Mam bardzo irytujący problem z nomenklaturą. Mam nadzieję, że będzie jasne:
- Mam zespół części, z których niektóre mają różne konfiguracje
- W tych konfiguracjach jest skojarzony kod.
- może być kilka konfiguracji z tym samym kodem (problem z transferem ERP, tak sobie z tym poradziliśmy).
Problem:
Wykonuję montaż, w którym wkładam 3 razy taką samą część (ten sam PRT), ale zmieniam konfigurację części. Podczas tworzenia BOM w planie, SW pokazuje mi 3 wiersze ilości 1, z których 2 mają ten sam kod.
Czy możliwe jest scalenie 2 elementów o tym samym kodzie (który jest właściwością niestandardową), aby uzyskać 2 wiersze, 1 ilość wierszy 1, ilość wierszy 2?
Mówiąc bardziej ogólnie, czy możemy scalić wiersze zestawienia komponentów zgodnie z właściwościami niestandardowymi?
Podczas wstawiania zestawienia komponentów w opcjach tabeli należy zaznaczyć opcję "Wyświetl wszystkie konfiguracje tego samego artykułu pod jednym elementem" w polu "Grupowanie konfiguracji części"
Ups ja też... A jeśli klikniesz na swoją kolumnę lub w nomenklaturze są duplikaty i posortujesz.... W przeciwnym razie będziesz musiał dodać kolumnę z tą właściwością w nomenklaturze i tam myślę, że powinno to zadziałać
Tak, to właśnie wydaje się "najlepsza", a przynajmniej jedyna możliwość. Czy wiesz, czy możesz skonfigurować zestawienie komponentów za pomocą reguł programu Excel? (jeżeli, i, lub...)
W takim przypadku zawsze mogę skonfigurować tabelę tak, aby szukała duplikatów i scalić odpowiednie pola. Ale nie wydaje mi się to takie proste, ponieważ SW z pewnością nada różne numery częściom (w takim przypadku użytkownik będzie musiał ręcznie zmienić bąbelki...)