Witam
W mojej pracy współpracuję z inżynierami elektronikami, którzy projektują płytki PCB na altium, które następnie integruję z częściami mecha.
Do importu płytek PCB dostarczają mi STP, który następnie zapisuję w części.
Obserwacja jest prosta: spędzam więcej czasu czekając na odpowiedź solidworks niż pracując.
Bardzo często zdarzają się awarie, gdy przesuwam orientację widoku, gdy wykonuję cięcie, gdy dodaję ograniczenia, gdy otwieram rysunek z płytkami PCB itp.
Awarie te występują na wszystkich płytkach drukowanych, niezależnie od ich złożoności lub formatu (STEP lub Part).
Moja maszyna jest nowa i stworzona do oprogramowania: wszystkie dyski SSD, 32 GB pamięci RAM, CG Quadro 4000, procesor I7-7700K.
Podczas awarii oprogramowania, według menedżera zadań, ani pamięć, ani procesory nie są pełne.
Jeśli chodzi o sterowniki, do aktualizacji użyłem SW Rx i potwierdza to, że sterowniki są dobrze obsługiwane.
Z punktu widzenia solidworks, ponieważ płytki PCB domyślnie wyświetlają wszystkie komponenty, stworzyłem "uproszczoną" konfigurację, w której mam tylko płytki i złącza: przechodzę z około 2500 korpusów do około 100.
Mimo to tak naprawdę nie zauważam żadnej poprawy, podczas gdy pozostały tylko proste geometrie.
Wreszcie, w ustawieniach wydajności, obniżyłem poziom szczegółowości do najniższego.
Nawet przy tym wszystkim muszę poczekać kilka minut, aby nałożyć 2 ograniczenia, jeśli przypadkiem SW nie zamknie się bezpośrednio.
Nie mam więcej tropów, które mogłyby spróbować rozwiązać mój problem, więc dzwonię do Ciebie z nadzieją, że znajdziesz kogoś, kto napotkał tego rodzaju problemy.