SW Profile spawane: zmiana rozmiaru profilu bez utraty referencji?

Witam

W konstrukcjach spawanych, gdy na profilu znajduje się funkcja z odniesieniami, odniesienia te są tracone zaraz po zmianie rozmiaru profilu.

Niezbyt praktyczne, gdy robisz otwór, do którego odwołujesz się w stosunku do powierzchni profilu, a te odniesienia wyskakują, jeśli zdecydujesz się na przykład umieścić większy profil.

Czy ktoś ma jakiś trik?

Benoit

Witam

Czy Twoja biblioteka profili składa się z oddzielnych konfiguracji lub plików?

2 polubienia

Witaj Dominique,

Są to osobne pliki typu . SLDLFP (Protokół SLDLFP)

1 polubienie

Odpowiadam więc na swoje pytanie sama dzięki wskazówce, którą zostawił mi Dominique.

Aby obejść ten problem, najlepiej użyć pliku . SLDLFP jako profil bazowy i dodaj konfiguracje dla każdego rozmiaru (lub z rodziną części).

W ten sposób, gdy . SLDLFP umieszczony bezpośrednio w folderze standardowym (na tym samym poziomie co folder spełniający stary . SLDLFP), SW bezpośrednio załaduje konfiguracje jako "rozmiar" w funkcji elementów spawanych mechanicznie.

1 polubienie

Witam, borykamy się z tym problemem od lat i jestem bardzo zainteresowany odbyciem dodatkowego szkolenia na temat "dobrego" zarządzania profilami, kto może mnie poinformować?

Witam

Jak powiedział @Benoit.PREEL, musisz korzystać z biblioteki z konfiguracją, aby nie stracić referencji.

Biblioteki są dostępne bezpośrednio na tej stronie.

1 polubienie

Witam

Ciekawy ten post, staję przed problemem i pospieszę przyjąć rozwiązanie.
Więc muszę zrobić .  SLDLFP, który obejmuje rury kwadratowe i prostokątne, ponieważ często zmieniam jedną na drugą w moich ramkach.
Z drugiej strony, wszystkie one muszą być narysowane w tym samym kierunku ("albo "stojąc, albo "leżąc")
Dzięki za info

Koncentrator