SW 2017 - W jaki sposób na rysunku wstawia się tabelę wymiarów części z rodziny (kontrolowanej przez tabelę Excel) zespołu?

Witam

Mam rysunek (z rozstrzelonym widokiem z boku) zespołu składającego się z 2 części, z których każda ma rodzinę części (zespół ma również rodzinę części Excel z nazwami konfiguracji części) i chciałbym wstawić tabelę z nazwami  konfiguracji zespołu i niektórymi wymiarami (średnicami w tym przypadku) od części.

Jeśli ktoś wie , jak to zrobić, byłbym  bardzo wdzięczny! Z góry dziękuję i życzę miłego dnia!
Krzysztof

Witam

Aby wstawić rodzinę części do rysunku, należy:

1. Na rysunku części lub zespołu wybierz widok rysunku.
  2.  Kliknij Wstaw> Tabele > Rodzina części.

Pojawi się rodzina części: możesz ją przeciągnąć i upuścić w odpowiednim miejscu na arkuszu.

Cdlt powiedział:

Ostrożny

Przed wstawieniem należy najpierw wybrać widok odpowiadający części z rodziną części.

Witam i dziękuję za odpowiedź.

W rzeczywistości udaje mi się wstawić tabele wymiarów dla każdej części, ale to, co bym chciał, to pojedyncza tabela z nazwami konfiguracji zespołu w pierwszej kolumnie, w drugiej kolumnie wymiarem części 1 (przykład: dimension1@esquisse1@pièce1), a następnie w 3 kolumnie wymiarem części 2, która jest montowana z częścią 1 (przykład: dimension1@esquisse1@pièce2). Nie udało mi się tego zrobić, ponieważ importując rodzinę zespołu otrzymuję tabelę z konfiguracjami każdej części odpowiadającymi konfiguracjom złożenia, a bez wymiaru...

Mój zespół zawiera 18 konfiguracji (od rozmiaru 1 do rozmiaru 18), a części 1 i 2 również mają po 18 konfiguracji (również rozmiar od 1 do 18), oparte na arkuszach kalkulacyjnych Excel , które zawierają formuły dla dimension1@esquisse1. Tabela Excel zespołu zawiera nazwy konfiguracji i pozwala na posiadanie rozmiaru 1 zespołu, który używa rozmiaru 1 części 1 i rozmiaru 1 części 2 i tak dalej dla 18 rozmiarów...

Uwaga: są to narzędzia do pierścionków jubilerskich, więc 18 rozmiarów odpowiada rozmiarom metrycznym = rozmiarom palców...

Z poważaniem, Christophe

Pytanie jest wciąż otwarte...

Co się stanie, jeśli wstawisz części składające się na zespół do instalacji instalacji, a następnie wyjmiesz je z obszaru rysunku (poza obszar drukowania) i wstawisz rodziny części swoich 2 części do obszaru drukowania?

Głupia rzecz: a co, jeśli dodasz wymiary pilotowane (które odpowiadają wymiarom, które chcesz uzyskać w swojej tabeli) w swoim zespole 3D?

Logicznie rzecz biorąc, powinno być możliwe zaimportowanie wartości tych kontrolowanych wymiarów do tabeli Excel zespołu. A stamtąd zabierz je z powrotem do swojego samolotu.