Symulacja oprogramowania - Trzymanie koła pasowego, paska i wału

Witam

Chcę sprawdzić wydajność wału przy naprzemiennym zginaniu i ścinaniu (zmęczeniu). Siła zginająca (0,24N) jest wywierana przez koło pasowe zębate. Oś obraca się z maksymalną prędkością obrotową 4500 obr./min, a maksymalny moment obrotowy silnika wynosi 8 Nm.

Zrobiłem 3 symulacje statyczne: gięcie, obrót i gięcie + obrót. Współczynniki bezpieczeństwa są niskie (mniej niż 5, bez naprężeń przemiennych). Wykonywałem też ręcznie obliczenia RDM. Wręcz przeciwnie, znalazłem współczynniki bezpieczeństwa powyżej 100. Nie wiem więc, jakie wyniki przyjąć, i nie jestem pewna, jak moje wysiłki będą modelowane.

Jaki jest najlepszy sposób modelowania takiego systemu do symulacji? Czy powinniśmy modelować tylko statycznie, czy w zmęczeniu, a jeśli tak, to z jakimi parametrami?

Na razie wymodelowałem 2 łożyska za pomocą "Podpora typu łożyska". Wymiary średnicy wału to 8 mm, następnie 10 mm (koło pasowe) i 15 mm (łożyska).

Dziękuję!

Witam

Mały schemat może być (wymiary, kierunek sił)?

Tak, absolutnie!

W załączeniu znajduje się plik CAD odpowiadający mojemu montażowi do modelowania. Symulację jednak przeprowadziłem tylko na wale.

Dziękuję!

modelisation_axe_moteur.sldasm

Nie mam solidworks, więc nie mogę nic zrobić z nativem.

Z drugiej strony, opublikowałeś tylko asm. Bez pożyczek, które się z nim wiążą, a priori, nie możemy nic z tym zrobić.

Więc gdyby można było mieć diagram lub jakieś widoki, byłoby ładniej.

Dziękuję

W porządku, rozwiązałem swój problem, kontaktując się z infolinią! W każdym razie dziękuję.

1 polubienie