Witam
1 - Czy możecie mi powiedzieć, jak wyświetlić układ współrzędnych X, Y i Z na rysunku solidworks? Chciałbym mieć ten sam znak X, Y i Y na widoku mojego rysunku , identyczny z trzema strzałkami (czerwoną, zieloną, niebieską) w płaszczyźnie części lub złożenia.
2 - Chciałbym również dodać tolerancję pozycjonowania w X, Y i Z na rysunku części, która jest rodzajem oryginału dla mojego zespołu. Na przykład, kluczowa część mojego badania musi być umieszczona na + lub - 0,2 mm w stosunku do początku (wirtualnego, nie pokazanego) w X, Y i Z, jeśli zostanie dodana następująca anodacja (patrz zdjęcie).
Z góry dziękuję
Paschalnej
sans_titre.png
Układ współrzędnych musi być utworzony i wyświetlony w ASM (lub prt) i musi być dopuszczony do wyświetlenia na rysunku.
2 polubienia
Ok, ale ten już się nie wyświetla, gdy eksportuję do formatu PDF i nie widziałem opcji drukowania, która pozwala mi go wyświetlić.
Witam
Być może masz go z warstwą defpoints, która pojawia się na ekranie, ale nie jest drukowana.
Ups, moja odpowiedź jest postawiona 2 razy...
Witam
A priori nie mam warstwy defpoints i wszystkie moje warstwy można wydrukować. z drugiej strony nie mogę zdefiniować warstwy dla układu współrzędnych (lub dla osi punktu... Wykonane w rzucie pomieszczenia lub ASM) z rysunku.
Właśnie obszedłem mój problem , modelując układ współrzędnych X, Y i Z, który umieszczam w moim asm i w ten sposób mogę zmienić jego wygląd, rozmiar, kolory itp.
dziękuję za pomoc
1 polubienie
Aby uzupełnić moją odpowiedź (nigdy nie miałem okazji testować), muszę zaimportować obiekt współrzędnych współrzędnych modelu, ale w przeciwieństwie do osi czy płaszczyzny opcja ta nie istnieje.
Uważam, że rozwiązanie jest tym, które wybrałeś.