(SW2013) przedwczesne otwieranie wstawionych komponentów

Witam

Używam wstawionych komponentów (wszystkich konektorów, z pliku biblioteki) w dokumencie (a dokładniej na karcie elektronicznej)

Od czasu przejścia z SW2010 do SW2013, kiedy otwieram tę część (i wszystkie części zbudowane na tej samej zasadzie), wstawione komponenty otwierają się w tle. Wcześniej nie miałem tego problemu.

Łapię się więc na tym, że muszę zamykać nie tylko jeden komponent (jedyny, który otworzyłem dobrowolnie), ale za każdym razem dobre piętnaście.

Na załączonym obrazie tylko pierwszy komponent (tło SE-Tole DV3) został otwarty ręcznie, wszystkie pozostałe pojawiły się niezależnie od mojej woli!

W jaki sposób mogę zapobiec otwieraniu się tych włożonych komosantów?

Z góry dziękuję za pomoc!

nouvelle_image_bitmap.bmp

Myślę, że jest to opcja: przejdź do Narzędzia, Opcja, Opcja systemowa, Odniesienie zewnętrzne, w załadowanym menu dokumenty, do których się odwołujesz, przełączają się na brak

2 polubienia

W Narzędzia/Opcje, a następnie Odnośnik zewnętrzny

Sprawdź, czy dla opcji "Załaduj dokumenty referencyjne:" nie masz opcji Brak

1 polubienie

Inne rozwiązanie (bardziej radykalne !!):

W komponencie tła SE-Tole DV3 przerywane są wszystkie połączenia z wstawionymi komponentami.

Postępuj zgodnie z instrukcjami:

Z drzewa w pomieszczeniu z tłem SE-Sheet Metal DV3:

kliknąć prawym przyciskiem myszy nazwę swojej części w drzewie SolidWorks,

następnie wymień Odnośniki zewnętrzne

Złam to wszystko

Dziękuję! To było grane 2 minuty między wami dwojgiem.

W przypadku drugiego rozwiązania jest ono rzeczywiście nieco radykalne. Spowodowałoby to, że utraciłbym aktualizację geometrii komponentów.