Witam wszystkich,
Jestem trochę leniwy i zastanawiam się, czy nie istnieje funkcja jak symetryczne odtworzenie części, funkcja symetrii rysowania...
Dziękuję wszystkim!
Julia
Cześć,
Istnieje funkcja, a właściwie opcja rysowania widoków wyświetlających symetryczną wersję:
Jednak uważaj, jak jest używana!
Osobiście używam go tylko w określonych przypadkach, na przykład do przedstawienia rozbitego obrazu symetrycznego podzbioru.
To zapobiega tworzeniu eksplozji i całkowitemu redefiniowaniu widoku: skopiuj i wklej widok, kliknij pole i gotowe!
Jeśli pytanie polegało raczej na odtworzeniu całego planu w symetrycznej wersji i odwoływaniu się także do komponentu symetrycznego, to, przepraszam, nie ma cudownego rozwiązania.
Nie wiem jak jest z innymi wersjami @Silver_Surfer , ale opcja " Symetria " jest dla mnie dostępna tylko na płaskim wzorze. (SW 2023)
Używam go do makro przy takim rozłożonym utworze. (niemożliwe dla widoku montażowego lub krzywego)
Cześć Silver,
Chciałbym faktycznie odtworzyć plan 2D w całości ze wszystkimi już wykonanymi wymiarami, aby nie musieć przerabiać symetrycznego modelu.
Szkoda, że to jeszcze nie jest możliwe ![]()
Dziękuję w każdym razie
Cześć
Chodzi nie o odtworzenie widoków planu, lecz przede wszystkim na adnotacje i widoki podążające za symetryczną częścią; wyobrażam sobie, że gdyby tak było, konieczne byłoby stworzenie szczegółowego planu, a następnie stworzenie symetrycznego pomieszczenia z jego planem... To byłoby świetne, bo często tworzymy symetryczne części w domu ![]()
Dla moich widoków zginających (normalnych i symykalnych) tworzę symetrię mojego elementu w konfiguracji (z zespołu).
Przykład:

Kopiuję mój arkusz rysunku składanego, modyfikując widoki według sym, wymiary podążają za nim (trochę drobnych zmian pozycji do zrobienia).
I makro, by zautomatyzować tę manipulację.
Możesz zacząć od tego samego planu i zrobić jego kopię.
Z SolidWorks: Plik > otwarty
Przejdź do kopii rysunku, aby ją zaznaczyć, a następnie kliknij Odniesienie w oknie dialogowym Otwórz.
Polega to na przekierowaniu modelu 3D wspomnianego na rysunku na wersję symetryczną.
Aby to zrobić, musisz dwukrotnie kliknąć nazwę pliku w liście referencyjnej.
Przejdź przez eksploiator do modelu symetrycznego i wybierz otwarte.
Następnie pojawi się na zielono w liście źródeł.
Potwierdzaj.
Otwórz rysunek.
Należy zauważyć, że manipulacja, z jakiegoś niejasnego powodu, nie zawsze działa za pierwszym razem. Jeśli po otwarciu rysunku zobaczysz, że to pierwszy model. Zamknij i zacznij od nowa.
Ale gdy to działa...
Otrzymasz wtedy rysunek identyczny z oryginałem, z logicznie wszystkimi wymiarami i przypisami do chwiejnych modeli.
Weź odwagę w dwie ręce i przyłącz wszystkie wymiary oraz adnotacje do właściwych bytów.