Witam
Chcę zrobić symulację talerza (patrz obrazek) w Solidworks. W rzeczywistości mój talerz jest podnoszony za pomocą podnośników, więc modelowałem je za pomocą tłoków (po 1 w każdym rogu). Chciałbym wiedzieć, jak ten talerz się odkształca i jak bardzo się porusza, gdy montują go 4 cylindry i gdy do mojego montażu przykłada się grawitację. Przeprowadziłem kilka symulacji (statycznych) ale mam kilka problemów:
- Gdy przykładam siłę 1500N do każdego tłoka wewnętrznego (w kontakcie z moją płytką, aby móc ją podnieść) i grawitacji: przemieszczenie spowodowane grawitacją jest znacznie większe niż to spowodowane przez 4 tłoki do tego stopnia, że mam wrażenie, że się nie poruszają.
- Kiedy zmuszam 4 wewnętrzne tłoki do przesunięcia się o 100 cm w górę + grawitacja: dwa z 4 tłoków robią to poprawnie, a pozostałe dwa odkształcają się w bardzo dziwny sposób (patrz zdjęcie), podczas gdy ograniczenia mojego montażu są takie same dla 4 i nakładam na nie te same przemieszczenia. Czy ktoś wie, skąd może pochodzić mój problem?
PS: moja górna płyta jest wykonana z aluminium, moje 4 tłoki są wykonane ze stali stopowej. Usztywniłem 4 wewnętrzne tłoki i zamocowałem 4 zewnętrzne, aby lepiej wymodelować ślizg, a moja konstrukcja waży około stu kilogramów.
Z góry dzięki,
assemblage.png