Symetria montażu i MEP

Cze wszystkim

Szukam rozwiązania, które pozwoli mi zaoszczędzić czas.

Prześledziłem więc (dosyć skomplikowany) zbiornik urządzenia, oraz jego rysunek.

Zbiornik ten jest tak naprawdę "podzespołem", ponieważ na zbiorniku surowym zamontowałem różne elementy takie jak kołnierze obrotowe, pierścienie podnoszące, pręt uszczelniający, a także elementy specyficzne dla naszego klienta.

Ten tekst zajął mi dobre sto godzin, z czego większość była przeznaczona dla posła do Parlamentu Europejskiego.

A potem klient zmienia zdanie na temat orientacji maszyny, chciał, aby była symetryczna.

Aby stworzyć symetrię modelu 3D tego podzespołu, tworzę tymczasowy montaż tego czołgu, wykonuję jego symetrię, następnie zmieniam jego nazwę, obracam i gram.

Z drugiej strony nie wiem, czy da się zrobić to samo z MEP (który jest na 3 arkuszach)

Dziękuję za oświecenie mnie w tej kwestii.

Pozdrowienia

Nie, ale kim są ci klienci, którzy myślą, że mogą zrobić wszystko?!?! Dobra... :)

Jak oceniana jest Twoja moneta? Wymiary 3D czy całkowicie oddzielne wymiary 2D/3D?

Ponieważ być może wiesz, że podczas symetrii istnieje opcja, która pozwala na pobranie wymiarów 3D (patrz obrazek).

Jeśli nie... Obawiam się, że będziesz musiał zrobić to wszystko od nowa.

screenshot342.jpg

Witam

Może ten link może ci pomóc, służy do zmiany odniesienia do części rysunku tak, aby nie dotykać wyświetlacza rysunku.

http://www.leguide3d.com/profiles/blogs/solidworks-changer-les-r-f-rences-d-une-mise-en-plan

1 polubienie

Rozwiązanie Mathieu wydaje się bardzo dobre!

Z drugiej strony musimy mieć nadzieję, że SOlidworks znajdzie wystarczające podobieństwo między 2 zestawami....

1 polubienie

Nieźle zmiana odniesienia!! Ale skoro zmieniamy pliki części ... nie jestem pewien, czy SW znajdzie wszystkie początki i końce podjazdów!!

2 polubienia

@Mathieu ZŁOŚĆ

To rozwiązanie sprawdza się, gdy 2 elementy są z tego samego pliku (ten sam identyfikator, a więc druga część z kopiuj/wklej pierwszego), ale w przypadku symetrii myślę, że to nie działa. Wszystkie wymiary będą wydawać się chwiejne i w najlepszym razie będziesz musiał powiesić je ręcznie, a nawet przerobić je wszystkie.

Edit, zgadzamy się @David be3

4 polubienia

Rada, całkowicie przerób swój plan z symetrią, ale także zachowaj swój obecny plan! Twój klient może zmienić zdanie!!    :)Kiedy to się dzieje i wszystko się zmienia, nie jest łatwo zachować spokój! ^^

5 polubień

Witam

Czasami, gdy wystawiamy klientowi fakturę za spędzony czas, zachęca go to, aby nie zmieniał zdania, w przeciwnym razie za drugim razem szybciej idziemy przerobić rysunek. ;)

Nie znam konstrukcji twojego zbiornika, ale jeśli zamiast tworzyć symetrię, zmodyfikujesz wymiary z + na -

Tak więc nie zmieniamy identyfikatorów wymiarów, ale zmieniamy ich położenie w stosunku do ae lub płaszczyzny, będzie bałagan w mep, ale wszystkie wymiary będą obecne, wystarczy je wymienić.

S.B

1 polubienie

A mała kartuszka nad kartuszem "do wykonania symetrycznie do planu" nie działa?

1 polubienie

Zgadzam się z symetryczną notatką na planie, z drugiej strony wolałbym postawić dużą nutę niż "małą nutę" ;-)

W przeciwnym razie z DWG lub DXF jest to dość proste.

DraftSight tworzy symetrie, w których wszystko jest symetryczne, z wyjątkiem tekstów (umieszcza je prawą stroną do góry, w przeciwieństwie do naszej starej wersji AutoCAD 2004!)

Jest to funkcja Mirror w menu Edycja, patrz załączony obraz.

miroir_draftsight.png
1 polubienie

Zgadzam się z Benoit.LF.

Ładne zdjęcie, myślę, że rozpoznasz moje.

Przyjaciele Burtonnian Cześć

Zrobię mieszankę propozycji "David be3" i "s.b":

- zachować, choćby poprzez zrobienie kompa, aby zabrać oryginalny plik.

- Ręczne odwrócenie wymiarów i wiązań (często odwraca wyrównanie na współosiowościach). Miałem przypadek, nie poszło tak źle.

Z drugiej strony, nie zgadzam się z notatką w tym przypadku.

z drugiej strony, taka modyfikacja by się przydała, czy jest problem organizacyjny (brak przeglądu projektu przed zrobieniem MEP?).