Próbuję stworzyć z grubsza naszkicowany kształt na załączonym obrazku.
Profil początkowy to 2 koncentryczne okręgi o średnicy zewnętrznej 80 mm, a profil przyjezdny również składa się z 2 koncentrycznych okręgów o średnicy 40 mm.
Użyłem tutaj funkcji "wymiatanej" ale z jednej strony nie pozwala mi ona na wybór profilu przyjazdu, więc mam rurkę o stałej grubości, więc chciałbym, aby ostateczna średnica była mniejsza, a z drugiej strony chciałbym mieć możliwość wykonania profilu według linii prowadzącej w kolorze szarym, która ma zwiększyć średnicę na początku krzywą przed udoskonaleniem jej pod koniec.
Mam nadzieję, że jest to mniej więcej jasne.
Ale hej, próbowałem funkcji "zamiatany" lub "strych", ale nie mogłem uzyskać tego, czego chcę.
Problem polega na tym, że używasz Bossage: Swept Base zamiast Bossage/Smoothed Base. Należy wykonać drugi szkic o średnicy 40 mm. W przypadku krzywej prowadzącej, ponieważ masz trochę ciasny zakręt, nie jest wykluczone, że masz wady w tej części. Gdyby tak było, należałoby zastosować dwie istniejące wytyczne zamiast jednej.
Przetestowałem 2 w rzeczywistości i z wygładzoną podstawą Bossage, kiedy wybieram pierwszy okrąg 80, a następnie ostatni okrąg 40, otrzymuję komunikat o błędzie "
Należy pamiętać, że podczas wykonywania różnych redukcji lub zwrotów sekcji, w większości przypadków nie ma innego wyboru, niż umieszczenie szkiców pośrednich lub nawet dodatkowych linii prowadzących, w przeciwnym razie część zostanie zdeformowana. Pierwszy obraz jest wykonany z dwóch równoległych krzywych prowadzących, drugi jest wykonany z czterech krzywych prowadzących umieszczonych w odległości 90° od siebie. Kolory obu roztworów pokazują, że uzyskuje się ten sam wynik.
Wiesz, gdzie nas znaleźć, jeśli potrzebujesz pomocy
Prawdziwa trudność będzie polegała na tym, że chcesz wyprostować się za jednym zamachem, w rzeczywistości obawiam się, że zawrócenie sprawi, że będziesz nieszczęśliwy.
Cóż, popracowałem trochę nad swoją formą i przeszedłem przez powierzchnie, ponieważ myślę, że nie zamierzałem z tego wyjść.
Mam prawie to, czego chcę, ale nie mogę zrobić czegoś bardzo eleganckiego.
W szczególności górna część mojego kawałka jest dość kanciasta i być może z tego powodu nie mogę nadać mojej kopercie grubości, w tym przypadku od wewnątrz.
Próbowałem użyć wektorów styczności, prawie mi się to udało na dole, ale nie na górze
Kształt bardzo różni się od tego, co powiedziałeś nam na początku: rozumiem, dlaczego powierzchnia jest potrzebna ;-)
W każdym razie bardzo fajna robota, a zwłaszcza z metodą, której użyłeś (krzywa do krzywej). Mamy naszego kolegę @gt22 który jest dobrze zorientowany w powierzchni, powinien dać Ci rozwiązania.
Biorąc pod uwagę złożoność elementu, uważam, że powinniśmy pracować jak najdłużej na powierzchni, która daje więcej możliwości niż objętość (w szczególności ograniczanie i szycie), a powierzchnie pogrubiać dopiero na końcu procesu. Możliwy wynik (ok. 2018) rozpoczynający się od Twojego modelu znajduje się w załączonym pliku, ale z jedną słabością: pogrubienie od wewnętrznej strony powierzchni jest uparcie odrzucane przez SolidWorks, prawdopodobnie z powodu małego promienia krzywizny elipsy na końcu stóp. Z drugiej strony jest akceptowany z zewnątrz. Jeśli wymiary zewnętrzne muszą być przestrzegane, może być konieczne wznowienie modelowania powierzchni podstawowych poprzez zdefiniowanie wnętrza części.
Pozdrowienia M.Blt
PS: Widzę kształt podstawy, jak będzie wyglądało siedzisko?
W rzeczywistości funkcja symetrii musi korzystać z opcji "symetrii ciała", aby działać na całą prawą część części. Korpus należy wybrać w gałęzi "Ciało bryłowe" szybu konstrukcyjnego. To, co Cię zmyliło, to fakt, że podczas tworzenia ciało przyjmuje nazwę ostatniej funkcji swojego drzewa konstrukcyjnego (w Twoim przypadku będzie to Cut-Extrude5). Załączony obrazek będzie bardziej dosadny niż mój bełkot.