SW Symulacja podniesionej płyty tłoka + grawitacja

Witam

Chcę zrobić symulację talerza (patrz obrazek) w Solidworks. W rzeczywistości mój talerz jest podnoszony za pomocą podnośników, więc modelowałem je za pomocą tłoków (po 1 w każdym rogu). Chciałbym wiedzieć, jak ten talerz się odkształca i jak bardzo się porusza, gdy montują go 4 cylindry i gdy do mojego montażu przykłada się grawitację. Przeprowadziłem kilka symulacji (statycznych) ale mam kilka problemów:

- Gdy przykładam siłę 1500N do każdego tłoka wewnętrznego (w kontakcie z moją płytką, aby móc ją podnieść) i grawitacji: przemieszczenie spowodowane grawitacją jest znacznie większe niż to spowodowane przez 4 tłoki do tego stopnia, że mam wrażenie, że się nie poruszają.

- Kiedy zmuszam 4 wewnętrzne tłoki do przesunięcia się o 100 cm w górę + grawitacja: dwa z 4 tłoków robią to poprawnie, a pozostałe dwa odkształcają się w bardzo dziwny sposób (patrz zdjęcie), podczas gdy ograniczenia mojego montażu są takie same dla 4 i nakładam na nie te same przemieszczenia. Czy ktoś wie, skąd może pochodzić mój problem?

PS: moja górna płyta jest wykonana z aluminium, moje 4 tłoki są wykonane ze stali stopowej. Usztywniłem 4 wewnętrzne tłoki i zamocowałem 4 zewnętrzne, aby lepiej wymodelować ślizg, a moja konstrukcja waży około stu kilogramów.

Z góry dzięki,

assemblage.png

Witam

Mam wrażenie, że chcesz zrobić dwie niekompatybilne rzeczy

Już teraz mówisz o symulacji statycznej, a jednocześnie o czymś, co kojarzy Ci się z symulacją dynamiczną.

Tak więc, nie wykonując żadnych obliczeń, widzimy, że masz cztery punkty podparcia reprezentowane przez twoje cylindry.

Jeśli postawisz stałe punkty, to nic to nie zmieni.

Ponadto każdy cylinder może podnieść 152 kg sklepu spożywczego.

Jeśli podzielisz ciężar tarczy o wadze 200 kg przez cztery punkty podparcia, to jest to 50 kg do podniesienia na tłok (na punkt podparcia, innymi słowy, łodygi wiśni).

Wreszcie, patrząc tylko na twój plik PNG, nie widzę, jak grawitacja mogłaby znacząco zniekształcić twoją strukturę, która wygląda dość mocno, gdy jest pusta.

Po twoim zmartwieniu wydaje się, że jest to bardziej problem wygięcia w łuk niż problem deformacji pod własnym ciężarem (200 kg to nic, chyba że twoje rurki są ultracienkie, a nawet wtedy), ponieważ wydaje się, że chcesz przetestować swoje boczne prowadnice.

Wtedy problem staje się po prostu kwestią tłoka. Albo są to cylindry hydrauliczne, a jeśli mają odpowiednie regulatory równoważenia, to cztery cylindry podniosą się bez deformacji konstrukcji. Jeśli są to siłowniki pneumatyczne, wyważenie jest nieco bardziej skomplikowane, a zatem ryzyko zarekwirowania jest większe ze względu na stosunek wysokości prowadnicy do długości płyty.

Więc moim zdaniem nie ma potrzeby przeprowadzania symulacji, o ile nie masz stałego rozwiązania technicznego dla swoich gniazd.

Jeśli nie możesz zrównoważyć swoich waletów zgodnie z zasadami sztuki, zablokuje się on za pomocą arkebuta i moim zdaniem nie ma potrzeby robienia symulacji.

Do Twojej dyspozycji, aby to przedyskutować.

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam

Dziękuję za odpowiedź,

Nie bardzo rozumiem, dlaczego mój problem przypomina dynamiczną symulację. Moje mocne strony są niezależne od czasu, więc to jest statyczna symulacja, prawda? Ponadto próbowałem wykonać symulację dynamiczną, ale badanie trwało zbyt długo.

I tak, wiem, że na każdy cylinder przykładałem dużą siłę, właśnie po to, aby sprawdzić, czy są w stanie podnieść moją konstrukcję i "przeciwdziałać" grawitacji. W rzeczywistości staram się wybierać podnośniki, które mogą go podnieść.

Witam

W przypadku twoich gniazd, jeśli dodasz moc X2 do całkowitej wagi, to wystarczy. Ponieważ zapobiegnie to złamaniu (zrujnowaniu) wszystkiego, jeśli nieszczęśliwym trafem jedna ze stron twojej planszy z jakiegokolwiek powodu zostanie zablokowana.

Myślę, że jak już mówiłem, twoim głównym ryzykiem jest arkebut. Tak więc bardziej niż wybór wersji, który jest dość prosty, to system serwo czterech cylindrów, który będzie bawełniany.

Jeśli nie jesteś ograniczony budżetem i jeśli prędkość ruchów nie jest zbyt duża, proponuję przyjrzeć się podnośnikom elektrycznym lub podnośnikom śrubowym połączonym wałami i działaniu za pomocą jednego silnika. Tam, cokolwiek zrobisz, nie będziesz miał arkebutu.

Szybkie pytanie :-) Twoja taca nie ma żadnego innego dodatkowego obciążenia??? Jaki jest całkowity skok twoich butli??? Co na nim kładziesz???

Pozdrowienia

2 polubienia