SW DESIGN 2026: Zniknięcie jednolitego białego tła

Cze wszystkim

Na 3Dexp 2026.
W scenach nie ma już zwykłego białego tła...
Bardzo się przydał do robienia zrzutów ekranu!
Czy ktoś zna powód albo jak to naprawić?

Cześć, oto odpowiedź de Lia:

:white_check_mark: To, co wiemy — rzeczywiste raporty

• Na oficjalnym forum użytkownika jest wątek, który raportuje dokładnie to, co opisujesz: od aktualizacji w 2026 roku użytkownik wskazuje, że nie może już stosować "oryginalnych scen". Społeczności 3DSwym
  • W tym kontekście "scena oryginalna" wydaje się odpowiadać scenom z góry zdefiniowanym/standardowym (prawdopodobnie z tłem zwykłym lub neutralnym). Komunikat wyraźnie mówi: "od czasu przejścia na SW 2026 nie mogę już zastosować oryginalnych scen w tym menu". Społeczności 3DSwym
  • W niedawno zaktualizowanej (grudzień 2025) dyskusji użytkowników (nieoficjalnej, ale w społeczności) pojawił się post dotyczący problemu z "brakującymi" widokami w menedżerze widoków / "Scenach" dla wersji 2026:

"Kiedy klikam View Manager lub Scenes dla przestrzeni roboczej, nie pojawiają się żadne opcje, ale pamiętam, że w wersji 2025 jest ich wiele," Reddit

Tego typu informacja zwrotna pozostaje przy błędzie interfejsu/regresji — sam użytkownik mówi: "Też to widziałem i bardzo mnie to wkurzyło, dlaczego to zmienili". Reddit

• Są też raporty z poprzedniej wersji (2025) dotyczące trudności ze zmianą koloru tła w zakładce "Kolor tła" w paletie Sceny/Wizualizacja. 3DSwym Społeczności+1
  • Oficjalna dokumentacja zakładki "Sceny" z 2026 roku dobrze opisuje mechanizmy: można zdefiniować "Typ tła" (gdy środowisko HDR i tylna płyta są ukryte, musi być wyświetlane zwykłe tło przez "Kolor tła"). SOLIDWORKS Online Help+1

Tak więc — tak, problem, który obserwujesz, wydaje się — albo przynajmniej — być zgłaszany przez innych. Wydaje się prawdopodobne, że to błąd/regresja w zarządzaniu sceną/tłem w wydaniu 2026/3DEXPERIENCE.

:warning: Czego nie wiemy (albo nie jest jasne) — błąd nie jest "oficjalny"

• W bazie Recent Knowledge/Documentation/Patches wydawnictwa Dassault Systèmes nie znalazłem wyraźnej wzmianki o błędzie dotyczącym "brakującego białego tła" lub "oryginalnych scen niedostępnych" w łatkach na lata 2025/2026. SOLIDWORKS+1
  • Strona pomocy "Dokumentacja i zasoby wsparcia" 2026 wspomina o możliwości zgłaszania problemów, ale nie zawiera publicznie dostępnej listy "otwartych/znanych problemów" widocznych do tej pory. Pomoc online SOLIDWORKS
  • Dostępne opinie pochodzą głównie z forów lub Reddita — społeczności, więc nie gwarantowane, bez formalnego potwierdzenia przez wydawcę.

:dart: Co robić, żeby mieć pewność/mieć nadzieję na rozwiązanie

• Sprawdź, czy podczas instalacji moduł renderujący (lub "Visualize") jest zainstalowany i aktualny: czasami brakujące moduły mogą ukryć opcje. Rzeczywiście, niektóre niezgodności w modułach (lub brak funkcji "Visualize") mogą prowadzić do problemów z wyświetlaniem. Strona "Rendering & Life After PhotoView 360" podaje, że rok 2026 wprowadza zmiany w zarządzaniu wyglądami/środowiskami. solidsolutions.co.uk+1
  • Skonsultuj się z oficjalnym wsparciem technicznym przez dostęp 3DEXPERIENCE — chociaż nie widziałem publicznej poprawki, możliwe, że ten błąd jest już naprawiany lub wymaga poprawki.
  • Sprawdź, czy inni użytkownicy w Twojej firmie lub sieci mają ten sam problem — to może pomóc udokumentować błąd (czasem te problemy dotyczą tylko określonych konfiguracji sprzętowych/programowych).
  • Tymczasem zastosuj obejście: ręcznie odtworz "scenę" z napisem "Typ tła = Brak + Kolor tła = biały" — co według dokumentacji powinno dać zwykłe tło, chyba że błąd uniemożliwia dostęp do ustawień. SOLIDWORKS Online Help+2SOLIDWORKS Online Help+2

:mag: Mój werdykt: prawdopodobny błąd — ale oficjalnie niepotwierdzony

Tak — są mocne sygnały (opinie użytkowników, zmiany znane w 2026 roku) — co sprawia, że rozsądnie sądzi, iż to błąd / regresja związana z wersją 3DEXPERIENCE z 2026 / 3DEXPERIENCE dotycząca "oryginalnych scen / białego tła".
Jednak — ponieważ nie jest to publicznie udokumentowane w patchach ani oficjalnie — nie można tego stwierdzić ze 100% pewnością, dopóki nie zostanie wydana łatka.

Witam
Te same problemy w tej nowej wersji. Aby obejść ten problem (czekając na aktualizację), trzeba wejść do starego zestawu i wejść, gdzie opcja wyglądów była zaznaczona. (co zrobiłem)
Alternatywnie, poproś wsparcie techniczne Visiativ o przesłanie Ci tego funduszu.
Jeśli korzystasz z wersji SW Connected, ścieżka jest następująca:
C:\Program Files\Dassault Systemes\SOLIDWORKS 3DEXPERIENCE R2026x\SOLIDWORKS\data\graphics\Scenes\Studio

Witam
Rozwiązuję ten problem, wykonując:
-kliknij prawym przyciskiem myszy w oknie graficznym,
- edycja sceny,
- tło: wybierz kolor zamiast obrazu,
-Biały

Pozdrowienia

4 polubienia