Szukam rozwiązania, które pozwoli mi zaoszczędzić czas.
Prześledziłem więc (dosyć skomplikowany) zbiornik urządzenia, oraz jego rysunek.
Zbiornik ten jest tak naprawdę "podzespołem", ponieważ na zbiorniku surowym zamontowałem różne elementy takie jak kołnierze obrotowe, pierścienie podnoszące, pręt uszczelniający, a także elementy specyficzne dla naszego klienta.
Ten tekst zajął mi dobre sto godzin, z czego większość była przeznaczona dla posła do Parlamentu Europejskiego.
A potem klient zmienia zdanie na temat orientacji maszyny, chciał, aby była symetryczna.
Aby stworzyć symetrię modelu 3D tego podzespołu, tworzę tymczasowy montaż tego czołgu, wykonuję jego symetrię, następnie zmieniam jego nazwę, obracam i gram.
Z drugiej strony nie wiem, czy da się zrobić to samo z MEP (który jest na 3 arkuszach)
To rozwiązanie sprawdza się, gdy 2 elementy są z tego samego pliku (ten sam identyfikator, a więc druga część z kopiuj/wklej pierwszego), ale w przypadku symetrii myślę, że to nie działa. Wszystkie wymiary będą wydawać się chwiejne i w najlepszym razie będziesz musiał powiesić je ręcznie, a nawet przerobić je wszystkie.
Rada, całkowicie przerób swój plan z symetrią, ale także zachowaj swój obecny plan! Twój klient może zmienić zdanie!! :)Kiedy to się dzieje i wszystko się zmienia, nie jest łatwo zachować spokój! ^^
Czasami, gdy wystawiamy klientowi fakturę za spędzony czas, zachęca go to, aby nie zmieniał zdania, w przeciwnym razie za drugim razem szybciej idziemy przerobić rysunek. ;)
Nie znam konstrukcji twojego zbiornika, ale jeśli zamiast tworzyć symetrię, zmodyfikujesz wymiary z + na -
Tak więc nie zmieniamy identyfikatorów wymiarów, ale zmieniamy ich położenie w stosunku do ae lub płaszczyzny, będzie bałagan w mep, ale wszystkie wymiary będą obecne, wystarczy je wymienić.
Zgadzam się z symetryczną notatką na planie, z drugiej strony wolałbym postawić dużą nutę niż "małą nutę" ;-)
W przeciwnym razie z DWG lub DXF jest to dość proste.
DraftSight tworzy symetrie, w których wszystko jest symetryczne, z wyjątkiem tekstów (umieszcza je prawą stroną do góry, w przeciwieństwie do naszej starej wersji AutoCAD 2004!)
Jest to funkcja Mirror w menu Edycja, patrz załączony obraz.