Synchronizacja

Witam

Dlaczego nie skorzystać z DropBox?

Automatycznie synchronizuje wybrane foldery do 2 GB!

1 polubienie

Mój plik ma + 8 GB, więc dropbox jest niemożliwy i o wiele za długi, biorąc pod uwagę moje połączenie.

Jestem rzeczywiście jedynym projektantem w firmie, a więc jedynym, który modyfikuje plany.

Tam co zrobiłem, zsynchronizowałem folder serwera z moim laptopem.

Kiedy pracuję na laptopie, zapisuję wszystko w folderze offline, jeśli dobrze zrozumiałem,

A kiedy podłączam go do sieci, synchronizuje to, co zrobiłem w domu.

Więc ok, prawda? A może zapomniałem o jakimś kroku?

Robię test, zamierzam edytować plik i zobaczyć, czy się synchronizuje

Cóż, w asolu to działa, ale kiedy otwieram zespół na moim laptopie, nie może znaleźć żadnych części, wszystkie ogniwa są zerwane....

Musisz ponownie wskazać ścieżki do folderu offline

Witam

Czy myślałeś o Teamviewer lub jednym z tych samych zastosowań?

Jeśli Twoja stacja robocza w biurze jest podłączona do Internetu, możesz przejąć kontrolę nad swoim komputerem (z biura za pośrednictwem komputera domowego) i pracować bezpośrednio na serwerze lub dysku twardym. nie tracisz powiązań między plikami, ponieważ nie wykonujesz transferów ani innych ruchów z komputera na komputer.

Zrobiłem to kilka razy, aby uniknąć przenoszenia plików

Pozdrowienia

Witam

Pozwolę sobie zabrać głos w tej dyskusji, ponieważ wydaje mi się, że coś zostało zapomniane. Aspekt bezpieczeństwa i tworzenia kopii zapasowych danych.

Zasada działania przenośnego dysku twardego, który "zabierasz" wszędzie, aby móc pracować, to duże ryzyko kradzieży danych, ale także utraty w przypadku awarii. Ponieważ bardzo trudno jest efektywnie zarządzać kopiami zapasowymi na przenoszonym woluminie danych.

Każdy z nas wie, jak ważne są nasze dane i jakie szkody może wyrządzić ich utrata lub niekontrolowane rozpowszechnienie.

Pozdrowienia.

1 polubienie

@rmorel

Z punktu widzenia zabezpieczenia przed kradzieżą, teraz jest to, co jest potrzebne.

http://www.webstore-securite.fr/biohdd-320go.html#.U3yjFChAdXQ

Po wykonaniu kopii zapasowej danych uważam, że ryzyko jest tak duże, jak posiadanie danych na dysku twardym laptopa, jeśli nie ma regularnego tworzenia kopii zapasowych.

S.B

3 polubienia

@ S.b

Rzeczywiście, ryzyko związane z tymi dwoma zastosowaniami jest raczej podobne.

Z drugiej strony nie wiedziałem o dyskach twardych ani biometrycznych kluczach USB. Czy kiedykolwiek ich używałeś?

@+

Nie, nigdy nie używany, prawie kupiłem jeden 6 lat temu.

Wiem też, że taki system istnieje na laptopach.

S.B

Wow! Tyle odpowiedzi!

Dziękuję Wam wszystkim!

Przed wdrożeniem nowego serwera pracowałem przez przeglądarkę Team viewer, ale hej, biorąc pod uwagę bardzo słabe połączenie naszej firmy, nie było najlepiej, zwłaszcza, że pracuję na dwóch ekranach na kilku różnych programach i nagle pod względem jakości obrazu i wydajności nie jest najlepiej.

Myślałem też o zewnętrznym dysku twardym, ale hej, jak wspomniano + wysoki, pod względem bezpieczeństwa i niezawodności nie jest świetny.... a w + dodaje przewód w + (nienawidzę!!) ^^

Postaram się przekierować Solidworks do nowego folderu, powinno być dobrze....

W przypadku danych osobowych nasz dostawca usług IT posiada biometryczny dysk twardy, pod względem bezpieczeństwa danych nie ma lepszego. To trochę jak z zaszyfrowanym dyskiem twardym.

Aby ją otworzyć, poza skaleczeniem w palec, nie ma innego wyjścia^^

Robię jeszcze kilka testów synchronizacji i wydaję ostateczny werdykt!! =)

Kto będzie najlepszy?! :p

Jeszcze raz dziękujemy wszystkim za zaangażowanie!

Trochę na koniec,

Jeśli masz konto Gmail, Dysk Google działa jak DropBox z większą przestrzenią dyskową (15 GB)

1 polubienie

Kolejny mały ...

Jeśli masz konto Gmail, Dysk Google działa jak DropBox, z tą zaletą, że ma więcej miejsca na dysku (15 GB)

1 polubienie

@rmorel, dla bezpieczeństwa transportu danych na dysku twardym, używam Secure Digital. To proste i po 3 próbach płyta jest zablokowana.

Możesz go włączyć lub wyłączyć, jak chcesz. po wykonaniu kopii zapasowej to w moim przypadku historia NAS-a i synchronizacji, ale dla firmy zajmującej się serwerami stacjonarnymi są dyski w mirrorze (RAID) 

W mojej starej firmie robił to raz w tygodniu, a po awarii (2 płyty, które spadły w tym samym czasie, 0,5% szansy) zdecydowali się na codzienną kopię zapasową na taśmie. 

Cze wszystkim

@SEPM. Gerald

Pierwsze pytanie: co to jest "Secure Digital"? Ponieważ pomimo wyszukiwania w Internecie nie mogłem znaleźć żadnych informacji na temat systemu ochrony danych.

Drugie pytanie: Używasz kilku serwerów NAS. Chcę również skorzystać z tego rozwiązania, które jest łatwiejsze do skonfigurowania niż domena. Chciałbym jednak zadać sobie dwa pytania. Jakiego typu serwera NAS powinienem używać? Jaki typ połączenia dla serwera NAS: standardowy ADSL?

Z góry dziękuję.

Miłego dnia

Wracam do Was, aby przekazać Wam mój końcowy wynik.

Mówiąc prościej : 

- Z laptopa szukałem folderu w sieci.

- Przełączyłem go w tryb offline

- Skierowałem Solidworks do tego nowego folderu, aby nie utracić łączy referencyjnych.

-Proszę bardzo

Teraz, gdy pracuję w biurze, plany są zapisywane w folderze sieciowym.

Jeśli podłączę laptopa do tej sieci, sieć zsynchronizuje nowe pliki na moim laptopie.

A kiedy pracuję w domu, kiedy docieram do pracy, podłączając laptopa do sieci, synchronizuje nowe fixiery i dodaje je do sieci.

Więc dokładnie to, czego chciałem.

Dziękuję wszystkim za pomoc, a S.B stawiam Was w lepszej odpowiedzi, ponieważ to Wy pierwsi podaliście mi to rozwiązanie.

Miłego dnia wszystkim!

1 polubienie

Dla pytań i odpowiedzi, które nie są związane z tym wpisem, zapraszam do stworzenia nowego.

Dzięki temu można nie zanieczyszczać starych postów i poprawić widoczność pytań.

Dziękuję Wam wszystkim!