SW22 do SW25

Cześć,

Aktualizując mój post z SolidWorks 2022 na 2025, zauważyłem, że w plikach 3D, które przeszły konwersję, dostępne zakładki właściwości nie były takie same jak w części utworzonej bezpośrednio za pomocą SW2025.

Masz jakiś pomysł dlaczego?

Dziękuję.

Cześć,

Przyznaję, że mam trochę problemu z tym, o czym z tobą rozmawiać... Czy mogę zrobić zrzut ekranu, proszę?

Dla mnie zrzuty ekranu się zgubiły.

Odpowiedź jest więc prosta:
Ponieważ nie pamiętam której wersji, architektura niestandardowych właściwości ewoluowała.
Możesz zaktualizować stare pliki do tej nowej architektury, klikając prawym przyciskiem myszy na nazwę pliku w drzewku autorstwa menedżera funkcji i wybierając " Aktualizuj własne właściwości".

Było to już obecne w wersji z 2022 roku. Twoje szablony dokumentów musiały zostać odzyskane z poprzedniej wersji.
To samo dotyczy reprezentacji wątków, które zdecydowanie zaleca się aktualizować!

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedź.

A jeśli chodzi o reprezentację wątków, czy to takie samo podejście?

Cześć;
Dla reprezentacji wątków jest to rzeczywiście takie samo podejście:
Kliknij prawym przyciskiem myszy na nazwę pliku w drzewie autorstwa menedżera funkcji i wybierz "Ulepsz funkcje reprezentacji wątków".
image
Zrzut ekranu z wersji z 2022 roku

Wszystko jest idealne, dziękuję.

Czy wiesz, czy są jeszcze jakieś ważne kwestie lub subtelności, które warto wziąć pod uwagę przy aktualizacji SolidWorks?

W szczególności zauważyłem na moich modelach, że tabela konfiguracyjna jest teraz automatycznie tworzona przy dodawaniu nowych konfiguracji. Z drugiej strony, gdy pliki pochodzą z wcześniejszej wersji, czasami pojawia się problem z wyświetlaniem: tabela konfiguracyjna nie pojawia się w dedykowanym folderze.

Po otwarciu i zamknięciu stołu montażowego wszystko wydaje się wracać do normy.

Czy kiedykolwiek spotkałeś się z takim zachowaniem lub zidentyfikowałeś inne punkty czujności związane z migracją do nowej wersji?
Capture d'écran 2026-07-01 140551

Musisz pomyśleć o przerobieniu wszystkich szablonów dokumentów:

I żeby przejrzeć wszystkie Preferencje (opcja Solidworks) (*.sldreg). Zdecydowanie radzę, żebyś nie zostawiał opcji na 2022 rok i nie przeskakiwał do 2025.

1 polubienie

Jeśli nie chcesz, aby tabela konfiguracyjna była tworzona automatycznie, po prostu odznacz tę opcję:

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi, to świetne.
Piękny dzień.