Konfiguracja belki symulacyjnej oprogramowania

Witam

Obecnie wykonuję symulację w ramach symulacji SW2014 i mam problem z belkami.

Pozwólcie, że wyjaśnię, na mojej mechanicznie spawanej ramie mam 2 belki, które spotykają się (patrz doc 1 w PJ) z w środku jednej z belek uchem do podnoszenia.

Kiedy wykonuję moją symulację, solidworks sprawia, że 2 belki łączą się w swoim środku, co powoduje, że jedna z belek przechodzi przez moje ucho do podnoszenia, a tym samym daje mi fałszywe wyniki (patrz dokument 1 w załączniku).

Czy należy dokonać regulacji lub konfiguracji, aby 2 belki były symulowane tak, jak to, co jest zbudowane w rzeczywistości?

Dziękuję

doc1.pdf

Witam

W przypadku modelu przewodowego nie sądzę, abyśmy mogli zrobić to lepiej. Elementy belki muszą koniecznie spotykać się na przecięciu ich neutralnego włókna, aby można je było uznać za związane.

Do bardziej realistycznego modelowania w tym obszarze z pewnością bardziej odpowiednie byłoby odwzorowanie powierzchni.

1 polubienie

Całkowicie zgadzam się z naszym przyjacielem @ Chamade

Rozumiem, że w wielu przypadkach lepiej jest wykonać model powierzchniowy

Obejrzyj te filmy

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zFCgv_4gEe4

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eyisAKlynms

@+ ;-)

1 polubienie

Ok, dziękuję za odpowiedzi.

Problem w tym, że nie jestem ekspertem od surfaków.

Co należy zrobić w obszarze powierzchni? Ucho do góry?

A potem zawsze mógłbym zrobić symulację na uchu do podnoszenia?

Chodzi przede wszystkim o to, aby przedstawić rurki na powierzchni. W ten sposób można bardziej realistycznie przedstawić skrzyżowanie.

Aby uniknąć nadmiernego naprężenia na skrzyżowaniu, idź bezpośrednio na kwadratowych odcinkach (zapomnij o zaokrąglonych rogach rur). Należy również zwrócić uwagę, aby sprawdzić położenie elementów skorupy w stosunku do powierzchni (= jeśli reprezentują Państwo powierzchnię zewnętrzną, grubość musi znajdować się po wewnętrznej stronie powierzchni, a nie po każdej stronie).

Modeluj ucho na powierzchni, dlaczego nie. Z drugiej strony, skoro wkładasz wysiłek w piercing, nie wiem, jak on sobie z tym poradzi.