić instalację za pomocą panelu sterowania systemu Windows.
Z pewnością możliwe jest ułożenie wszystkiego z powrotem na swoim miejscu, ale nie jest to normalne i jeden błąd spowoduje kolejny, pewnego pięknego dnia pojawi się kolejny problem.
Spróbuj czystej instalacji, jak wspomniano powyżej, uderzenie ccleaner, defragmentacja, ewentualnie małe trafienie w bajty złośliwego oprogramowania, aby wyeliminować wątki i powinno to zrobić :)
Ponieważ była to instalacja administracyjna, której nie można było naprawić, próbowałem ją odinstalować, aby zainstalować ją ponownie później, ale dezinstalacja się zawiesiła!
Jak wskazałem wcześniej, zmieniłem nazwę folderu SolidWorks 2014 w rejestrze i to nie zadziałało!
A dodawanie przycisków jeden po drugim, wiem jak to zrobić, ale nie zmieni to problemu z przyciskami "Otwórz" na przykład:
Nie mogę znaleźć miejsca, w którym można dodać przycisk "Otwórz" z menu, w którym można wybrać np. "utwórz rysunek"...