SW2020 Testowanie równowagi zespołu

Witam
Jestem nauczycielem i pracuję nad projektem zaprojektowania uchwytu na telefon z uczniami 5 klasy.
Chcę, aby moi uczniowie zmodyfikowali medium i mogli przetestować, czy nie przechyla się. Ale nie wiem, jak to zrobić.
Jak mogę sprawdzić, czy uchwyt telefonu  przechyli się do przodu, gdy odłożymy telefon?
- 3 pliki: telefoniczny; wsparcie telefoniczne w blasze ; i montaż 2 elementów
- Solidworks 2020

Dziękuję za pomoc.

telephone_sur_support.sldasm
support_tel_en_tolerie.sldprt
telefon.sldprt
1 polubienie

Witam

Aktywuj funkcję "środka ciężkości", teraz nazywaną środkiem masy.       Narzędzia ==> polecenie ==> narzędzie referencyjne ==> środek masy

Następnie, albo wyświetlając stały rysunek, albo korzystając z funkcji oceny, która podaje dokładne wymiary we wszystkich DDL

Wiedząc, że możesz mieć CG każdego elementu i/lub CG całego asm.  SW daje CG objętości, niezależnie od tego, czy jest to blacha, blok aluminiowy, czy spawany mechanicznie itp.

Następnie wystarczy spojrzeć, jak ustawiony jest środek ciężkości w zależności od kąta nachylenia obiektu lub zespołu (ASM)

Pozdrowienia

PS: Jeden z naszych kolegów zamieścił wszystkie możliwe przypadki wyświetlania środków masy wraz z ich znaczeniem (miły facet, ale nie pamiętam kto)  ;-)

les_differents_cg_-_2020-11-10_11_25_47-window.jpg
5 polubień

Dziękuję, nie udało mi się wyświetlić środka ciężkości, teraz wszystko jest w porządku.
Nie jest jednak możliwe uzyskanie wizualizacji upadku obiektu? Byłoby to bardziej znaczące dla mojej 5 klasy.

1 polubienie

Przełączanie jest możliwe z "ruchem", ale pozostaje dość skomplikowane.

Ponadto musisz mieć dokładny środek ciężkości telefonu, który jest właśnie tutaj przedstawiony. To może wystarczyć, jeśli weźmiesz pod uwagę, że środek ciężkości + waga są prawie poprawne.

W przeciwnym razie, w przypadku przechylenia, sam środek ciężkości podpory jest już ograniczony (1), ponieważ znajduje się prawie na granicy dolnej części blachy, gdyby ten środek ciężkości był wyśrodkowany w stosunku do podstawy, byłoby to znacznie bardziej poprawne.

Dodatkowo w przypadku telefonu środek ciężkości wychodzi z blachy nośnej w dolnej części (części spoczywającej na stole).

Zalecenia:

Albo wydłuż blachę o 3 punkty, albo przesuń telefon do góry w kierunku kierownicy (4), aby środek ciężkości był wyśrodkowany w stosunku do środka dna (część spoczywająca na stole)

Z czysto blaszanego punktu widzenia zagięcie bliskie 2 może być skomplikowane do wykonania (w zależności od trybu gięcia - Giętarka?)

EDIT: Duży promień składania w dolnej części tak naprawdę nie pomaga w stabilności stopy (powierzchnia stykająca się ze stołem, nadal zmniejszona)

4 polubienia

Dziękuję za wszystkie  sposoby na poprawę. Znalazłem ten samouczek dotyczący ruchu, spróbuję tego (https://www.youtube.com/watch?v=uhyet8WylBs&ab_channel=GoEngineer  Około 7 minuty)

Podpora jest celowo bardzo niezrównoważona, tak że wyskakuje na uczniów i koryguje pb: wydłużaj o 3. Ale tak naprawdę zamierzam się zmienić, ponieważ mieszam 2 punkty bazowe: najpierw poproś o zrównoważenie samego wsparcia, a potem wsparcie z telefonem jest znacznie lepsze.

Produkcja: Drukarka 3D, która pozwala na wszelkiego rodzaju fantazje!

Dziękuję sbadenis!

2 polubienia

Nie mogę odtworzyć badania ruchu, jak na filmie, jeśli ktoś może, nie widzę tego, czego nie robię.

assemblage_coin.sldasm
Część 1.SLDPRT
część2.sldprt
coin.png

Brakuje części "tabeli" (aby wysłać kompletny montaż, lepiej zrobić paczkę i przejść do pliku pack and go i zaznaczyć spłaszczenie do jednego folderu i zaznaczyć zapis w zipie.

Nieweryfikowalna równowaga w państwie.

1 polubienie

Brakujący plik w załączniku

tabela.sldprt

Po wciśnięciu przycisku calculate (patrz załączony screen) zdajemy sobie sprawę, że stolik jest za mały, telefon i podpora przewracają się normalnie, po czym spadają ze stołu.

Zwłaszcza powiększenie stołu na długość, ale poza tym, jest funkcjonalny.

Podgląd po powiększeniu tabeli zobacz wynik na załączonym zrzucie ekranu.

Wskazówka: wróć do początku, aby przejrzeć 1. obrazy.

ocw52pbptv.gif
4 polubienia

Dziękuję bcp, rzeczywiście działa, nie wiem, czego nie robiłem (żółte linie się nie pojawiły), ale teraz jest w porządku, nawet jeśli trochę walczę, aby dostać się tam w innych edycjach. Dziękuję.

1 polubienie